Теодорик I — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
м Бот Додаје: fy:Diderik I
м је променио име чланку '''Теодорих I''' у Теодорик I преко преусмерења: исто као и претходно
(нема разлике)

Верзија на датум 3. новембар 2007. у 19:02

Теодорих I (гот. Theodoric I), (такође Теодорик или Теодорид), био је визиготски краљ између 419. и 451, и незаконити син Аларика I. Године 419. наследио је Валију на визиготском престолу.

Као краљ, Теодорих је завршио досељавање Визигота у Аквитанију и проширио визиготске поседе на Хиспанију. Током његове владавине, Визиготи су били прво непријатељи а потом савезници Римског царства. Најпознатији догађај који се десио за његове владавине била је битка на Каталаунским пољима, где су се Визиготи борили на страни Римљана које је предводио Аеције а против чувеног хунског вође, Атиле. У овој бици, Теодорих је изгубио живот.

Историчар Јордан у свом делу Гетика из 551. године даје две верзије Теодорихове смрти: једна је да је Теодорих пао с коња и сломио врат. Друга верзија је да је Теодориха убио Острогот Андаг који је био отац Јорданесовог покровитеља, Гунтигиса (Гетика 40.209).

Теодорихов син и каснији наследник, Турисмунд, преузео је команду над визиготском војском и довршио битку уместо свог оца.


Спољне везе


Визиготски краљ
(419451)