Кортни Кокс — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
м Поправка мешанаца
Нема описа измене
Ред 7: Ред 7:
| локација = [[Бермингам (Алабама)|Бермингам]], [[САД]] <br> {{ЗД|САД}}
| локација = [[Бермингам (Алабама)|Бермингам]], [[САД]] <br> {{ЗД|САД}}
| супруг = [[Дејвид Аркет]] (1999—)
| супруг = [[Дејвид Аркет]] (1999—)
| битна улога = [[Моника Гелер]] <small>([[Пријатељи]])</small><br>Гејл Ведерс <small>([[Врисак (филм)|Врисак]], [[Врисак 2]], [[Врисак 3]])</small><br>Луси Спилер <small>(-{Dirt}-)</small>
| битна улога = [[Моника Гелер]] <small>([[Пријатељи]])</small><br>Гејл Ведерс <small>([[Врисак (филм)|Врисак]], [[Врисак 2]], [[Врисак 3]])</small><br>[[Луси Спилер]] <small>([[Брука (ТВ серија)|Брука]])</small>
}}
}}
'''Кортни Бас Кокс Аркет''' ({{јез-ен|Courteney Bass Cox Arquette}}; [[Бермингам (Алабама)|Бермингам]], [[Алабама]], [[САД]], [[15. јун]] [[1964]]) је америчка глумица и бивши модел. Популарност је стекла захваљујући улози [[Моника Гелер|Монике Гелер]] ({{јез-ен|Monica Geller}}) у веома гледаном ситкому "''[[Пријатељи]]''". Непуне три године после завршетка емитовања серије, нашла се у улози [[Луси Спилер]], главног уредника таблоида "''Прљавштина''", у телевизијској серији "''[[Прљавштина (ТВ серија)|Прљавштина]]''", која се емитује на америчкој телевизији "Еф-Екс Нетворкс".
'''Кортни Бас Кокс Аркет''' ({{јез-ен|Courteney Bass Cox Arquette}}; [[Бермингам (Алабама)|Бермингам]], [[Алабама]], [[САД]], [[15. јун]] [[1964]]) је америчка глумица и бивши модел. Популарност је стекла захваљујући улози [[Моника Гелер|Монике Гелер]] ({{јез-ен|Monica Geller}}) у веома гледаном ситкому "''[[Пријатељи]]''". Непуне три године после завршетка емитовања серије, нашла се у улози [[Луси Спилер]], главног уредника таблоида "''Прљавштина''", у телевизијској серији "''[[Прљавштина (ТВ серија)|Прљавштина]]''", која се емитује на америчкој телевизији "Еф-Екс Нетворкс".

Верзија на датум 16. март 2008. у 22:20

Кортни Бас Кокс Аркет
Кортни Кокс Аркет
Датум рођења15. јун 1964
Рад
Битна улогаМоника Гелер (Пријатељи)
Гејл Ведерс (Врисак, Врисак 2, Врисак 3)
Луси Спилер (Брука)
Веза до IMDb-а

Кортни Бас Кокс Аркет (енгл. Courteney Bass Cox Arquette; Бермингам, Алабама, САД, 15. јун 1964) је америчка глумица и бивши модел. Популарност је стекла захваљујући улози Монике Гелер (енгл. Monica Geller) у веома гледаном ситкому "Пријатељи". Непуне три године после завршетка емитовања серије, нашла се у улози Луси Спилер, главног уредника таблоида "Прљавштина", у телевизијској серији "Прљавштина", која се емитује на америчкој телевизији "Еф-Екс Нетворкс".

Биографија

Детињство и школовање

Кортни Кокс је рођена у Бермингаму, Алабама, у типично јужњачкој породици: њен отац, Ричард Л. Кокс, био је бизнисмен, а мајка, која се такође зове Кортни, била је домаћица. Има две старије сестре (Доти и Вирџинију), старијег брата (Ричард Јуниор) и девет полубраће и полусестара. Њени родитељи су се развели 1974. године и њен отац се настанио у Панама Ситију, Флорида, где је отворио компанију "Cox Pools" (Кокс Базени), док је Кортни одрасла са мајком и очухом, њујоршким бизнисменом Хантером Копландом.

Одрасла је у Маунтин Бруку, Алабама, где су је сви знали као Си Си (енгл. CC). Похађала је основну школу "Хајлендс Деј" и средњу школу "Маунтин Брук" где је била навијачица, играла је тенис и активно се бавила пливањем. Пошто је дипломирала, уписала је студије архитектуре и унутрашњег дизајна на женском колеџу "Маунт Вернон". После годину дана је напустила школовање како би се опробала у послу модела, пошто је потписала уговор са "Форд моделинг" агенцијом у Њујорку. Упоредо је ишла на часове глуме и попримила је северњачки нагласак.

