Džejms Nejsmit — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
мНема описа измене
м Враћене измене Victrix23 (разговор) на последњу измену корисника 77.239.76.16
Ред 36: Ред 36:
[[Категорија:Кошарка]]
[[Категорија:Кошарка]]
[[Категорија:Кошаркашки тренери]]
[[Категорија:Кошаркашки тренери]]
{{DEFAULTSORT:Џејмс Нејсмит}}

Верзија на датум 18. август 2016. у 12:13

Џејмс Нејсмит
Датотека:Кансас У теам 1899.јпг
На слици је универзитетски тим са професором Нејсмитом у горњем десном углу.
Датум рођења(1861-11-06)6. новембар 1861.
Датум смрти28. новембар 1939.(1939-11-28) (78 год.)

Џејмс Нејсмит (engl. Јамес Наисмитх), Канађанин, рођен је 6. новембра 1861. године у Алманту, канадској држави Онтарио. По жељи родитеља требало је да буде свештеник, чак је студирао и завршио теологију, али сфере његовог интересовања биле су широке и различите. Упоредо са теологијом завршио је и уметност, а током студија интензивно се бавио спортом, играјући посебно успешно амерички фудбал. Прво је успешно играо за екипу engl. YМЦА из Монтреала. После је прешао у амерички градић Спрингфилд и играјући фудбал завршио и студије физичког васпитања. 1895. посветио се каријери универзитетског професора. Од 1919. до 1937. био је директор Канзас универзитета.

Професор Нејсмит за бољу физичку припремљеност својих студената, играча фудбала, током зимских месеци смислио је нову игру названу баскет балл. У оригиналној верзији биле су те две речи, а буквални превод би био корпа за лопту. Нејсмит је једноставно поделио свој фудбалски тим у две групе, на крају сале поставио две корпе на поду и рекао играчима да им је задатак да јајолику фудбалску лопту убаце, како знају и умеју, у корпу. Кошаркашки анали кажу да је игра у почетку била веома груба, правила да готово да нису постојала, кош је било лако заклонити телом, али је кошарка још тада показала особину коју ни до данас, на срећу, није променила и којој умногоме дугује виталност, успешност и просперитет. Схвативши да нешто не ваља, Нејсмит је решио да подигне кошеве, а следећи врло практични проблем - пењање по мердевинама за свако вађење лопте, после постигнутог погодка, решено је крајње логично: исечено је дно корпе и лопта је почела да пропада.

Према неким изворима, табла за коју је причвршћен обруч измишљена је случајно, као брана од гледалаца који су са балкона ометали улазак у корпу, налазећи у томе своју забаву. Играчи су, међутим, одмах схватили да је од табле много лакше постићи кош и почела је нова ера новог спорта, шут од табле. Нова игра је званично демонстрирана гледаоцима у децембру 1891. и зато се ова година сматра за рођење новог спорта – баскетбалл (кошарка).

Прва утакмица се одиграла 20. јануара 1892. године. Професор Нејсмит је својих 18 фудбалера поделио у две групе по девет и гледаоцима демонстрирао нову игру. Остало је забележено да је извесни Вилијам Р. Чејс (engl. Wиллиам Цхасе) био стрелац првог коша. На универзитету 9. фебруара 1895. одиграна је прва утакмица између два колеџа: Минесота Стејт победила је Хемлајн са 9:3. Године 1897. организовано је прво првенство САД под окриљем америчке атлетске уније и отад ће почети својатање новог спорта о разним мање или више сродним федерацијама и организацијама. Џејмс Нејсмит је умро 28. новембра 1939. године.

Спољашње везе

Шаблон:ДЕФАУЛТСОРТ:Нејсмит, Џејмс