Манастир Ходош — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
Ред 29: Ред 29:
* [http://manastireabodrog.ro/ Званична страница Манастира Ходош]
* [http://manastireabodrog.ro/ Званична страница Манастира Ходош]


[[Категорија:Правослани манастири у Румунији|Ходош]]
[[Категорија:Православни манастири у Румунији|Ходош]]
[[Категорија:Манастири Румунске православне цркве|Ходош]]
[[Категорија:Манастири Румунске православне цркве|Ходош]]

Верзија на датум 27. август 2016. у 05:41

Шаблон:Манастир инфо Манастир Ходош (рум. Mănăstirea Hodoș-Bodrog) је манастир Румунске православне цркве у Поморишју, у округу Арадском. Некада је манастир био српски, као задужбина племенитих Јакшића. Манастир је посвећен Великој Госпојини (Успењу Пресвете Богородице).

Положај

Манастир Ходош се налази на 15 км југозападно од Арада, покрај места Фелнак. Манастир је близу реке Мориш (историјско Поморишје).

Историјат

Прем румунским изворима манастир Ходош је основан још 1177. године[1]. Међутим, постојани подаци говоре да су данашњи манастир основала у 15. веку стара племенита српска породица Јакшићи (као оближњи Манастир Бездин, који и данас припада СПЦ).

Манастир је вековима био средиште српске културе и вере у Поморишју. Чак се претпоставља да су српске владике липовске током 16. и 17. века овде столовале уместо оближњег града Липове[2]. Међутим, издвајањем Румуна из Карловачке патријаршије 1864. манастир је припао њима. Ово је данас означено као велики немар тадашњих црквених кругова Карловачке патријаршије[3].

Током времена комунизма манастир Ходош је тешко страдао. Данас је он обновљен и мушки је.

Извори

Спољашње везе