Павле Јуришић Штурм — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
мНема описа измене
Ред 30: Ред 30:


[[cs:Pavle Jurišić Šturm]]
[[cs:Pavle Jurišić Šturm]]
[[dsb:Pavle Jurišić Šturm]]
[[en:Pavle Jurišić Šturm]]
[[en:Pavle Jurišić Šturm]]
[[hr:Pavle Jurišić Šturm]]
[[hr:Pavle Jurišić Šturm]]

Верзија на датум 12. јануар 2008. у 22:29

Павле Јуришић Штурм
српски генерал
Датум рођења22. август, 1848.
Место рођењаЗгоржелц, Лужица, Пруска
Датум смрти14. јануар, 1922.
Место смртиБеоград, Краљевина СХС

Павле Јуришић Штурм (нем. Paulus Sturm) је био Лужички Србин и генерал српске војске током ослободилачких ратова (1912-1918).

Живот

Родио се 22. августа 1848. године у Згоржелцу (Лужица), док је Војну академију завршио у Вроцлаву (Шлеска). Име му је било Павел Штурм. По завршеној војној школи као официр Пруске учествује у француско-пруском рату (1870-1871).

Дошао је у Србију пре балканских ратова да предаје на српској војној академији. Заљубио се у Србију, оженио Српкињом и променио име Павел у Павле, а презиме Штурм у Јуришић (нем. Sturm значи олуја). Презиме Штурм је задржао као алијас.

Павле Јуришић као официр војске Србије

По избијању непријатељстава између кнежевине Србије и Отоманске империје, долази у Србију и као добровољац учествује у српско-турским ратовима (1876-1878.) са чином командант батаљона, да би крај рата дочекао са чином команданта пука. Током балканских ратова командује дринском дивизијом, која се посебно истакла у Кумановској бици пробивши турску одбрану. Први светски рат дочекао је на челу III армије. Великим залагањем његове III армије спречен је продор аустроугарских трупа у Србију чиме је генералу Степи Степановићу и његовој II армији омогућено да изврши распоређивање и однесе прву победу Антанте над Централним силама у тзв. Церској бици. Као командант III армије учествовао је у операцијама српске војске током јесени 1914. године, чија је последица била величанствена победа у Колубарској бици. Током здруженог напада на краљевину Србију 1915. године у коме су учествовале Аустроугарска, царевина Немачка и краљевина Бугарска трупе под његовом командом пружале одлучан отпор XI немачкој армији спречавајући њен продор ка Моравској долини.

Павле Јуришић Штурм преминуо је у Београду 1922. године.