Предсједник Федерације Босне и Херцеговине — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
мНема описа измене
мНема описа измене
Ред 4: Ред 4:
== Надлежности ==
== Надлежности ==


Према ''Уставу Федерације Босне и Херцеговине''<ref>Устав Федерације Босне и Херцеговине (са амандманима I-CIX)</ref> установљена је подјела извршних надлежности између предсједника Федерације, потпредсједника Федерације, премијера, замјеника премијера и министара.
Према ''Уставу Федерације Босне и Херцеговине''<ref>Устав Федерације Босне и Херцеговине (са амандманима I—CIX)</ref> установљена је подјела извршних надлежности између предсједника Федерације, потпредсједника Федерације, премијера, замјеника премијера и министара.


Предсједник Федерације је надлежан за:<ref>Члан IV. Б. 7. Устава ФБиХ</ref>
Предсједник Федерације је надлежан за:<ref>Члан IV. Б. 7. Устава ФБиХ</ref>

Верзија на датум 19. септембар 2016. у 10:43

Предсједник Федерације Босне и Херцеговине представља и заступа Федерацију Босне и Херцеговине и шеф је федералне извршне власти.

Надлежности

Према Уставу Федерације Босне и Херцеговине[1] установљена је подјела извршних надлежности између предсједника Федерације, потпредсједника Федерације, премијера, замјеника премијера и министара.

Предсједник Федерације је надлежан за:[2]

Предсједник Федерације уз сагласност потпредсједника Федерације може, када утврди да домови Парламента нису у могућности да донесу потребне законе, да распусти један или оба дома. Он распушта оба дома кад они не успију донијети буџет Федерације прије почетка буџетске године.[3]

Избор

У избору предсједника и два потпредсједника Федерације Босне и Херцеговине најмање трећина делегата из клубова бошњачких, хрватских или српских делегата у Дому народа могу кандидовати предсједника и два потпредсједника.

Избор захтијева прихватање заједничке листе три кандидата, већином гласова у Представничком дому, а затим и већином гласова у Дому народа, укључујући већину клуба сваког конститутивног народа. Уколико ниједна листа кандидата не добије потребну већину у оба дома, поступак кандидовања се понавља. Уколико и у поновљеном поступку један од домова одбије заједничку листу, сматраће се да су кандидоване особе изабране прихватањем листе у само једном дому.

Мандат предсједника и потпредсједника Федерације Босне и Херцеговине је четири године.[4]

Види још

Извори

  1. ^ Устав Федерације Босне и Херцеговине (са амандманима I—CIX)
  2. ^ Члан IV. Б. 7. Устава ФБиХ
  3. ^ Члан IV. А. 16. Устава ФБиХ
  4. ^ Члан IV. Б. 2. Устава ФБиХ

Спољашње везе