Госпођа Даловеј — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
Ред 65: Ред 65:
== Теме ==
== Теме ==


===Фемиинизам ===
===Феминизам ===
Као коментатор о међуратном друштву, Кларисин лик наглашава улогу жена као "Анђела у кући" и оличава сексуалну и економску репресију и нарцизизам буржоаских жена које никад нису познавале глад и несигурност радничких жена.
Као коментатор међуратнoг друштвa, Кларисин лик наглашава улогу жена као "Анђела у кући" . Oличава сексуалну и економску репресију и нарцизизам буржоаских жена које никад нису познавале глад и несигурност радничких жена.


=== '''Менталне болести''' ===
=== '''Менталне болести''' ===
Септимус, као ратни херој који пати од пострауматског стреса, представља критику усмерену на однос према менталним болестима и депресији.<ref> [http://arts.uottawa.ca/english/people/childs-donald-j Donald Childs], ENG3320: Modern British Literature, Winter 2008, University of Ottawa</ref> Вулф критикује медицински дискурс кроз Септимусов суноврат и самоубиство. Доктори напречац доносе одлуке у вези са његовим стањем, обраћају му се највише преко његове жене, и не схватају озбиљно његово стање.
Септимус, ратни херој који пати од пострауматског стреса, представља критику усмерену на однос према менталним болестима и депресији.<ref> [http://arts.uottawa.ca/english/people/childs-donald-j Donald Childs], ENG3320: Modern British Literature, Winter 2008, University of Ottawa</ref> Вулф критикује медицински дискурс кроз Септимусов суноврат и самоубиство. Доктори напречац доносе одлуке у вези са његовим стањем, обраћају му се највише преко његове жене, и не схватају озбиљно његово стање.


=== Референце ===
=== Референце ===

Верзија на датум 29. децембар 2017. у 17:23

Госпођа Даловеј
Ориг. насловMrs Dalloway
АуторВирџинија Вулф
ЗемљаЕнглеска
Језикенглески
Жанр / врста делаљубавни, психолошки
Издавање
ИздавачHogarth Press
Датум14. мај 1925.

Госпођа Даловеј (енгл. Mrs Dalloway) је најпознатији роман Вирџиније Вулф. Настао је из две краће приче: „Госпођа Даловеј у Улици Бонд“ и „Премијер“, која је написана за забаву коју је организовала Вулфова. Часопис „Тајм“ је 2005. године овај роман прогласио за један од најбољих романа написаних на енглеском језику од 1923. године до данас.[1]

Радња романа

Клариса Даловеј се шета по Лондону ујутру и припрема за забаву коју организује те вечери.Пријатан дан подсећа је на младост проведену у селу Бортон и наводи је да поново размисли о свом избору – удала се за поузданог Ричарда Даловеја, уместо за тајанственог и захтевног Питера Волша, а бити са Сали Сетон никада није ни била опција“. Питер Волш продубљује овај њен унутрашњи конфликт својом посетом тог јутра.

Септимус Ворен Смит, ветеран из Првог светског рата који пати од посттрауматског стреса,проводи дан у парку са супругом Лукрецијом, рођеном Италијанком, и ту их среће Питер Волш. Септимус пати од честих и непредвидивих халуцинација, у којима се често појављује његов драги пријатељ Еванс који је погинуо у рату. Касаније током дана, пошто му је одређено обавезна хоспитализација у психијатријску установу против његове воље, он извршава самоубиство скоком са прозора.

Кларисина забава полако напредује. На забави је већина ликова које је сусрела раније током помана, укључујући и особе из њене прошлости. Чује да је Септимус извршио самоубиство и полако почиње да се диви чину тог незнанца, који доживљава као акт зарад очувања његове личне среће.

