Windows Server 2003 — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
м Разне исправке
→‎Подршка: Поправљена типографија
ознака: мобилно уређивање преко апликације
Ред 64: Ред 64:
* виртуализација
* виртуализација
== Подршка ==
== Подршка ==
Дана [[13. јула]] [[2010]]. године, Виндоус сервер 2003 у свим издањима оперативних система су премештени из главне фазе подршке у фазу продужене подршке.<ref>[http://support.microsoft.com/lifecycle/default.aspx?LN=sr&x=12&y=10&p1=3198 Мајкрософт животни циклус подршке]</ref> Током ове фазе подршке, Мајкрософт ће наставити да пружа [[безбедносна закрпа|безбедносне закрпе]] за Виндоус 2003 сваког месеца. Међутим, бесплатну техничка подршка, [[гаранција|гарантни]] захтеви и промене у дизајну се више не нуде као услуга.
Дана [[13. јула]] [[2010]]. године, Виндоус сервер 2003 у свим издањима оперативних система су премештени из главне фазе подршке у фазу продужене подршке.<ref>[http://support.microsoft.com/lifecycle/default.aspx?LN=sr&x=12&y=10&p1=3198 Мајкрософт животни циклус подршке]</ref> Током ове фазе подршке, Мајкрософт је наставио да пружа [[безбедносна закрпа|безбедносне закрпе]] за Виндоус 2003 сваког месеца. Међутим, бесплатна техничка подршка, [[гаранција|гарантни]] захтеви и промене у дизајну се више нису нудили као услуга.


Дана [[14. јула]] [[2015]]. подршка за сва издања Виндоус сервера 2003, укључујући безбедносне исправке и безбедносне закрпа, биће прекинута.
Дана [[14. јула]] [[2015]]. подршка за сва издања Виндоус сервера 2003, укључујући безбедносне исправке и безбедносне закрпе, је прекинута.


== Види још ==
== Види још ==

Верзија на датум 29. мај 2016. у 14:57

Windows Server 2003
ПлатформеIA-32, x64, Itanium
ЛиценцаКомерцијалан софтвер
ПретходникВиндоус 2000
НаследникWindows Server 2008
Званични веб-сајтwww.microsoft.com/windowsserver2003/

Мајкрософт Виндоус сервер 2003 (енгл. Microsoft Windows Server 2003) је серверски оперативни систем који је направила компанија Мајкрософт и објавила 24. априла 2003. године.[1]

Својства

Виндоус сервер 2003 је наследник претходног Мајкрософтовог оперативног система Виндоус 2000 сервер. Виндоус 2003 је компатибилан са претходном верзијом. Он такође укључује многобројне могућности и дизајн оперативног система Виндоус XP.

За разлику од Виндоус сервера 2000, стандардна инсталација Виндоус сервера 2003 нема ништа од серверских компоненти. То омогућава смањење подручја за нападе новоинсталираних машина. Сервер 2003 је омогућио лакши прелазак са Виндоус NT 4.0 и лакше укључивање Виндоус XP у домен Виндоус сервера 2003.

Једно од главних побољшања у Виндоус серверу 2003 је веб сервер (Internet Information Services - IIS) који је скоро у потпуности написан изнова, ради повећања перформанси и безбедности. Побољшања су и у сегменту ДФС (дистрибуирани систем датотека), који сада подржава више ДФС корена на једном серверу. Побољшања су и у области терминал сервера, принт сервера, активног директоријума и другим областима. Такође, Виндоус сервер 2003 је први оперативни систем који је Мајкросфт објавио након прихватања иницијативе о поузданом рачунарству. Као разултат тога, Виндоус сервер 2003 садржи низ промена у подразумеваним безбедносним подешавањима и у безбедносној пракси.

Током развоја име новог система је мењано неколико пута. По првом објављивању 2000. године имао је име "Whistler Server" (сервер звиждач). Кратко време је био познат под именом "Виндоус сервер 2002", а затим је преименован у "Виндоус . НЕТ сервер". Како Мајкрософт није успео да јасно објасни шта тачно поразумева . НЕТ, одустало се од тог наставка и прихваћено је име "Виндоус сервер 2003".

Нове могућности

Верзије

Виндоус сервер 2003 постоји у различитим издањима и свако је намењено специфичном кругу корисника односно фирми. Свако издање подржава систем дељења фајлова (Distributed File System), имејл сервисе, аутентификацијске и ЛДАП сервисе итд.

  • Веб издање - намењена веб апликацијама и веб сервисима (Web)
  • Стандардно издање - намењен за мала и средња предузећа (Standard)
  • Ентерпрајз издање - намењено за средње и велике компаније - (Enterprise)
  • Датацентар издање - намењено за кориснике који захтевају врхунску сигурност и поузданост (Datacenter)

Поред ових стандардних, постоје и два посебна издања:

  • Кластерско издање - намењено за контролу кластера врхунских могућности (Windows Compute Cluster Server - CCS)
  • Сториџ издање - намењено за контролу мрежних дискова и мреже дискова (Windows Storage Server)

Windows Server 2003 R2

Унапређена верзија сервера 2003 је објављена под именом Windows Server 2003 Release 2, тј. Виндоус сервер 2003, друго издање. Оваквим именовањем Мајкрософт је направио разлику између безбедносних закрпа (сервис пек) и нових могућности. Друго издање је објављено 6. децембра 2005. године.

Друго издање је донело побољшања у следећим категоријама:

  • управљање серверима у удаљеним канцеларијама (филијалама) - централно управљање дељеним подацима и штампачима, диференцијална репликација и др.
  • управљање идентитетима и правима приступа
  • управљање дељеним дисковима
  • виртуализација

Подршка

Дана 13. јула 2010. године, Виндоус сервер 2003 у свим издањима оперативних система су премештени из главне фазе подршке у фазу продужене подршке.[2] Током ове фазе подршке, Мајкрософт је наставио да пружа безбедносне закрпе за Виндоус 2003 сваког месеца. Међутим, бесплатна техничка подршка, гарантни захтеви и промене у дизајну се више нису нудили као услуга.

Дана 14. јула 2015. подршка за сва издања Виндоус сервера 2003, укључујући безбедносне исправке и безбедносне закрпе, је прекинута.

Види још

Извори

Спољашње везе