Златно око — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
Ред 23: Ред 23:
== Радња ==
== Радња ==
{{упозорење-филм}}
{{упозорење-филм}}
Прича почиње са [[Џејмс Бонд|Бондом]] који улази у погон хемијског оружја у [[Архангељск|Архангелску]], у [[Савез Совјетских Социјалистичких Република|Совјетском Савезу]], са пријатељем и колегом агентом Алеком Тревелијаном, 006 ([[Шон Бин]]). Током мисије, Тревељана је заробио и ранио пуковник Аркадиј Григорович Оурумов ([[Готфилд Џон]]); Бонд успева побећи и диже погон у ваздух.
Прича почиње са [[Џејмс Бонд|Бондом]] који улази у погон хемијског оружја у [[Архангељск|Архангелску]], у [[Савез Совјетских Социјалистичких Република|Совјетском Савезу]], са пријатељем и колегом агентом Алеком Тревелијаном, 006 ([[Шон Бин]]). Током мисије, Тревељана је заробио и ранио пуковник Аркадиј Григорович Урумов ([[Готфилд Џон]]); Бонд успева побећи и диже погон у ваздух.


Девет година после, након распада Совјетског Савеза, Оурумов, сада [[генерал]] и шеф руског свемирског оддека, и Ксенија Онатоп ([[Фамке Јансен]]), чланица Јанусове криминалне организације, краду прототип хеликоптера Тајгер током демонстрације. Након тога одлазе до сателитског оружја Златно око у [[Северна Земља|Северној Земљи]] ([[Русија]]). Онде убијају програмере и украду контролни диск за оружје. Како би прикрили крађу, испаљују један од два сателита Златно око на комплекс, узроковавши тако електромагнетски пулс који уништава опрему у бази и руши надолазећи МиГ на зграду.
Девет година после, након распада Совјетског Савеза, Оурумов, сада [[генерал]] и шеф руског свемирског оддека, и Ксенија Онатоп ([[Фамке Јансен]]), чланица Јанусове криминалне организације, краду прототип хеликоптера Тајгер током демонстрације. Након тога одлазе до сателитског оружја Златно око у [[Северна Земља|Северној Земљи]] ([[Русија]]). Онде убијају програмере и украду контролни диск за оружје. Како би прикрили крађу, испаљују један од два сателита Златно око на комплекс, узроковавши тако електромагнетски пулс који уништава опрему у бази и руши надолазећи МиГ на зграду.

Верзија на датум 1. децембар 2016. у 14:04

Златно око
Златно око филмски постер
Изворни насловGoldenEye
Жанракција
РежијаМартин Кембел
СценариоЏефри Кејн
Брус Фирстин
Мајкл Франс (роман и прича)
ПродуцентБарбара Броколи
Мајкл Г. Вилсон
Том Певснер
Ентони Веј
Главне улогеПирс Броснан
Шон Бин
Изабела Скорупко
Фамке Јансен
Готфилд Џон
МузикаЕрик Сера
Продуцентска
кућа
United Artists
Година1995.
Трајање130 минута
ЗемљаСАД
Велика Британија
Језикенглески
Претходни
Следећи
IMDb веза

Златно око (енгл. GoldenEye) је филм о Џејмсу Бонду из 1995. који је режирао Мартин Кембел. Главне улоге играју: Пирс Броснан, Шон Бин, Изабела Скорупко и Фамке Јансен.

Радња

Упозорење: Следе детаљи заплета или комплетан опис филма!

Прича почиње са Бондом који улази у погон хемијског оружја у Архангелску, у Совјетском Савезу, са пријатељем и колегом агентом Алеком Тревелијаном, 006 (Шон Бин). Током мисије, Тревељана је заробио и ранио пуковник Аркадиј Григорович Урумов (Готфилд Џон); Бонд успева побећи и диже погон у ваздух.

