Веб-прегледач — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
Нема описа измене
ознаке: мобилна измена мобилно веб-уређивање
мНема описа измене
Ред 1: Ред 1:
'''Веб-прегледач''' или '''веб-читач''' ({{јез-енгл|web browser}} или само -{''browser''}-) је [[Апликације|алатка]] која кориснику омогућава прегледање [[веб-страница]] и [[мултимедија]]лних садржаја везаних за исте. Служи за проналажење, прегледање, преузимање и представљање података на [[Веб|светској мрежи]] (вебу), чије је одредиште одређено [[Униформни ресурсни локатор|веб-адресом]] (-{URL}--ом), а осим саме веб-странице може бити и чисто слика, снимак или нека друга врста [[датотека|датотеке]] (фајла).<ref>{{cite web
'''Веб-прегледач''', '''веб-читач''' или '''претраживач'''<ref>Steven Holzner, PHP 5, Beograd, 2006.</ref> ({{јез-енгл|web browser}} или само -{''browser''}-) је [[Апликације|алатка]] која кориснику омогућава прегледање [[веб-страница]] и [[мултимедија]]лних садржаја везаних за исте. Служи за проналажење, прегледање, преузимање и представљање података на [[Веб|светској мрежи]] (вебу), чије је одредиште одређено [[Униформни ресурсни локатор|веб-адресом]] (-{URL}--ом), а осим саме веб-странице може бити и чисто слика, снимак или нека друга врста [[датотека|датотеке]] (фајла).<ref>{{cite web
|url=http://www.w3.org/TR/webarch/#id-resources
|url=http://www.w3.org/TR/webarch/#id-resources
|title=URI/Resource Relationships
|title=URI/Resource Relationships

Верзија на датум 11. новембар 2017. у 14:08

Веб-прегледач, веб-читач или претраживач[1] (енгл. web browser или само browser) је алатка која кориснику омогућава прегледање веб-страница и мултимедијалних садржаја везаних за исте. Служи за проналажење, прегледање, преузимање и представљање података на светској мрежи (вебу), чије је одредиште одређено веб-адресом (URL-ом), а осим саме веб-странице може бити и чисто слика, снимак или нека друга врста датотеке (фајла).[2] Хипервезе које се налазе на страницама интернет прегледача омогућавају корисницима лакше проналажење жељених података.

Иако су прегледачи првенствено намењени за коришћење светске мреже (веба), они се могу користити и за приступање подацима веб-сервера приватних мрежа или датотекама датотечних система.

Најпопуларнији прегледачи данас су:

Сви наведени програми су графички, што значи да осим текста могу приказивати и визуелне садржаје. Осим графичких постоје и текстуални прегледачи, који могу приказивати искључиво текст (нпр. Линк, енгл. Lynx; Линкс, енгл. Links) и специјализовани говорни прегледачи какве могу да користе слепе или слабовиде особе.

Историја прегледача

HTML као метајезик којим се хипертекстуални документи могу описивати је измислио Тим Бернерс-Ли (радник CERN-а) 1990/1991. године. Први прегледачи били су строго текстуални, а велику промену је 1993. године донео NCSA Mosaic, који је изворно био програм за јуникс, али је убрзо пренет и на друге оперативне системе.

1994. године, Марк Андресен (водитељ пројекта NCSA Mosaic) је покренуо властиту фирму — Нетскејп те издао Нетскејп навигатор. Убрзо након тога је и Мајкрософт избацио Интернет експлорер (IE), чиме је започет „рат прегледача”.

Нетскејп је одговорио тако што је изворни код Нетскејп навигатора претворио у отворени код (пракса у производњи и развоју софтвера која промовише приступ изворном коду крајњих производа), но то није успело зауставити опадање заступљености прегледача. Ипак, из тог потеза развио се прегледач Мозила и његова изведеница Фајерфокс.

Од текстуалних прегледача још увек се — иако у врло малом постотку — користе претходно поменути Линк и Линкс.

На линуксу је популаран још и К-освајач (енгл. Konqueror), а на Mac OS XСафари.

Функционисање прегледача

Сваки прегледач је интерпретатор. Дакле, страница је писана у коду који прегледач интерпретира као „нешто свакоме разумљиво”.

Види још

Референце

  1. ^ Steven Holzner, PHP 5, Beograd, 2006.
  2. ^ Jacobs, Ian; Walsh, Norman (15. 12. 2004). „URI/Resource Relationships”. Architecture of the World Wide Web, Volume One. World Wide Web Consortium. Приступљено 30. 6. 2009. 
  3. ^ Fitzpatrick, Jason (22. 3. 2009). „Five Best Web Browsers”. Lifehacker. Gawker Media. 
  4. ^ Wayner, Peter (27. 4. 2011). „Battle of the Web browsers”. Infoworld. IDG. 
  5. ^ Tibken, Shara (17. 10. 2012). „Aereo TV streaming expands to major Web browsers”. CNET. CBS Interactive. 

Спољашње везе