Јосип Краш — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
Нема описа измене
Ред 37: Ред 37:
[[Категорија:Рођени 1900.]]
[[Категорија:Рођени 1900.]]
[[Категорија:Умрли 1941.]]
[[Категорија:Умрли 1941.]]
[[Категорија:Народни хероји Југославије]]
[[Категорија:Народни хероји Југославије - К]]
[[Категорија:Партизани]]
[[Категорија:Партизани]]



Верзија на датум 26. март 2008. у 09:55

Шаблон:Народни херој М

Јосип Краш (1900-1941) члан ЦК КПХ и ЦК КПЈ, један од организаора устанка у Карловцу и околини и народни херој Југославије.

Рођен је 20. марта 1900. године у селу Вугловцу, код Иванеца, (Хрватска). Потиче из радничке породице, његов отац Валентин је био рудар.

Године 1920. постао је члан управе Синдиката прехрамбених радника у Загребу, а истовремено је био и технички уредник "Борбе" и њен колпортер који ју је често у последњи час илегално извлачио из штампарије. Стално је био прогањан од полиције, једанаест пута хапшен, а после дефинитивне забране излажења "Борбе", 1929. године, осуђен је од Суда за заштиту државе на пет година робије, коју је издржао у Сремској Митровици. Као за све комунисте, и за Краша је робија била само нова политичка школа, у којој је стекао солидно марксистичко образовање.

Године 1934, после изласка из затвора, поново се активирао у Уједињеном радничком синдикалном савезу Југославије у Загребу, а истовремено одржавао везе с рударима у Иванцу, где је организовао штрајкове (1936. и 1937.) и основао партијску ћелију. Пред крај 1939. године, упућен је у у затвор у Лепоглаву, али је убрзо пуштен. Године 1940, због организовања штрајка пекарских радника у Загребу, поновно је ухапшен.

На Оснивачком конгресу Комунистичке партије Хрватске, 1937. године, изабран је за Члана Централног комитета КП Хрватске, а на Петој земаљској конференцији КПЈ у Загребу, октобра 1940, за члана Централног комитета КПЈ.

У данима непосредно после напада Нацистичке Немачке на Краљевину Југославију, заједно с Владимиром Бакарићем, Краш је посетио подбана др. Светозара Ивковића, и тражио да се радницима и свим антифашистима подели оружје због одбране земље, али је био одбијен.

После окупације Југославије, у мају 1941. године, Краш одлази у Карловац као делегат Централног комитета КП Хрватске, да изврши припреме за оружани устанак. Ту је основао Војни комитет за Кордун, Банију и Горски котар. Недуго после Крашевог доласка у Карловац, у граду су формиране ударне омладинске трупе и почеле оружане акције. Оштећен је далековод Озаљ-Карловац-Загреб, срушена пруга између Мостања и Дуге Ресе, организована побуна у домобранском гарнизону, а истовремено су радници и омладинци упућивани у прве партизанске одреде.

Краш је 18. новембра 1941. године примећен на улици и у борби je убијен с леђа од једног усташе.

За народног хероја проглашен је 26. јула 1945. године. Сахрањен је у Гробници народних хероја на Загребачком гробљу Мирогој.

Године 1950. Фабрика за производњу слаткиша "Унион" добија име по Јосипу Крашу, а 1965. Општина Иванец је од његове родне куће направила меморијални музеј.

Литература

Народни хероји Југославије, "Младост" Београд, 1975. година