BAFTA — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
м Бот: исправљена преусмерења; козметичке измене
Ред 4: Ред 4:


== O organizaciji ==
== O organizaciji ==
BAFTA je osnovana [[16. april]]a [[1947]]. godine kao ''Britanska filmska akademija''. Njeni osnivači bili su brojni slavni filmski umetnici, uključujući [[Dejvid Lin|Dejvida Lina]], [[Kerol Rid|Kerola Rida]], [[Aleksander Korda|Aleksandra Kordu]] i [[Lorens Olivije|Lorensa Olivija]]. Cilj organizacije bilo je ojačavanje filmske industriju koja je oslabila nakon [[2. svetski rat|Drugog svetskog rata]]. Godine [[1958]]. akademija se spojila sa organizacijom -{''The Guild of Television Producers and Directors''}-, da bi [[1976]]. godine konačno postala BAFTA.


Sedište organizacije nalazi se u [[Pikadili]]ju u [[Лондон|Londonu]], a sama nagrada ima oblik bronzane maske po uzoru na pozorište.<ref>[http://www.bafta.org/venue-hire/contacts/ -{BAFTA - Contacts and Location}-]</ref> BAFTA danas broji 6.500 članova i finansira se putem pretplata, individualnih donacija i različitih fondacija i partnerstava.<ref>[http://www.bafta.org/about/membership/ -{BAFTA Membership}-]</ref><ref>[http://www.bafta.org/about/giving/ -{BAFTA - Give Something Back}-]</ref>
BAFTA je osnovana [[16. april]]a [[1947]]. kao ''Britanska filmska akademija''. Njeni osnivači bili su brojni slavni filmski umetnici, uključujući [[Dejvid Lin|Dejvida Lina]], [[Kerol Rid|Kerola Rida]], [[Aleksander Korda|Aleksandra Kordu]] i [[Lorens Olivije|Lorensa Olivija]]. Cilj organizacije bilo je ojačavanje filmske industriju koja je oslabila nakon [[2. svetski rat|Drugog svetskog rata]]. Godine [[1958]]. akademija se spojila sa organizacijom -{''The Guild of Television Producers and Directors''}- da bi [[1976]]. konačno postala BAFTA .


Amanda Beri je izvršni direktor organizacije od 2000. godine, a trenutni predsednik je [[Princ Vilijam, vojvoda od Kembridža|princ Vilijam]].<ref>[http://www.bafta.org/venue-hire/about/ -{About BAFTA}-]</ref><ref>[http://www.bafta.org/about/key-personnel/baftas-royal-connections,3689,BA.html -{The Royal Family and the Academy}-]</ref>
Sedište organizacije nalazi se u [[Pikadili]]ju u [[Лондон|Londonu]]<ref>[http://www.bafta.org/venue-hire/contacts/ -{BAFTA - Contacts and Location}-]</ref>, a sama nagrada ima oblik bronzane maske po uzoru na pozorište. BAFTA danas broji 6.500 članova i finansira se putem pretplata, individualnih donacija i različitih fondacija i partnerstava<ref>[http://www.bafta.org/about/membership/ -{BAFTA Membership}-]</ref><ref>[http://www.bafta.org/about/giving/ -{BAFTA - Give Something Back}-]</ref>.

Amanda Beri je izvršni direktor organizacije od 2000. godine<ref>[http://www.bafta.org/venue-hire/about/ -{About BAFTA}-]</ref>, a trenutni predsednik je [[Princ Vilijam, vojvoda od Kembridža|princ Vilijam]]<ref>[http://www.bafta.org/about/key-personnel/baftas-royal-connections,3689,BA.html -{The Royal Family and the Academy}-]</ref>.


== Nagrade ==
== Nagrade ==

Верзија на датум 18. мај 2017. у 10:39

Britanska akademija filmske i televizijske umetnosti (енгл. The British Academy of Film and Television Arts), skraćeno BAFTA, britanska je organizacija koja dodeljuje nagrade filmovima, televizijskim programima i interaktivnim medijima jednom godišnje.

O organizaciji

BAFTA je osnovana 16. aprila 1947. godine kao Britanska filmska akademija. Njeni osnivači bili su brojni slavni filmski umetnici, uključujući Dejvida Lina, Kerola Rida, Aleksandra Kordu i Lorensa Olivija. Cilj organizacije bilo je ojačavanje filmske industriju koja je oslabila nakon Drugog svetskog rata. Godine 1958. akademija se spojila sa organizacijom The Guild of Television Producers and Directors, da bi 1976. godine konačno postala BAFTA.

Sedište organizacije nalazi se u Pikadiliju u Londonu, a sama nagrada ima oblik bronzane maske po uzoru na pozorište.[1] BAFTA danas broji 6.500 članova i finansira se putem pretplata, individualnih donacija i različitih fondacija i partnerstava.[2][3]

Amanda Beri je izvršni direktor organizacije od 2000. godine, a trenutni predsednik je princ Vilijam.[4][5]

Nagrade

Filmska BAFTA

Svečana dodela nagrade BAFTA od 2008. održava se u Kraljevskoj kući opere u Londonu. Sve do 2002. nagrada se dodeljivala u aprilu ili maju, ali ceremonija je pomerena za februar, kako bi prethodila dodeli Oskara. Da bi film bio uzet u razmatranje, mora biti prikazan u Ujedinjenom Kraljevstvu najkasnije sedam dana pre dodele nagrada. BAFTA za film trenutno se dodeljuje u sledećim kategorijama:

Televizijska BAFTA

Dodela nagrade BAFTA za najbolje televizijske programe obično se održava u aprilu ili maju, a nagrada se dodeljuje u sledećim kategorijama:

Izvori

Spoljašnje veze