Разговор с корисником:Синиша Гошњић — разлика између измена

Садржај странице није подржан на другим језицима
С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
м Споменица за оригиналну одредницу
м Путоказ
Ред 36: Ред 36:


Честитам, добио си ову споменицу зато што си написао чланак [[AKSU-74]] који тренутно има само на Википедији на енглеском језику. Само тако настави, много поздрава од [[Корисник:Саша.Стефановић|<font color="red">Саша Стефановић</font>]] [[Разговор са корисником:Саша.Стефановић|<font color="blue">®</font>]] <span class="plainlinks">[http://tinyurl.com/cek8w <font color="#D9D9D9">#</font></span>] 02:58, 3 октобар 2005 (CEST)
Честитам, добио си ову споменицу зато што си написао чланак [[AKSU-74]] који тренутно има само на Википедији на енглеском језику. Само тако настави, много поздрава од [[Корисник:Саша.Стефановић|<font color="red">Саша Стефановић</font>]] [[Разговор са корисником:Саша.Стефановић|<font color="blue">®</font>]] <span class="plainlinks">[http://tinyurl.com/cek8w <font color="#D9D9D9">#</font></span>] 02:58, 3 октобар 2005 (CEST)

== Путоказ ==

Синиша, шта год да ти није јасно слободно питај било кога, било би најбоље да дођеш на наш ИРЦ канал на серверу [irc://irc.freenode.net irc.freenode.net] канал [irc://irc.freenode.net/wikipedia-sr #wikipedia-sr] . Тамо се често окупљамо и „расправљамо“ о Википедији и унапређењу, слободно се можеш прикључити и постављати питања и тамо. --[[Корисник:Саша.Стефановић|<font color="red">Саша Стефановић</font>]] [[Разговор са корисником:Саша.Стефановић|<font color="blue">®</font>]] <span class="plainlinks">[http://tinyurl.com/cek8w <font color="#D9D9D9">#</font></span>] 14:58, 9 октобар 2005 (CEST)

Верзија на датум 9. октобар 2005. у 14:58

   Добро дошли Добродошлица
Помоћ Здраво, добро дошли на Википедију на српском језику! Захваљујемо на учешћу у пројекту.

Википедија је енциклопедија на интернету коју свако може уређивати. Одвојите мало времена да бисте проучили основна начела и сазнали шта Википедија није.

Дугме за аутоматско потписивање
Дугме за аутоматско потписивање

На страницама за разговор потписујте се додавањем четирију тилди (~~~~). То можете учинити кликом на дугме које се налази изнад оквира за уређивање.

Препоручујемо да прочитате смерницу о писању српским језиком на Википедији. Чланци на Википедији на српском језику могу се равноправно уређивати ћирилицом и латиницом, екавицом и ијекавицом. Није допуштено мешање писама и изговора у једном чланку. Текстови писани без дијакритичких знакова биће уклоњени без одлагања.

If you don't speak Serbian: This is a welcome message sent to new users of the Serbian Wikipedia. Talk to us via our Village Pump in English!

Упутства
Пет стубова
Ауторска права
Речник

Надамо се да ћете уживати доприносећи Википедији и да ћете постати њен стални корисник. Ако имате било каква питања, слободно се обратите мени или другим уредницима на некој подстраници Трга. Такође, можете поставити питање свом ментору. Пријатан боравак!

Добродошао

Синиша, добро нам дошао. Видим да си се већ добро снашао. Било би лепо да текстове које качиш опремиш повезницама /линковима ка појмовима који већ постоје, како би корисници текст лакше нашли. То је истовремено и предност пројеката каква је Википедија. Текстови који нису интерактивни напорни су за читање на интернету. Уколико ти је нека помоћ потребна слободно ми се обрати, а погледај и Помоћ, сродну страну, која је и потпунија, имаш и на енглеском издању [1]. --ангелина марковић 06:41, 25 Мар 2005 (CET)

