Песимизам — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
мНема описа измене
м Поправка мешанаца
Ред 1: Ред 1:
{{Спајање|Негативизам}}
{{Спајање|Негативизам}}
'''Песимизам''' (лат.), je мрачно схватање и гледање, философско учење по којем је овај свет и све у њему најгоре што може бити, сва стварност невредна и бесмислена, порицање воље за живот, предавање [[резигнацијa|резигнацији]] или храбрости без [[илузија]]. У философији је његов типичан представник [[Шопенхауер]]; у религији [[будизам]]; у поезији [[Бајрон]], [[Лермонтов]] и др.
'''Песимизам''' (лат.), je мрачно схватање и гледање, философско учење по којем је овај свет и све у њему најгоре што може бити, сва стварност невредна и бесмислена, порицање воље за живот, предавање [[резигнација|резигнацији]] или храбрости без [[илузија]]. У философији је његов типичан представник [[Шопенхауер]]; у религији [[будизам]]; у поезији [[Бајрон]], [[Лермонтов]] и др.


{{клица-филозофија}}
{{клица-филозофија}}

Верзија на датум 23. фебруар 2008. у 15:18

Песимизам (лат.), je мрачно схватање и гледање, философско учење по којем је овај свет и све у њему најгоре што може бити, сва стварност невредна и бесмислена, порицање воље за живот, предавање резигнацији или храбрости без илузија. У философији је његов типичан представник Шопенхауер; у религији будизам; у поезији Бајрон, Лермонтов и др.