Каријера

Кортни је први пут запала за око јавности као играчица у споту Бруса Спрингстина за песму "Dancing In Тhe Dark" (26 секунди је играла на бини са Спрингстином). Остала је запамћена као прва особа која је на једној америчкој телевизији рекла реч "менструација", 1985. године у кампањи за "Тампакс" тампоне [1]. Њене прве улоге у фимловима укључују филмове "Господари свемира" (1987.) и "Чаура: Повратак" (1988.). Њене прве телевизијске улоге су у серији "Misfits Of Science", која је трајала јако кратко (од октобра 1985. до фебруара 1986. године), затим повремена улога (1987.-1989.) у телевизијској серији "Породичне везе", где је глумила последњу девојку Алекса П. Китона (кога је глумио Мајкл Џеј Фокс). У ситкому "Сајнфелд", 1994. глумила је Мерил, девојку/лажну жену главног јунака серије Џерија Сајнфелда.

После наступа у комедији Џима Керија "Ејс Вентура: Детектив за кућне љубимце" (1994.), светску славу стиче играјући Монику Гелер у ситкому "Пријатељи" (1994-2004). Она је једина од главних ликова серије која није номинована за награду Еми.

Током трајања серије "Пријатељи", глумила је и у профитабилним холивудским филмовима: "Врисак" (1996.), "Врисак 2" (1997.), и "Врисак 3" (2000). На снимању првог филма трилогије упознала је свог будућег мужа, глумца Дејвида Аркета. Иако је имала главне улоге у још пар филмова за време трајања "Пријатеља", ниједан није постигао толики успех као серија у којој је глумила. Неки од тих филмова су (поред трилогије "Врисак"): "Тркач", "3000 миља до Грејсленда", и "The Shrink Is In". Пред крај 2003. године продуцирала је телевизијску серију "Помешај то" која је због лошег рејтинга емитована само једну сезону.

После улоге у "Пријатељима", Кортни Кокс је била први избор продуцента Марка Черија за улогу Сузан Мајер, у телевизијској серији "Очајне домаћице", коју је глумица морала да одбије због трудноће и улога је припала Тери Хачер. Неколико година касније потписаује уговор са "Еј-Би-Си" телевизијском кућом (раније "Тачстоун" телевизија) о стварању сопствене серије у којој ће она бити главна глумица.

Од завршетка "Пријатеља" глумила је у неколико филмова међу којима су и: "Новембар" (2005.) који се приказивао јако кратко и то у одабраним биоскопима; заједно са Тимом Аленом је имала главну улогу у филму "Zoom" који је критика јако лоше примила, а глумила је у високобуџетном римејку филма "Затворски круг", где је глумила девојку Адама Сандлера. Недавно је позајмила свој глас за потребе анимираног филма "Barnyard".

Од почетка 2007. године глуми Луси Спилер, уредницу таблоида, у "Прљавштини", телевизијској драми која се приказује на "Еф-Екс Нетворксу". Она и њен муж, Дејвид Аркет, су извршни продуценти ове серије. [2]

Приватни живот

Пре удаје за глумца Дејвида Аркета, имала је неколико веза међу којима су најозбиљније биле оне са Ијаном Копландом, затим дуга веза са глумцем Мајклом Китоном. Једно време се забављала и са певачем Адамом Дурицом, и појавила се у једном споту његове групе (Дуриц се такође забављао и са Кортнином колегиницом из серије "Пријатељи" Џенифер Анистон).

Свог садашњег мужа, Дејвида Аркета, Кортни је упознала на снимању филма "Врисак". Пар се венчао 12. јуна 1999. године на Епископалној церемонији, која се одржала у Грејс катедрали у Сан Франциску, Калифорнија. Обоје су на својим бурмама имали следећи натпис: "Договор је договор" [3]. Иако је Кортни наставила да повремено користи своје пуно име "Кортни Кокс Аркет" када је каријера у питању, већини је остала позната као "Кортни Кокс".

13. јуна 2004. године, Кортни је на свет донела своје прво дете, кћерку Коко Рајли Аркет. Детету је првобитно намењено исто име које носи њена мајка "Кортни Кокс Аркет"[4], али се породица њеног мужа пожалила да то (дати име детету по живом рођаку) није у складу са јеврејском традицијом. Коко је надимак који је Кортни добила као мала. Кума детету је била Кортнина блиска пријатељица и колегиница из "Пријатеља", Џенифер Анистон. [5]

У јуну 2007. године, Кортни је објавила да намерава да прошири своју породицу. Глумица се нада да ће успети у своме циљу упркос депресији која је наступила после рођења мале Коко.

