Хусити — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
м Бот: исправљена преусмерења; козметичке измене
мНема описа измене
Ред 27: Ред 27:
[[Категорија:Историја Чешке]]
[[Категорија:Историја Чешке]]
[[Категорија:Протестантизам]]
[[Категорија:Протестантизам]]
[[Категорија:Хуситски ратови]]

Верзија на датум 23. јануар 2016. у 15:25

Спаљивање Јана Хуса- илустрација

Хуситство је био радикални реформистички покрет, који је заговарао мајстор Јан Хус тражећи далекосежне реформе у цркви које су биле спојене са тзв. Хусистичком револуцијом у годинама 1415.1436. Модерна историја о његовом значају води дискусије.

Његов оснивач Јан Хус био је под утицајем Џона Вилклифа енглеског теолога а делом и покрета валденсера. За време револуције хусиста јавили су се три главне струје: радикална „таборити“, централна „оребити“ који су после Жишкове смрти названи „сиротковиа“ и мирни из града Прага.

Хуситски ратови

Вест о смрти краља Вацлава 1419. године покреће велико незадовољство међу племством Бохемије и Моравске. Револуција се шири земљом: велики број цркава и манастира је уништено, а црквена имовина је заплењена од стране хуситског племства. Сигисмунд Луксембуршки је могао порватити своје краљевство само силом оружја. Папа Мартин V је позвао католике да крену у поход против Хусита, што је проузроковало следећих дванаест година ратовања.

Хусити у почетку ратују дефанзивно, али након 1427. су преузели офанзиву. Поред својих верских циљева, су се борили за националне интересе Чеха. Умерене и радикалне странке су се ујединиле и они не само да су одбили нападе крсташа, него су успели да пређу границе у суседне земље.

Спољашње везе