ФИТ продукција — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
Нема описа измене
Нема описа измене
Ред 1: Ред 1:
{{Компанија
{{Компанија
| назив_компаније = ТРЗ Филм и Тон ДОО
| назив_компаније = ТРЗ Филм и Тон ДОО
| лого =
| лого = Датотека:FIT produkcija.jpg
| врста_компаније = Друштво са ограниченом одговорношћу за снимање и приказивање филмова, промет и услугу
| врста_компаније = Друштво са ограниченом одговорношћу за снимање и приказивање филмова, промет и услугу
| делатност =
| делатност =

Верзија на датум 10. јануар 2017. у 22:07

ТРЗ Филм и Тон ДОО
Друштво са ограниченом одговорношћу за снимање и приказивање филмова, промет и услугу
Основано1983
Београд
ОснивачиЈован Марковић
Седиште(Београд)
Руководиоци
Јован Марковић
Света Страхинић

Tрајна радна заједница самосталних филмских радника Филм и Тон (скраћено ФИТ) основана је 1983. године као радна заједница удружених самосталних филмских радника у реализацији играних филмова поред тада постојећих великих филмских студија у СФРЈ.

Предузеће је покренуто да би се у почетку реализовали тада комерцијални филмски наслови попут Нема проблема и Хадер да се волимо.Међутим, пошто у том тренутку нису могли бити обезбеђена велика финансијска средства за такве пројекте, ФиТ је у почетку почео радити ниже комерцијалне филмске наслове.

Њихов први филм је био Мољац Миће Милошевића по сценарију Драгана Алексића са Миодрагом Андрићем у главној улози.Филм је постигао врло солидну гледаност и отворио врата младој продукцији да смишља остале пројекте. 1984. године успели су реализовати филм Нема проблема по сценарију Синише Павића у режији Миће Милошевића са Лепом Бреном и Николом Симићем у главним улогама. И овај филм је успео довести доста публике у биоскопе. Наредних година Фит постаје број 1 у држави у реализацији комерцијалних комедија реализајући тј. по замисли Јована Марковића реализују нову серију филмова из циклуса Луде Године под новим насловом Жикина династија ( у оквиру Лудих година али други наслови филмова), реализују успешну комедију Ћао инспекторе који доводе милионску публику у биоскопе и постају популарни од Вардара до Триглава.

Биоскопске организације изненађене поготово успехом Жикине династије, шаљу веће новчане донације да екипа даље настави снимати и тако је 1986 реализована Друга Жикина династија која је била апсолутни хит у биоскопима. 1987 Јован Марковић као сценариста и Рака Ђокић, менаџер Лепе Брене, удружују снаге у продукцији и реализацији хит наслова Хајде да се волимо који је једним делом представљао и нове песме са албума Лепе Брене. Филм је такође окупио доста публике у биоскопима и због велике популарности 1989. године реализовали су 2 део хит комедије која је такође имала добру гледаност.

ФиТ је урадио продукцију наслова као што су: Био једном један Снешко, Луталица, Балкан експрес 2, Масмедиологија на Балкану а у сарадњи с ТВ Београд су реализовали омнибус студентских филмова Кроз прашуме Јужне Америке. Последњих 26 година претежно се баве реализицијом краткометражних и дугометражних документарних филмова са којима су освајали награде у земљи и иностранству.

Извори

Спољашње везе

  • ФиТ на сајту IMDb (језик: енглески)