Разговор:Војислав Шешељ — разлика између измена

Садржај странице није подржан на другим језицима
С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
→‎Тотални ПОВ: нови одељак
Ред 298: Ред 298:


Не могу да верујем како је неко смешно изменио одељак лажни преводи. Пре свега, у праву је што се тиче неких ствари у вези овог одељка, али молим вас погрешни преводи? Па како то да су те грешке у хиљадама а да је баш свака грешка направљена тако да буде против проф др Војислава Шешеља. Смешно је то назвати грешком па бих замолио да онај ко је изменио одељак, да га измени тако да не буде ПОВ као што је био али да буде потпуни НПОВ а не да буде ПОВ хашких идиота.
Не могу да верујем како је неко смешно изменио одељак лажни преводи. Пре свега, у праву је што се тиче неких ствари у вези овог одељка, али молим вас погрешни преводи? Па како то да су те грешке у хиљадама а да је баш свака грешка направљена тако да буде против проф др Војислава Шешеља. Смешно је то назвати грешком па бих замолио да онај ко је изменио одељак, да га измени тако да не буде ПОВ као што је био али да буде потпуни НПОВ а не да буде ПОВ хашких идиота.

'''Кора од банане'''

Никада није доказано да је повреде нанео његов телохранитељ, тако да је и ово ПОВ али оставићемо. Не знам шта је спорно да се човек оклизне на кору од банане :) :) :)

Верзија на датум 6. јун 2008. у 21:56

Промењено - цео текст је (а одакле би другде) са http://www.srs.org.yu/seselj/seselj.htm Dzordzm 06:21, 10 Феб 2005 (CET) Па хајде промени све што је спорно и контраверзно. Безвезе је да се на главној страни доводи у питање објективност чланка, а да ништа на њему није промењено да би био објективнији. Вандал Б 08:20, 10 Феб 2005 (CET) ОК—урадићу за дан-два, овако стварно није у реду да стоји. Dzordzm 18:21, 10 Феб 2005 (CET)


Слажем се да је ревизија овог пристрасног чланка неопходна!--M. Покрајац 18:45, 10 Феб 2005 (CET)


Ево, ја сам га променио најбоље што сам умео. Ако неко мисли да није непристрасно (две главе мисле боње од једне), слободно нека промени нешто, или врати таг на врх. Или ставите коментаре овде. И немојте да почињемо рат око "тзв" испред Крајине. Боље би било да неко коме се та идеја баш свиђала напише један леп чланак о РСК. Dzordzm 10:07, 11 Феб 2005 (CET) Узгред, какав је копирајт статус ове сличице? Знам да је са СРС-овог сајта и да они вероватно не маре, али не би било лоше имати написмено да је ОК да то иде у слободан промет према вики правилима. Dzordzm 10:17, 11 Феб 2005 (CET) Мени се ова верзија чини прикладном. Наравно да ту има доста детаља које би неко могао спорити, али то по мени и најбоље описује такву контроверзну личност као што је Шешељ. Коме се не буде свиђало нека мења. Сличица је са сајта и 100% сам сигуран да се СРС неће обазирати на копирајт. Ако неко жели да буде легалиста до краја, нека тражи дозволу од њих или нека убаци неку другу слику. Убацио сам и чланке Ивица Дачић и Драган Маршићанин, који су такође званичне биографије са сајта њихових странака. На би било лоше ни њих ревидовати. Вандал Б 12:04, 11 Феб 2005 (CET)


Dakle, ova bibliografija....Budući da sam vidio, na nekom drugom mjestu, da su 3 ili 4 naslova zapravo knjižurine od kojih 1.200 ili 1.400 stranica- pitam se samo što je s ostalim knjigama ? Koji je to opseg ? Kad je to stigao napisati ? Kad je stigao one 3-4, svaka preko 1.000 stranica ? A sami naslovi su priča za sebe. Sve u svemu, priznajem da bih volio malo pogledati ta njegova pisanija...Mir Harven 19:59, 18 апр 2005 (CEST)


