Milan Bandić — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
Нема описа измене
Ред 27: Ред 27:
[[Категорија:Политичари из Хрватске]]
[[Категорија:Политичари из Хрватске]]
[[Категорија:Хрватски политичари]]
[[Категорија:Хрватски политичари]]
[[Категорија:Груђани]]

Верзија на датум 19. јун 2016. у 21:38

Milan Bandić na prijateljskoj utakmici Hrvatska-Rusija u Areni Zagreb

Milan Bandić (22. novembar 1955, Grude, FNR Jugoslavija) je gradonačelnik Zagreba i nezavisni kandidat za predsjednika Republike Hrvatske.

Biografija

Bandić je rođen u selu Donji Mamići, u blizini Gruda u Bosni i Hercegovini. U mladosti se odselio u Zagreb, gde je diplomirao na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu. Tada je postao član Saveza komunista Hrvatske, a nakon izbora 1990. godine se istakao po tome šta, za razliku od većine svojih sunarodnjaka iz Zapadne Hercegovine, nije otišao u novu vladajuću partiju Hrvatska demokratska zajednica (HDZ). Umesto toga je ostao u redovima komunističke partije reformisane u Socijaldemokratsku partiju Hrvatske (SDP).

Bandićevo hercegovačko poreklo i navodne organizacione i populističke sposobnosti su SDP-u dobro poslužile kada je Bandić kao predsednik zagrebačkog SDP-a na mesnim izborima 1995. godine ostvario kandidatu Goranu Graniću pobedu u radničkim četvrtima Zagreba koje su dotada smatrane najpouzdanijim uporištem Tuđmanove vladajuće partije. Zbog toga je koalicija opozicionih stranaka ostvarila većinu u gradskoj skupštini i ušla u sukob s predsednikom Tuđmanom poznat kao Zagrebačka kriza. Kriza je završila 1997. godine izborom Marine Matulović Dropulić za gradonačelnika Zagreba.

Sukob naroda i države konačno završio tek izmenom vlasti u Hrvatskoj posle Tuđmanove smrti 2000. godine i raspisivanjem novih izbora, na kojima je Bandićev SDP ostvario uverljivu pobedu, uprkos nastojanju Hrvatske seljačke stranke (HSS) da Bandića opiše kao hercegovačkog došljaka nedostojnog upravljanja hrvatskom prestonicom. Bandić je izabran za gradonačelnika, što je potvređeno i na redovnim mesnim izborima 2001. godine.

Na održanim predsjedničkim izborima 2010. godine u Hrvatskoj, Milan Bandić je prošao u drugi krug gdje će se takmičiti protiv Ive Josipovića.

Kontroverze

Policajac Krešimir Mašić je 2002. uhvatio Bandića u vožnji u pijanom stanju. Bandić je pokušao da ga podmiti i zapretio mu izvesnim vezama u Ministarstvu unutrašnjih poslova Hrvatske, no Mašić ga je prijavio. [тражи се извор] Bandić je ostao bez posla, no 2005. je opet uz pomoć SDP-a postao gradonačelnik.


Спољашње везе