Редирект

Здраво. Видео сам да си направио чланак под именом Уједињених нација, на коме се налази линк ка чланку Уједињене нације. Претпоставио сам да си хтео да направиш преусмеравање, па сам ја то исправио на начин како се то обично чини. Кад хоћеш да са једног наслова (погрешног рецимо) читаоца аутоматски преместиш на други, у чланку који хоћеш да буде премештен напиши #REDIRECT [[име циљног чланка]], и свако ко оде на почетни чланак ће завршити на циљном чланку. Такође не знам да ли си упознат, али ако хоћеш да из текста где је нека реч у падежу правиш линк на дати чланак у номинативу, процедура је врло једноставна - пример: [[Иво Андрић|Иве Андрића]] - значи у линку иде прво име у номинативу, па усправна црта, па облик који желиш да буде приказан у тексту. Све најбоље -- Обрадовић Горан (разговор) 14:58, 26 Мар 2005 (CET)


Не, ниси ме разумео. Погледај како сам ја сада средио чланак о рез. 1244. А ако хоћеш да правиш редирект, као што си покушао са Југославијом, у датом примеру би требао да урадиш следеће. Одеш на празан чланак Југославији, и тамо у празно поље укуцаш #REDIRECT [[Југославија]]. Наравно, ово није потребно ако линк средиш помоћу усправне црте (погледај горњи прилог, и како сам средио чланак о резолуцији 1244) тако да са речи Југославији води ка чланку Југославија. Ако ти још нешта није јасно, не устручавај се да ми се обратиш или овде, или на мојој страници за разговор. -- Обрадовић Горан (разговор) 15:16, 26 Мар 2005 (CET)


Хвала ти на саветима али мени овде још много тога није јасно. Ово са редирекцијом сам разумео, а ако нисам опет ћу проучити измене које си ти направио. Такође, имам питање како ја теби да пошаљем поруку као што је ова? Додуше, ја ћу је сада овако написати са надом да ће некако до тебе доћи али како је најлакше да ти ја поставим питање јер онај Песак некако и не капирам, признајем. Имам вољу да поставим доста тексова о бившој Југи, о Косову, о Војводини, Новом Саду, о Србији уопште али ми још неке ствари нису јасне али идем напред. За сада ако можеш конкретно да ми одговориш како да пример, ти и ја комуницирамо са порукама. Хвала ти унапред.

Симба 08:26, 27 Мар 2005 (CEST)


Драго ми је што планираш да Википедију обогатиш мноштвом нових чланка. Прво шта треба да знаш је да мање-више шта год да урадиш не можеш да направиш велики проблем јер ће неко већ доћи и исправити твоје евентуалне грешке. Страница Песак служи за експериментисање са радом у Википедији. Ако желиш да видиш како нешта функционише, а нећеш да брљаш по неком чланку, онда одеш тамо, и пишеш било шта. У принципу ову страницу нећеш пуно користити, јер ћеш се вероватно брзо навићи на рад у викију (прилично је једноставно). Предлажем ти да прочиташ странице за помоћ (верујем да ћеш их наћи) - нажалост још није комплетна помоћ написана, и нису сви текстови преведени са енглеског, а ако се служиш енглеским, можеш да погледаш и њихове хелп странице (које су знатно опширније од наших, али изгледа и писане мало компликованије ;).

Што се тиче разговора, можеш ми оставити поруку на својој страници за разговор, као што си сад и учинио, али тако у одређеној мери ризикујеш да ја заборавим да погледам твоју страницу и прочитам твоју поруку. Други начин је да одеш на моју дискусиону страницу (Разговор са корисником:Обрадовић Горан) и да ми ту оставиш поруку - тако ће ми кад се улогујем писати да имам поруку, и одмах ћу је прочитати (то си већ видео на свом примеру).