Mir Harven поздрав, што се тиче Шешељевих књига слободно узми и прочитај коју, када их је стигао написати није толико ни битно, пре отприлике месец дана био сам у Новом Саду на промоцији његове књиге "идеологија српског национализма" у Сава Центру и могу ти рећи да су књиге делили бесплатно али пошто сам ја долазио из суботице и закаснио нисам успео доћи до књиге. У књизи описује историју Срба, како су дошли на ове просторе и све остало. Више о његовим књигама можеш погледати на сајту Српске Радикалне Странке [www.srs.org.yu] --Саша Стефановић разговор 21:51, 18 апр 2005 (CEST)

  • Поздрав, па чињеница је да је он све ове ствари са списка објавио, тако да мислим да нема спора да је овај списак добродошао на страницу о Шешељу. Према овим књигама се свако може поставити како жели (sapienti sat), као и у односу на издања било којих других аутора, а што више исправних информација, то ће такво постављење свакоме бити лакше и исправније усмерено. --Dzordzm 00:17, 19 апр 2005 (CEST)

Последње измене корисника Ivan.k сам вратио, јер је информација о предаји Хашком трибуналу већ постојала у чланку. Приложена слика је била толико ниске резолуције, да се Шешељ практично није ни препознавао. --Dzordzm 03:43, 11 новембар 2005 (CET)

Примљено к знању, иначе иван је познат по тим висококвалитетним сликама, као да је носао вебкамеру и сликао с њом Датотека:Jezik.gif. Него ајде опет на ИРЦ --Саша Стефановић ® # 03:50, 11 новембар 2005 (CET)

Прва реченица

Каже се да је био политичар. Све ако се узме у обзир, он је и даље политичка фигура. Има ли неко намеру да ово измени, ако се не слаже са мном? --Поки |разговор| 02:04, 1. април 2006. (CEST)[одговори]


KADA JE "OPTUZIO PATRIJARHA DA JE IZDAJNIK"???

Ова тврдња се може наћи по штампи, мада без извора. У једном од познатих Шешељевих издања "Наркоманија Вука манитога" (у којем - само се каже - специјални експертски тим СРС "доказује" како је Вук Драшковић завистан од тешких дрога и које је објављено као специјално издање "Велике Србије" чије се насловнице и данас сећам, са карикатуром Вука и иглом како се, је ли, шприца), имамо транскрипт са суђења између Драшковића и Шешеља [1]. На странама 27 и 28, Вук Драшковић чита Шешељеве цитате које је објавио лист "Демократија". Цитати укључују "Патријарх Павле је највећи српски издајник" као и бисере попут "Опседнут сам бујицом снова у којима видим смрт, насилну смрт Слободана Милошевића и Мире Марковић", "Драгослав Аврамовић је похлепни и џангризави старкеља", "Мира Марковић није ћерка Моме Марковића већ оног агента и злочинца Бећиревића" те просто и јасно "Биљана Плавшић је амерички шпијун, а Милан Милутиновић најобичнији лопов".
Све ово не доказује недвосмислено да је Шешељ ово стварно изјавио, нити је "Демократија" (у којој су цитати објављени) непристрасно гласило. Али је тачно и да, колико видим, у непосредном наставку суђења ове цитате сам Шешељ није ни покушао да оповргне. Он је толико ствари - да извинеш - налупетао, и ја лично му скидам капу на политичкој снази коју је својим говорништвом и политиком задобио. Међутим, и он сам је на суђењу у Хагу скоро (у вези неке сличне изјаве о С.М. у којој га је лепо "окрпио") објаснио судијама да то у ствари није било тако и да је то нормално де се о политичким противницима лаже и измишља и да је то саставни део политичке борбе. У његовој политици свакако је било пуно речи које су речене само зато што су биле опортуне у неком тренутку. Шта ја знам зашто му је Патријарх сметао. Мислим да је патријарх ишао на Пале (оно друштво, Ћосић, Милошевић, Мицотакис и ко је већ ту био) да моли Србе да прихвате Венс-Овенов план. Ако јесте, можда је Шешељ био љут. Ово сад само нагађам, немам појма у вези чега је можда била изјава и не могу да се сетим одмах из ког је извора узета кад је писан чланак.
Цитат може да се уклони из чланка ако се сматра да није јасно утемељен и да је у питању можда измишљотина која је довољно пута поновљена и тако постала "истина". Остали цитати, мислим, стоје, и нема никакве сумње да је Шешељ овакве ствари рекао за неке друге великодостојнике (владику Артемија нпр.) За разлику од извесног броја уредника ја овде не желим да протерујем некакве своје истине и у писању чланка сам се једино трудио да сакупим чињенице из материјала којима сам имао приступ. --Dzordzm 09:56, 20. мај 2006. (CEST)[одговори]