Девет година после, након распада Совјетског Савеза, Оурумов, сада генерал и шеф руског свемирског оддека, и Ксенија Онатоп (Фамке Јансен), чланица Јанусове криминалне организације, краду прототип хеликоптера Тајгер током демонстрације. Након тога одлазе до сателитског оружја Златно око у Северној Земљи (Русија). Онде убијају програмере и украду контролни диск за оружје. Како би прикрили крађу, испаљују један од два сателита Златно око на комплекс, узроковавши тако електромагнетски пулс који уништава опрему у бази и руши надолазећи МиГ на зграду.

Одлазе са програмером који ради за Јануса, Борисом Гришенком (Алан Каминг) у хеликоптеру који није оштећен. Наталија Симонова (Изабела Скорупко), друга програмерка, једина је преживела. Договара састанак са Гришенком у Санкт Петербургу, где је он издаје Онатоповој. Бонд се у Санкт Петербургу преко агента ЦИЕ Џека Вејда (Џо Дон Бејкер) састаје Валентином Жуковским (Роби Колтрејн), руским шефом мафије. Жуковски му послије тога договара састанак са шефом Јануса, а испоставља се да је то сами Тревелијан, који је лажирао властиту смрт у Архангелску. Он планира окренути други сателит Златно око на Лондон, што ће онеспособити електрични систем како би прикрио пљачку Bank of England.

Бонда су онесвестили, а буди се у хеликоптеру Тигер са Симоновом. Хеликоптер је програмиран да испали два пројектила којим ће уништити сам себе, али они ипак беже избацивши се са седала тренутак пре експлозије.

Бонда и Симонову затвара руска влада, а испитују их министар одбране, Дмитри Мишкин (Чеки Карјо) и Оурумов. Током испитивања, Симонова оптужује Оурунова за инцидент у Северној Земљи. Схвативши како је умешан, Оурумов убија Мишкина и побегне са Симоновом у ауту. Бонд их почиње следити у тенку кроз Санкт Петербург све до оклопљеног воза, где сусреће Тревелијана и Онатопову. Бонд убија Оурумова како би спасио Симонову, док Тревелијан и Онатопова успевају побећи. Док откуцава сат на уређају за самоуништење, Бонд користи ласерски сат како би побегао изрезавши под тренутак пре него што је воз експлодирао.

Бонд и Симонова одлазе на Кубу како би нашли сателитски тањир који би требало употребити за други сателит. Након што им је авион срушен у џунгли, напада их Онатопова, обешена на уже из хеликоптера. Бонд причвршћује њезино уже и почне пуцати у хеликоптер. Хеликоптер повлачи Онатопову на стабло, убивши је. Бонд и Симонова улазе у контролну базу сателита, где Симонова програмира сателит како би се зрака вратила из Земљине атмосфере. Бонд уништава контроле сателита како Гришенко не би могао управљати њиме. Након борбе са Бондом, Тревелијан пада на дно џиновског тањира, где га згнечи распадајућа полуга. Бонд успева побећи у хеликоптеру са Симоновом, а на земљи се састаје са Вејдом и групом америчких маринаца.

Улоге

Глумац Улога
Пирс Броснан Џејмс Бонд
Шон Бин Алек Тревелијан/006
Изабела Скорупко Наталија Фјодоровна Семјонова
Готфрид Јон генерал Аркадиј Григоријевич Урумов
Џо Дон Бејкер Џек Вејд
Алан Каминг Борис Гришенко
Фамке Јансен Ксенија Онатоп
Чеки Карјо Дмитриј Мишкин
Роби Колтрејн Валентин Дмитријвич Жуковски
Џуди Денч Ем
Дезмонд Луелин Ку
Саманта Бонд госпођица Манипени
Мини Драјвер Ирина

Зарада

  • Зарада у САД - 106.429.941 $
  • Зарада у иностранству - 245.764.093 $
  • Зарада у свету - 352.194.034 $

Спољашње везе