Е сад, поставља се питање шта кад рецимо ја и ти водимо неку дужу дискусију - да ли да ја пишем на твојој страници, а ти мени да одговараш на мојој, или да целу дискусију држимо на једној од страница? Ако пишемо наизменично на мојој и твојој страници, тако ће можда нама бити комотније (не мораш стално да провераваш да ли си добио одговор), али ако све стоји на једној страници, тада и неко са стране може лако да прати ток дискусије (а не да скаче са једне на другу страну :) Зато постоје дискусионе стране (попут ове) и на чланцима (не само на корисничким странама) - значи сваки чланак има своју страницу за разговор, и ако рецимо ја сматрам да твоја измена о чланку о Новом Саду није тачна (или шта већ), онда ја могу да напишем свој коментар на страници за разговор о чланку о Новом Саду (и уколико сматрам да ти то нећеш видети (рецимо јер си ти давно начинио ту измену, па више можда не обраћаш пажњу на дати чланак) могу да те на твојој страници за разговор позовем да видиш мој коментар). Значи кад се води дискусија о неком појединачном чланку, ово је најбоља пракса. Кад се води разговор о неком општем питању, то често иде овако (преко корисничких страница за разговор). Ту постоји добра пракса коју неки имају обичај да практикују: Ако смо разговор (попут овог) почели на твојој страници, ти ми не одговараш на мојој страници за разговор, већ на својој, а мени на мојој страници само оставиш поруку да имам одговор код тебе (и даш линк ка твојој страници за разговор).

Када су у питању неке расправе од ширег значаја (које се не тичу само мене и тебе), већ желимо да чујемо мишљење целе заједнице, онда дискусију водимо на страници Википедија:Пијаца. Само име говори о чему се ради - то је страница коју већина корисника прати, и када ту напишеш неко питање или коментар, сва је вероватноће да ће велики број људи прочитати твоје речи.

Колико сам приметио, већ си научио да се потписујеш иза коментара на страницама за разговор то се чини са четири знака тилда ~~~~. Ја ћу се на крају овог мог коментара потписати на тај начин, и ти ћеш одатле имати линк ка мојој корисничкој страници (корисничка страница служи да напишеш нешта о себи, или о ономе шта си радио, радиш или ћеш радити на Википедији), и линк ка мојој страници за разговор.

Кад напишеш неки чланак који већ постоји на енглеској (или некој другој) Википедији, добро је да ставиш интервики повезнице. Тако ће свако ко посети чланак на српском видети да тај чланак постоји и на енглеском (шпанском, јапанском..) језику, и свако ко посети чланак на енглеском језику ће видети да чланак постоји и на српском. Ови међујезички линкови ти стоје са леве стране чланка. Праве се тако што (обично на дну чланка) упишеш следеће [[en:Ime clanka na engleskom]] (en је за енглески језик, sr за српски итд.). Наравно било би заморно писати ово за све језике појединачно. Зато је пракса да одеш на енглески чланак (јер енглеска Википедија је највећа и најпосећенија), и из чланка прекопираш њихов већ направљен списак линкова и наравно додаш енглески. Након тога на енглеском чланку додај линк ка српском. После ће већ неко аутоматски додати линк ка српском са других језика. Можда звучи компликовано, али је у принципу врло једноставно.

Ето, толико од мене за сада - желим ти пријатан боравак на Википедији, и пуно добрих чланака. Не устручавај се да постављаш питања кад год ти нешта није јасно. -- Обрадовић Горан (разговор) 12:04, 28 Мар 2005 (CEST)

Споменица за оригиналну одредницу

Честитам, добио си ову споменицу зато што си написао чланак AKSU-74 који тренутно има само на Википедији на енглеском језику. Само тако настави, много поздрава од Саша Стефановић ® # 02:58, 3 октобар 2005 (CEST)

Путоказ

Синиша, шта год да ти није јасно слободно питај било кога, било би најбоље да дођеш на наш ИРЦ канал на серверу irc.freenode.net канал #wikipedia-sr . Тамо се често окупљамо и „расправљамо“ о Википедији и унапређењу, слободно се можеш прикључити и постављати питања и тамо. --Саша Стефановић ® # 14:58, 9 октобар 2005 (CEST)