Da,da slazem se,ali samo jedan dodatak :" Мислим да је патријарх ишао на Пале (оно друштво, Ћосић, Милошевић, Мицотакис и ко је већ ту био) да моли Србе да прихвате Венс-Овенов план" u to drustvo spada i Zoran Djindjic(sto mu nikako nije zamerka)

Мислим да си помешао - Ђинђић је ишао да окреће вола онда када су на Палама пркосили бомбардовању. Некима се то свиђало, некима не, али тада су Милошевић, Ћосић и друштво били на Дедињу --Dzordzm 16:34, 20. мај 2006. (CEST)[одговори]

Poznajem tematiku i smatram da je clanak vrlo opsirno uradjen uz svaku moju pohvalu. Jedino sto mi nedostaje u clanku su Seseljevi odnosi sa inostranstvom, pocevsi od Prvog zalivskog rata 1991, preko Iraka, Belorusije, Sirije itd. Jedini pomen Seselja u kontekstu inostranstva je onaj u Hagu, iako sam svestan da je pojam "inostranstvo" o bivsejugoslovenskim prostorima vrlo tesko definisati.

Поздрављам напор да се чланак побољша уношењем референци. Желим да кажем да свака тврдња од прве до последње у оној верзији коју сам ја поставио има свој извор. Зато бих молио да се контроверзне тврдње не уклањају већ да се убаци шаблон ”тражи се извор”, а ја ћу попунити потребне изворе. --Dzordzm 23:10, 14. новембар 2006. (CET)[одговори]

Конкретно за тај цитат о патријарху сам навео извор горе у разговору. Не видим како горња расправа указује на то да за ту изјаву ”нема извора”. --Dzordzm 23:13, 14. новембар 2006. (CET)[одговори]

Такође си рекао "Цитат може да се уклони из чланка ако се сматра да није јасно утемељен и да је у питању можда измишљотина", за шта сам ја схватио да се односи на ове цитате. Углавном, проблем са цитатима је тај да су објављени у књизи "Наркоманија Вука манитога" која по самом наслову и садржају дискредитује Вука (другим речима, дати су као пример Вукове наркоманије); а други проблем је тај да, чак и не рачунајући први проблем, је у питању изјава Вука да је Демократија пренела да је Шешељ рекао... што и није баш најснажније, тако да бих ја тражио директнији извор, посебно за запаљиве цитате као овај о патријарху. Никола 02:11, 16. новембар 2006. (CET)[одговори]

Овај чланак је крајње пристрасан и пун неистина и полуистина. Ја се извињавам што овако упадам, нисам члан Википедије нити имам времена да се озбиљније овоме посветим, али ако ми не замерате, вољан сам да расправим са аутором око тачности одређених тврдњи које се овде износе. --Дарко

