Битка код Фридлингена — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
мНема описа измене
Нема описа измене
Ред 7: Ред 7:
== Битка ==
== Битка ==


Французи су прешли Рајну код [[Вајл на Рајни|Вајла на Рајни]] [[14. октобар|14. октобра]] 1702. године. Вилар је напао империјалне снаге код [[Фридлинген]]а. Будући маршал Лудвиг Вилхелм је утврдио положаје своје војске с намером да Французе задржи неко време. Потом се у добром поретку повукао ка северу.
Французи су прешли Рајну код [[Вајл на Рајни|Вајла на Рајни]] ({{јаз-нем|Weil am Rhein}} [[14. октобар|14. октобра]] 1702. године. Вилар је напао империјалне снаге код [[Фридлинген]]а. Будући маршал Лудвиг Вилхелм је утврдио положаје своје војске с намером да Французе задржи неко време. Потом се у добром поретку повукао ка северу.


== Последице ==
== Последице ==

Верзија на датум 19. септембар 2007. у 19:14

Битка код Фридлингена се одиграла 1702. године између Француске и Светог римског царства. Империјалне снаге предводио је Лудвиг Вилхелм, маргрев од Баден-Бадена док је Французе предводио Клод Луј Ектор де Вилар. Победила је француска војска.

Увод

Французи су планирали да прошире свој утицај на десну обалу Рајне. У јесен 1702. Вилар је добио наређење од Луја XIV да нападне Швабију. Французи су требали да заједно са баварским снагама потуку империјалну војску која би се нашла између њих између њих.

Битка

Французи су прешли Рајну код Вајла на Рајни (Шаблон:Јаз-нем 14. октобра 1702. године. Вилар је напао империјалне снаге код Фридлингена. Будући маршал Лудвиг Вилхелм је утврдио положаје своје војске с намером да Французе задржи неко време. Потом се у добром поретку повукао ка северу.

Последице

Ова битка била је Пирова победа за Вилара. Француски губици су били велики: 1703 мртва и 2601 рањен док су империјалне снаге претрпеле знатно мање губитке: 355 мртвих и 742 рањена. Вилар је такође спречен да се удружи са Баварцима.

Насеља на источној обали Рајне су тешко страдала, нарочито Вајл на Рајни.