Q. E. D. — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
Ред 19: Ред 19:
*[http://robin.hartshorne.net/QED.html Напомена Робина Хартсхорна о ''-{Q.E.D.}-'']
*[http://robin.hartshorne.net/QED.html Напомена Робина Хартсхорна о ''-{Q.E.D.}-'']


__БЕЗКН__
__NOTC__
[[Категорија:Докази]]
[[Категорија:Докази]]
[[Категорија:Латински изрази]]
[[Категорија:Латински изрази]]

Верзија на датум 12. фебруар 2008. у 16:05

Q.E.D. је скраћеница латинског израза quod erat demonstrandum (дословно, што је требало доказати). Ова скраћеница се обично користи да назначи да је нешто дефинитивно доказано.

Q.E.D. се може написати на крају математичког доказа да покаже да је резултат неопходан да би доказ био комплетно постигнут. Употреба ове скраћенице потиче од конвенционалне форме доказа: почиње се са општим аксиомама, затим се користи дедуктивна логика да би се дошло до нових резултата, све док се не добије исказ који је требало доказати.

Такође се користи у физици да покаже да је концепт неопходан да би се дошло до решења претходно демонстриран. Данас се ова скраћеница не користи онако често као некада, јер се формална геометрија ређе предаје као засебан предмет, и јер професори данас слабије познају латински.

Историјска употреба

Q.E.D. је превод на латински грчког оригинала грч. ὅπερ ἔδει δεῖξαι, који су користили многи рани математичари, укључујући Еуклида[1] и Архимеда. Бенедикт де Спиноза је такође често употребљавао скраћеницу Q.E.D. у разним делима.

Модерна употреба и симболика

Данас се често као ознака за крај доказа користи симбол (испуњен црни квадрат), Халмосов симбол (по Полу Халмосу, који га је увео). Понекад се користи и (празан квадрат).

Напомене

  1. ^ Елементи 2,5 добављено 16. јула 2005.

Спољашње везе