Архимандрит Јован (Рајић) — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
мНема описа измене
ознаке: мобилна измена мобилно веб-уређивање
Ред 27: Ред 27:


== Биографија ==
== Биографија ==
Јован Рајић је био син Радослава Јанковића (рођеног 1699), који потиче из вароши Видина. Јова је рођен 11. новембра 1726. године, у [[Сремски Карловци|Карловцима]], као први син у "дому Раје Видинца". По очевом надимку "Раја", извео је Јован касније своје презиме.<ref>"Стражилово", Нови Сад 1887. године</ref>
Јован Рајић је био син Радослава Јанковића (рођеног 1699), који потиче из вароши Видина. Јова је рођен 11. новембра 1726. године, у [[Сремски Карловци|Карловцима]], као први син у "дому Раје Видинца". По очевом надимку "Раја", извео је Јован kasniје своје презиме.<ref>"Стражилово", Нови Сад 1887. године</ref>


У родном месту је похађао „словенску школу“ [[Емануел Козачински|Емануела Козачинског]], а потом, жељан науке је отишао у [[Кијев]], где је завршио [[Кијевска духовна академија|руску духовну академију]]. По повратку је добио место наставника, прво у богословско-учитељској школи у Карловцима, а затим у новосадској богословији. Доцније се закалуђерио у [[манастир Ковиљ|манастиру Ковиљу]], и ту као [[архимандрит]] је остао до смрти.
У родном месту је похађао „словенску школу“ [[Емануел Козачински|Емануела Козачинског]], а потом, жељан науке је отишао у [[Кијев]], где је завршио [[Кијевска духовна академија|руску духовну академију]]. По повратку је добио место наставника, прво у богословско-учитељској школи у Карловцима, а затим у новосадској богословији. Доцније се закалуђерио у [[манастир Ковиљ|манастиру Ковиљу]], и ту као [[архимандрит]] је остао до смрти.

Верзија на датум 28. новембар 2017. у 19:04

Јован Рајић
Лични подаци
Датум рођења(1726-09-21)21. септембар 1726.
Место рођењаСремски Карловци, Аустријско царство, данас Србија
Датум смрти22. децембар 1801.(1801-12-22) (75 год.)
Место смртиКовиљ, Аустријско царство, данас Србија
ОбразовањеНационални универзитет Кијево-Могилјанска академија
Историја разних народов, наипаче Болгар, Хорватов и Сербов.

Јован Рајић (Сремски Карловци, 21. септембар 1726Ковиљ, 22. децембар 1801) је био српски калуђер, историчар, писац и педагог.

Биографија

Јован Рајић је био син Радослава Јанковића (рођеног 1699), који потиче из вароши Видина. Јова је рођен 11. новембра 1726. године, у Карловцима, као први син у "дому Раје Видинца". По очевом надимку "Раја", извео је Јован kasniје своје презиме.[1]

У родном месту је похађао „словенску школу“ Емануела Козачинског, а потом, жељан науке је отишао у Кијев, где је завршио руску духовну академију. По повратку је добио место наставника, прво у богословско-учитељској школи у Карловцима, а затим у новосадској богословији. Доцније се закалуђерио у манастиру Ковиљу, и ту као архимандрит је остао до смрти.

Рајић је највише радио као богословски писац. Написао је „Катихизис“, више хришћанских историја, обредних књига и полемичких богословских списа. Најзначајније му је дело „Историја разних народов, наипаче Болгар, Хорватов и Сербов“. Непосредније у књижевност спадају ови његови радови: „Бој змаја с орлови“, „Трагедија цара Уроша“, прерада с немачког језика једне средњовековне збирке приповедака и две збирке пригодних и побожних песама („Во споминанију смерти“ и „На господскија праздники“).

Образован у школи Емануела Козачинског и кијевској духовној академији, која је важила као средиште православне сколастике и догматике, Рајић је постао најчувенији теолог код Срба; називан је српским Златоустом. Имајући поглавито на уму опасност Српске православне цркве у Војводини од унијаћења, нарочито се усавршио у питањима која су истицала преимућство православних догми над унијатским. Цео његов богословски рад је или превод или прерада чувених руских теолога, без веће научне вредности и без књижевне вредности иначе.

Рајић је много оригиналнији и много знатнији као историчар. Његова историја је врло обилно дело и први велики и озбиљан покушај да се прошлост Јужних Словена прикаже у целини и упоредо са историјом околних народа. Супротно ранијим хроникама, које почињу црквеном историјом и које догађаје и облике друштвеног уређења тумаче Божјим провиђењем, његова историја почиње ранијом судбином Словена и у приказивању догађаја и државних облика ослања се на писана документа и критичка разматрања. Од ранијих историчара он се обилато служи Хроником Ђорђа Бранковића, Даниловим Животима и неким страним историчарима, али му српски најважнији писани извори нису познати. Чуда и калуђерских схватања има и код њега. Према томе, правог научног метода у његовој историји још нема, мада она несумњиво представља напредак у развитку српске историографије. Иако он у излагању избегава да каже оно чиме би се, као исправан аустријски грађанин, сгрешио о своју поданичку верност, он ипак увек брани и велича Србе.

Поменута трагедија је прерада драме Емануела Козачинског, коју је Рајић као ђак гледао и преписивао, а у старости прерадио и удесио за игру према својим назорима, сасвим у духу и руху средњовековних мистерија и миракула, у којима се, у доба ренесансе, на чудан начин преплеће хришћански морал са грчком митологијом. То је једини моралитет у српској књижевности. — Бој змаја с орлови је Рајићево најкњижевније дело. То је алегоријска историјска песма о рату Русије и Аустрије (орлови) против Турске (змај) 1788—1790. Песма је прожета родољубљем и хришћанским осећањима и писана доста чистим народним језиком.

Литература

  • „Историје југосл. књижевности“, писац Ђорђе Анђелић, 1.1.1938, Београд)

Референце

  1. ^ "Стражилово", Нови Сад 1887. године

Спољашње везе