Сажем — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
м сређивање
мНема описа измене
Ред 1: Ред 1:
{{почетник|21|05|2016}}
{{Компанија
{{Компанија
| назив_компаније = САЖЕМ
| назив_компаније = САЖЕМ

Верзија на датум 25. мај 2016. у 01:14

САЖЕМ
Електронска индустрија
ДелатностНаучно истраживачка индустрија
СедиштеПариз, Француска,1924.
Производителекомуникациони сервиси, електроника, комуникациони системи.
Веб-сајтwww.sagem.com

Сажем или SAGEM (франц. Société d’Applications Générales de l’Électricité et de la Mécanique) било је велико француско предузеће које се бавило производњом војних одбрамбених технологија, потрошачке електронике и комуникационих система. Године 2005. Сажем се спојио са фирмом Снекма у заједничко предузеће под називом Шафран. У фокусу ове две компаније налазе се развој аеронаутике, одбрамбених система и безбедност. У области телекомуникације и мобилне телефоније постоје два засебна предузећа: Сажемком и Моби Жица.

Историја

Сажем је 1925. године у Паризу основао Марсел Моме. Када је имао 25 година формирао је Друштво за општу примену електричне енергије и Механике, компанију специјализовану за област механике. У почетку су се бавили производњом различитих врста производа као што су електричне компоненте, опрема за електро дистрибуцију, камере, пројектори и војна опрема.

На захтев Министарства одбране Француске Сажем је 1924. године развио нови комуникациони систем: телекс штампач. Овај корак означиће дефинитивно преорјентисање компаније на области телекомуникација. Сажему је 1961. године додељен задатак да развије Инерцијални Навигациони Систем за прве француске балистичке ракете, као и оптичке и навигационе системе првих балистичких ракета за француске подморнице.

Током 1990их и 80их година, Сажем се веома агресивно пробио на тржишту телекомуникација и потрошачке електронике. Сажемов огранак за војне технологије био је задужен за унапређење електронских система Француских авиона Мираж који су били продати пакистанским ваздушним снагама.

Сажем је свој рад усмерио у два правца:

  • Комуникациона област (Сажем је на другом месту међу француским провајдерима телекомуникационе опреме)
  • Одбрамбена и безбедносна индустрија (Сажем Одбрана и Безбедност) која обухвата три области:
    • Оптроника и одбрана (ласери, инфра ред и светлосно осетљиве камере, перископи, хидростабилне коморе,криптографија, беспилотне летелице)
    • Авионика (инерциална навигација, цивилна и војна авионика, системи за вођење и циљање)
    • Електроника (електроника, софтвер, штампане плоче, управљачке јединице)

Од 2005. године Сажем (SAGEM) и Снекма (SNECMA) су се спојили у заједничку фирму Шафран (SAFRAN).[1] Сажем је 2007. године у Индији лансирао марку мобилних телефона под комерцијалним називом Блеу. [2] Током 2008. године САЖЕМ Група се окренула од својих комуникационих и мобилних делатности (познатији као: Сажем Мобил) како би се усредсредила на своје првобитне делатности. Сажем Секјурити (Sagem Sécurité) је фузионисан заједно са француском фирмом за електронику Ингенцио (Ingenico).[3] У ширим круговима познат је под називом САЖЕМ Комуникације. У пословима мобилне телефоније ради под називом САЖЕМ Вајрлес (Sagem Wireless). У обласи идентификације, биометрије и транспортног саобраћаја задужено је предузеће Шафран Морфо (Safran Morpho). Огранак за одбрамбену индустрију послује под новим именом Шафран Сажем (Safran Sagem).

Производи

Референце

  1. ^ Jeff Apter (15. 12. 2006). „Snecma plus Sagem equals Safran”. AIN online. 
  2. ^ „Sagem bleu my700x, for the lady of your life”. The Economic Times. 4. 6. 2007. 
  3. ^ „Ingenico & Sagem Securité sign an agreement to create a world leader in electronic payment solution”. Ingenico group. 3. 12. 2007.