Филмографија

Год. Српски назив Оригинални назив Режисер Улога
1987. Down Twisted Алберт Пјун Тара
1987. Господари свемира Masters Of The Universe Гари Годард Џули Винстон
1988. Чаура: Повратак Cocoon: The Return Данијел Питри Сара
1990. Mr. Destiny Џејмс Ор Џуел Џегер
1991. Blue Desert Брадли Батерсби Лиса Робертс
1992. Shaking The Tree Двејн Кларк Катлин
1994. Ејс Вентура: Детектив за кућне љубимце Ace Ventura: Pet Detective Том Шадијак Мелиса Робинсон
1996. Врисак Scream Вес Крејвен Гејл Ведерс
1997. Commandments Данијел Таплиц Рејчел Лус
1997. Врисак 2 Scream 2 Вес Крејвен Гејл Ведерс
1999. Тркач The Runner Рон Молер Карина
2000. Врисак 3 Scream 3 Вес Крејвен Гејл Ведерс
2001. 3000 миља до Грејсленда 3000 Miles To Graceland Дејмијан Ликтенстин Сибил Вејнгро
2001. The Shrink Is In Ричард Бенџамин Саманта Крам
2001. Get Well Soon Џастин Макарти Лили
2002. Alien Love Triangle Дени Бојл Алис
2004. Новембар November Грег Харисон Софи Џејкобс
2005. Затворско двориште The Longest Yard Питер Сегал Лина
2006. Barnyard Стив Одекерк крава Дејзи
2006. Zoom Питер Хјуит Марша Холовеј
2006. The Tripper Дејвид Аркет Синтија

Телевизијски филмови и серије

  • "As The World Turns" (члан екипе је била током 1984. године)
  • "Code Name: Foxfire" (1985.)
  • "Misfits Of Science" (1985.-1986.)
  • "Murder, She Wrote" (специјални гост: "Death Stalks Тhe Big Top" 1. и 2. део, 1986. године)
  • "Sylvan in Paradise" (1986.)
  • "If It's Tuesday, It Still Must Be Belgium" (1987.)
  • "Породичне везе" (била је члан екипе у периоду од 1987. до 1989.)
  • "Till We Meet Again" (1989.)
  • "Сајнфелд" (специјни гост је била 17. марта 1994. године)
  • "Пријатељи" (члан екипе је била од 1994. до 2004. године)
  • "Прљавштина" (од 2007. године па надаље)

Награде

[6]

Година Назив награде Категорија Улога Напомена
1995. Награда "Златна јабука" Женско откриће године Моника Гелер у "Пријатељима"
2000. Награда "ТВ водич" Избор уредника Моника Гелер у "Пријатељима" Награду су поред ње добили и Џенифер Анистон, Лиса Кудроу, Мет Лебланк, Метју Пери, Дејвид Швимер, Џејн Сибет, Џон Кристофер Ален.
2000. Награда "Избор тинејџера" Најбоља "хемија" на филму Гејл Ведерс у "Вриску 3" Награду је добио и њен партнер из филма (као и из стварног живота) Дејвид Аркет.

Спољашње везе

Референце

  1. ^ „IMDB.com”. Кортни Кокс - Биографија.  Непознати параметар |accessyear= игнорисан [|access-date= се препоручује] (помоћ); Непознати параметар |accessmonthday= игнорисан (помоћ)
  2. ^ „IMDB.com”. "Прљавштина" (2007.) - Пуна глумачка и екипна постава.  Непознати параметар |accessyear= игнорисан [|access-date= се препоручује] (помоћ); Непознати параметар |accessmonthday= игнорисан (помоћ)
  3. ^ „EW.com”. Романсе на послу - Кортни Кокс.  Непознати параметар |accessyear= игнорисан [|access-date= се препоручује] (помоћ); Непознати параметар |accessmonthday= игнорисан (помоћ)
  4. ^ „IMDB.com”. Кортни Кокс - Биографија.  Непознати параметар |accessyear= игнорисан [|access-date= се препоручује] (помоћ); Непознати параметар |accessmonthday= игнорисан (помоћ)
  5. ^ „Moono.com”. Џенифер Анистон је кума Коко Рајли Аркет.  Непознати параметар |accessyear= игнорисан [|access-date= се препоручује] (помоћ); Непознати параметар |accessmonthday= игнорисан (помоћ)
  6. ^ „IMDB.com”. Кортни Кокс - Награде.  Непознати параметар |accessyear= игнорисан [|access-date= се препоручује] (помоћ); Непознати параметар |accessmonthday= игнорисан (помоћ)