Ликови

Клариса Даловеј

Госпођа Даловеј је дама из високог друштва, прешла је педесету и мада је недавно боловала од срца, још је витка и ненаметљиво привлачна. Аутентична елеганција и истанчаност понашања чине је женом која привлачи туђе погледе. Увек је имала све, али никада није тражила, није хтела или није смела да тражи више од онога што дозвољавају правила цивилизованог живота. Не спада у врсту интелектуалаца, али је изразито сензибилна и инстинктивно интелигентна, има веома изразжено осећање недовољности и недовршености. Зато, иако споља мирна, другује са једном празнином у души коју стално попуњава и затрпава сећањима. [2]

Септимус Ворен Смит

Септимус Ворен Смит је способан и интелигентан мали човек звучног имена који се одликовао у прошлом рату, али кога све неповратније осваја сенка лудила. Читалац у Септимусу јасно препознаје неку врсту Кларисиног црног двојника, пројекцију оног мутног у немирног дела њене личности, њеног осећања трагике и патње.[3]

Сер Вилијам Бредшо

Сер Вилијам Бредшо је чувени психијатар, на кога је Септимуса упутио др Холмс. Бредшо закључује да је Септимус доживео потпуни нервни слом и као лек препоручује му да проводи више времена у природи. 

Елизабет Даловеј

Елизабет Даловеј је Кларисина и Ричардова 17-годишња ћерка. Делује “оријентално” и има добро држање. За разлику од своје мајке, ужива у политици и модерној историји, и нада се да ће постати докторка или да ће радити на фарми. Пре би време провела са оцем на селу него на мајчиној  забави. 

Ричард Даловеј

Ричард Даловеј је сабрани и повучени муж Кларисе Даловеј, који је чак успео да оствари непретенциозну политичку каријеру, и сам из високог друштва, пун је природне једноставности и доброте, особене за људе неупадљиве интелигенције и унутрашњег склада. Он је ћутке и непоколебљиво, али без опсесије, заљубљен у своју жену. [4]

Питер Волш

Питер Волш је стари Кларисин пријатељ коме већина подухвата у животу није пошла за руком. Клариса је одбила његову понуду за брак у прошлости.У међувремену је био у Индији, развео се од жене и дошао да тражи посао у Енглеској, спремајући се у исти мах да се ожени удовицом једног мајора.[5]

Стил

Читава радња романа „Госпођа Даловеј”, ако се изузму сећања, одвија се једног дана у јуну 1923. Пример је нарације тока свести, где свака сцена пажљиво прати тренутне мисли одређеног лика. Вулф замагљује разлику између директног и индиректног говора кроз читав роман тако што слободно мења нарацију између свезнајућег приповедача, индиректног унутрашњег монолога и солилоквија.[6]Прича следи најмање двадесет ликова на овај начин, али највећи део романа прати Кларису Далловеј и Септимуса Смита.

Теме

Феминизам

Као коментатор међуратнoг друштвa, Кларисин лик наглашава улогу жена као "Анђела у кући" . Oличава сексуалну и економску репресију и нарцизизам буржоаских жена које никад нису познавале глад и несигурност радничких жена.

Менталне болести

Септимус, ратни херој који пати од пострауматског стреса, представља критику усмерену на однос према менталним болестима и депресији.[7] Вулф критикује медицински дискурс кроз Септимусов суноврат и самоубиство. Доктори напречац доносе одлуке у вези са његовим стањем, обраћају му се највише преко његове жене, и не схватају озбиљно његово стање.

Референце

  1. ^ „Full List - ALL TIME 100 Novels - TIME”. Приступљено 24. 4. 2011. 
  2. ^ Milica MIhajlović, „Virdžinija Vulf“, из: Virdžinija Vulf, Gospođa Dalovej. Beograd: Rad, 1964, стр. 174.
  3. ^ Милица Михајловић, „Вирџинија Вулф“, из: Вирџинија Вулф, Госпођа Даловеј. Београд: Рад, 1964, стр. 174.
  4. ^ Milica MIhajlović, „Virdžinija Vulf“, iz: Virdžinija Vulf, Gospođa Dalovej. Beograd: Rad, 1964, стр. 173.
  5. ^ Кољевић, Светозар: Енглески романсијери XX века, Београд: Завод за уџбенике и наставна средства, 2002.
  6. ^ Dowling, David (1991). Mrs Dalloway: Mapping Streams of Consciousness. Twayne Publishers. p. 46. ISBN 978-0-8057-9414-4.
  7. ^  Donald Childs, ENG3320: Modern British Literature, Winter 2008, University of Ottawa

Спољашње везе