Манастир Светих архангела Михаила и Гаврила (Бузовик) — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
мНема описа измене
Ред 13: Ред 13:
{{main|Списак уништених православних храмова на Косову и Метохији}}
{{main|Списак уништених православних храмова на Косову и Метохији}}


'''Манастир Светих Архангела Михаила и Гаврила''' или '''Манастир Бинач''', у месту [[Бузовик]] је манастир [[Епархија рашко-призренска|Епархије рашко-призренске]] [[Српска православна црква|Српске православне цркве]] из [[14. век]]а. У другој половини јуна 1999. године манастир је потпуно опљачкан и уништен експлозивом.
'''Манастир Светих Архангела Михаила и Гаврила''' или '''манастир Бинач''', у месту [[Бузовик]] је манастир [[Епархија рашко-призренска|Епархије рашко-призренске]] [[Српска православна црква|Српске православне цркве]] из [[14. век]]а. У другој половини јуна 1999. године манастир је потпуно опљачкан и уништен експлозивом.


== Положај и историјат ==
== Положај и историјат ==

Верзија на датум 3. март 2017. у 00:21

Шаблон:Манастир инфо

Манастир Светих Архангела Михаила и Гаврила или манастир Бинач, у месту Бузовик је манастир Епархије рашко-призренске Српске православне цркве из 14. века. У другој половини јуна 1999. године манастир је потпуно опљачкан и уништен експлозивом.

Положај и историјат

Манастирска црква посвећена Светим Арханђелима Михаили и Гаврилу подигнута је и осликана фрескама на почетку 14. века. Смештен је поред места Витина (око 5 км), на извору реке Сушице. Био је центар локалне епископије у време византијског цара Василија II.

У току владавине Бранковића, крај 14. и почетак 15. века, манастир је напуштен и уништен. Обновљен је у 16. веку.

Изглед манастирске цркве

Црква је једнобродна грађевина са полукружном апсидом и полуцилиндричним сводом. На зидовима се налазе два слоја фресака, један преко другога. Новији слој је из 16. века и приказује архиепископе.

Локални албанци су 1867. године заклали свештеника, након чега је манастир опет напуштен, а обновљен је по други пут почетком 20. века. У цркви су чувани и вредни сасуди из 14. века.

Основ за упис у регистар споменика културе

Решење (Обласни) завода за заштиту споменика културе у Приштини, бр. 175 од 6. марта 1963. Закон о заштити споменика културе (Службени гласник НРС бр. 51/59).

Разарање манастира 1999. године

У другој половини јуна 1999. године, након завршетка НАТО агресије на Југославију, и доласка снага КФОР-а на овај простор Албанци су манастир оскрнавили и опљачкали. Унутрашњост манастирске цркве је након повлачења америчког одреда КФОР-а је спаљена а манастир потпуно уништен експлозивом, у децембру исте године.[1]

Истовремено су уништене и капеле Свете Петке, Светог Архиђакона Стефана и Светог Николе у близини манастира. [2]

Извори

  1. ^ http://www.rastko.rs/kosovo/raspeto/crkve/cr04.html Uništene i oskrnavljene srpske pravoslavne svetinje na Kosovu i Metohiji (1999-2000), Kosovo, 4. Manastir Sv. Arhanđela Gavrila u Binaču pored Vitine
  2. ^ http://fokus.rs/Моја_Србија/thread/1803/манастир-бинач-бузовик/ Манастир Бинач (Бузовик)

Сољашње везе