Стефан Печерски — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
Нема описа измене
Ред 1: Ред 1:
'''Преподобни Стефан''' је [[хришћанство|хришћански]] [[светитељи|светитељ]]. Био је [[епископ]] Владимирски и ученик светог Теодосија Печерског. [[Слика:Krst.jpg|100п|десно]]Стефан је неко време био и игуман Печерске Лавре и потрудио се много око благочиног устројења монашког живота и око украшења храмова. Хришћани верују да хе враг распалио код монаха злобу против њега, те су га не само свргли са игуманства него су га и протерали из [[манастир]]а. Међутим ускоро после тога он је изабран за епископа Владимирског. Као архијереј Божји Стефан је управљао [[црква|црквом]] до старости своје и мирно се упокоји [[1094]]. године.
'''Свети Стефан''' је био [[епископ]] владимирски и ученик светог Теодосија Печерског.
Стефан је неко време био и игуман Печерске Лавре и потрудио се много око благочиног устројења монашког живота и око украшења храмова. Хришћани верују да хе враг распалио код монаха злобу против њега, те су га не само свргли са игуманства него су га и протерали из [[манастир]]а. Међутим ускоро после тога он је изабран за епископа Владимирског. Као архијереј Божји Стефан је управљао [[црква|црквом]] до старости своје и мирно се упокоји [[1094]]. године.


[[Српска православна црква]] слави га 27. априла по црквеном, а [[10. мај]]а по [[грегоријански календар|грегоријанском календару]].
[[Српска православна црква]] слави га 27. априла по црквеном, а [[10. мај]]а по [[грегоријански календар|грегоријанском календару]].

Верзија на датум 10. фебруар 2008. у 20:53

Свети Стефан је био епископ владимирски и ученик светог Теодосија Печерског.

Стефан је неко време био и игуман Печерске Лавре и потрудио се много око благочиног устројења монашког живота и око украшења храмова. Хришћани верују да хе враг распалио код монаха злобу против њега, те су га не само свргли са игуманства него су га и протерали из манастира. Међутим ускоро после тога он је изабран за епископа Владимирског. Као архијереј Божји Стефан је управљао црквом до старости своје и мирно се упокоји 1094. године.

Српска православна црква слави га 27. априла по црквеном, а 10. маја по грегоријанском календару.

Литература

Спољашње везе