Палата Манојловића у Суботици — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
Autobot (разговор | доприноси)
м Bot: Pretvaranje običnih izvora koristeći ref imena da bi se izbjegli duplikati (pogledaj također FAQ); козметичке измене
м sablon
Ред 37: Ред 37:


{{reflist}}
{{reflist}}
{{рефлист}}


== Види још ==
== Види још ==

Верзија на датум 25. март 2016. у 13:11

Палата Манојловића у Суботици
Палата Манојловића у Суботици
Опште информације
МестоСуботица
ОпштинаСуботица
Држава Србија
Време настанка1881.
Тип културног добраСпоменик културе од великог значаја
Надлежна установа за заштитуМеђуопштински завод за заштиту споменика културе
www.heritage-su.org.rs

Палата Манојловића у Суботици, подигнута је 1881. године, има статус споменика културе у категорији непокретно културно добро од великог значаја. [1]

Палата је подигнута по пројекту Титуса Мачковића за Самка Манојловића као једноспратни угаони објекат у облику правоугаоника. Изграђена је у стилу еклектике са доминантним елементима неоренесансе. У приземљу су пословни простори, а спратни део је намењен становању. Прочеље маркирају два бочна ризалита, док се код обраде приземља примењује обрада у виду квадера, на фасади спратног дела хоризонтална подела фугама.

У централном делу приземља постављена је двокрилна репрезентативна капија, касетирана са лучно завршеним надсветлом и лепо обрађеним заштитником изведеним од кованог гвожђа. Капију маркирају два стуба кружног пресека са јонским капителима који подржавају профилисани тимпанон. На косине тимпанона су постављене две раскошне лежеће фигуре изведене у пуној пластици.

Поред хоризонталне поделе венца, богате биљне и геометријске орнаментике, која дели приземље од спрата и снажно истакнутог венца стрехе, на објекту је изражена и вертикална подела пиластрима класичне обраде која је са хоризонталном поделом у савршеној равнотежи. У поткровљу тече низ конзола, зупчасти низ те низ астрагала, а испод је поље са преплетом богате биљне орнаментике са неизменично постављеним маскама. Објекат се одликује и репрезентативним богато осликаним степеништем. Иако је унутрашња декорација богата, примењивана је смишљено само на одређеним деловима објекта.

Референце

Види још

Спољашње везе