Накит — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
мНема описа измене
Ред 38: Ред 38:
[[Категорија:Спискови]]
[[Категорија:Спискови]]
[[Категорија:Списак спискова]]
[[Категорија:Списак спискова]]

[[bg:Бижутерия]]
[[da:Smykke]]
[[de:Schmuck]]
[[es:Joyería]]
[[eo:juvelo]]
[[fr:Joaillerie]]
[[it:Gioielleria]]
[[ja:宝石]]
[[he:תכשיט]]
[[ku:Cewer]]
[[nl:Sieraad]]
[[pl:Biżuteria]]
[[pt:Joalheria]]
[[ru:Ювелирные изделия]]
[[simple:Jewellery]]
[[sv:Smycken]]
[[uk:Прикраси]]
[[yi:צירונג]]

Верзија на датум 1. децембар 2007. у 22:13

Накит су предмети који служе за украшавање. То су обично уметнички предмети које људи стављају као украсе на: телу, обући и одећи. Раније су их производиле занатлије или уметници, данас се тиме бави примењена уметност али се све више производе масовно и у серијској производњи.

Човек је почео са украшавањем свога тела још у праисторији, у почетку су то били обликовани предмети од костију, камена или шкољки а касније се користио метал и стакло.

Посебну важност иамао је накит: код старих Египћана, старих Римљана, старих Грка и у Византији а неки од тих предмета су и до данас сачувани.

У новијој историји (романтизам, ренесанса и барок) за накит је све више коришћено драго камење и племенити метали односно уметнички предмети израђени од њих.

Накит је често био и национално обележје, део фолклора и традиције па је то и до данас остао. У двадесетом веку је развој науке и технологије довео да стварања нових облика и нове врсте накита уз задржавање старих и њихову модификацију.

Наводимо неке од предмета који служе као накит а на посебним страницама ће бити сваки од предмета (накита) детаљније описан са називима који су се одомаћили у српском језику:


Сродне теме