Теодорик I — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
м ciscenje
Ред 1: Ред 1:
{{bez_izvora}}
{{bez_izvora}}
{{Инфокутија владар
{{Владар
| име = Теодорик I
| име = Теодорик I
| слика = 06-TEODOREDO.JPG
| слика = 06-TEODOREDO.JPG

Верзија на датум 30. септембар 2016. у 07:34

Теодорик I
Теодорик I

Теодорик I (гот. Theodoric I), (такође Теодорих или Теодорид), био је визиготски краљ између 419. и 451, и незаконити син Аларика I. Године 419. наследио је Валију на визиготском престолу.

Као краљ, Теодорик је завршио досељавање Визигота у Аквитанију и проширио визиготске поседе на Хиспанију. Током његове владавине, Визиготи су били прво непријатељи а потом савезници Римског царства. Најпознатији догађај који се десио за његове владавине била је битка на Каталаунским пољима, где су се Визиготи борили на страни Римљана које је предводио Аеције а против чувеног хунског вође, Атиле. У овој бици, Теодорик је изгубио живот.

Историчар Јорданес у свом делу Гетика из 551. године даје две верзије Теодорикове смрти: једна је да је Теодорик пао с коња и сломио врат. Друга верзија је да је Теодорика убио Острогот Андаг који је био отац Јорданесовог покровитеља, Гунтигиса (Гетика 40.209).

Теодориков син и каснији наследник, Турисмунд, преузео је команду над визиготском војском и довршио битку уместо свог оца.

Спољашње везе


Визиготски краљ
(419451)