Бора Бора — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
м Бот Додаје: gl:Bora Bora
м Бот Додаје: bs:Bora Bora
Ред 44: Ред 44:
[[Категорија:Друштвена острва]]
[[Категорија:Друштвена острва]]


[[bs:Bora Bora]]
[[ca:Bora Bora]]
[[ca:Bora Bora]]
[[cs:Bora-Bora]]
[[cs:Bora-Bora]]

Верзија на датум 30. октобар 2007. у 18:41

Координате: Географску ширину није могуће обрадити као број:16_29_35_S_151_44_42_W_type:isle_region:PF
Invalid arguments have been passed to the {{#coordinates:}} function

Планина Отеману (острво Бора Бора)

Бора Бора (16° 26′ 40″ S 151° 45′ 5″ W / 16.44444° Ј; 151.75139° З / -16.44444; -151.75139) је острво из групе Острва Заветрине која спада у Друштвена острва Француске Полинезије. Острво се налази на 260 километара од главног града Папетеа. Бора Бора је окружено лагуном и коралним гребеном. У средини острва се налазе остаци некадашњег вулкана у облику два врха - Паиа и Отеману који досежу висину од 727 метара.

2000. године број становника је износио око 4.000 људи. Главно насеље, Ваитапе, је на западном делу острва.

Име Бора Бора је настало из тахићанског језика и означава "прво рођење". Име се изворно изговара "Пора Пора".

Исхрана на острву је ограничена на морска и кокосова јела.

Историја

Острво први пут насељавају Полинежани у 4. веку. Након откривања, први који је организовао путовање Европљана на острво 1777. је био морепловац Џејмс Кук.

1842. године Бора Бора постаје француски протекторат.

Други светски рат

Током Другог светског рата, после јапанског напада не Перл Харбур 7. децембра 1941, Бора Бора је постао јужнопацифичка америчка војна база за снадбевање. То означило прво до тада војно присуство на острву. База је затворена 2. јуна 1946, а велики број војника је остало да на њему живи са својим породицама.

Авионска писта изграђена током рата је прва у Француској Полинезији. То је сада међународни аеродорм. Поред њега у Француској полинезији је онај у Папетеу на Тахитију изграђен 1962. Аеродром на Бори Бори не може да прими велике авионе.

Данас

Плажа Пеарл

Данас острво углавном зависи од туризма. Најчешће га посећују Амерички и Јапански туристи који долазе у ову туристичку дестинацију и који су увек враћају одушевљени због прелепе природе и предивних плажа.

Ер Тахити дневно организује пет до шест летова ка Папетеу. Карта у једном правцу кошта око 14.000 франака.

Службени језик Француске Полинезије, па тако и Бора Боре, је француски, али је енглески више у употреби, нарочито међу млађим генерацијама људи.

Јавни превоз је слабијег интезитета. Саобраћају углавном аутобуси на отприлике сваких сат времена. Препоручљиво превозно средство за туристе је бицикло уколико хотел не организује превоз. Могу се и изнајмити електрични аутомобили у Витапеу.

Француска фрегата Флореал

Бора Бора је позната по роњењу у коралном гребену. Велики број врста ајкула се могу видети у води. Постоје два ронилачка оператора: Бора Бора Дајв центар и Топ Дајв. Многи инструктори организују екскурзије храњења ајкула.

Спољашње везе