Ево засад сам само мало кориговао увод. Термин "ратни злочини" сам прецизирао са терминима који се наводе у самој оптужници и цитирао њен део, за шта сам оставио референцу (прва и засад једина у тексту :)). Даље сам уклонио део "крајње десних" јер је десница у политици релативан појам, док је програм СРС у социјалном погледу више наклоњен левици. Такође оно "крајње" не стоји, у СРС има много чланова који нису српске националности ни православне вероисповести, имате пример Мађарице Елвире Фекете која је била полсаник СРС, први министар Ром је био из редова СРС, саветник и лични Шешељев пријатељ је муслиман Амџад Мигати, међу посланицима СРС има муслимана а потпредседник спупштине испред СРС је Бугарин. Све ово не би било могуће да је Шешељ "крајњи" националиста, јет то подразумева да има "крајње" негативан став према другим националностима, што очигледно није случај. Такође само додао да је поред националистички(љубав према нацији), наступао и са патриотских(љубав према држави) позиција, јер је и то очиглено један од примарних момената његовог деловања. Даље сам оно "наизменично у власти и опозицији" прецизирао са терминима када је тачно био у власти. Надам се да око овога неби требало да буде неких спорења :) --Дарко

Хвала на изменама и добродошао. Пар коментара. Све странке крајње деснице имају левичарски социјални програм и по томе СРС није изузетак већ типичан примерак. О томе да је СРС, која је у Србију доводила Лепена и Жириновског, странка крајње деснице (без вредносне оцене) не може бити дилеме. У чланку мислим да није писало да је Шешељ ”крајњи” националиста, а ако јесте, онда то може да се уклони. Није тачно да је Шешељ био у власти само од 1998. до 2000. СРС је била део владајуће већине и 1992-1993. Са социјалистима су шуровали у Савезном парламенту након избора у мају 1992. (које су бојкотовали сви осим те две странке) и републичком након децембра 1992., а републички парламент је и распуштен 1993. и расписани нови избори управо зато што је СРС у једном тренутку окренула ћурак. Ко се не сећа, нека се обавести :) --Dzordzm 06:46, 15. новембар 2006. (CET)[одговори]
Поздрав и хвала теби на добродошлици. Прво, да не буде неке дилеме, ја десницу доживљавам као позитивну ствар и једини разлог што мислим да то не треба да стоји је непрецизност, поготово оне одреднице "крајње". Данашње политичке партије се једноставно не могу недвосмислено класификовати по традиционалној подели на левицу и десницу, са тиме се слажу готово сви политиколози. Обично се уводи подела по две скале, скала лево-десно је управо економска скала, на којој се СРС дефинише као блага левица. Друга скала је либерално-ауторитарно и ту аналитичери позиционирају СРС као ауторитарну партију. О нивоу ауторитарности би могли да се споримо, али дефинитивно није "крајње" ауторитарна јер би онда била у рангу са Хитлеровим и Стаљиновим режимима, што свакако није случај. Такође није ми најјасније шта тачно подразумеваш под "крајњом десницом", али на пример термин "екстремна десница" делује веома близак, а под њим се обично подразумевају странке револуционарне деснице и нео-фашисти, што опет нема никакве везе са СРС. Чак ни по традиционалној дефиницији деснице СРС се не може дефинисати као крајња десница, ДСС је на пример више конзервативно и традиционалистички оријентисана од СРС. У сваком случају, волео бих да чујем твоју дефиницију "крајње деснице". У чланку је пислао "крајнје десних и националних" што може (и не мора ;)) да се тумачи да је и једно и друго "крајње", обзиром да сматраш да Шешељ није крајњи националиста, ту се онда слажемо. Након савезних избора у мају 1992. године на савезном нивоу је дошла на власт коалиција СПС-ДПС и имали су сасвим довољно мандата да се СРС око тога и не пита. На републичком нивоу СРС није учествовала у власти, али је пола године подржавала мањинску владу Николе Шаиновића (тачније од 10.2.1993. када је влада формирана до 27.9.1993. када је Томислав Николић поднео захтев за смену владе). У сваком случају СРС није учествовала у вршењу власти све до пролећа 1998. године. Могло би се рећи да је СРС наизменично била у добрим и лошим односима са социјалистима, али не и да је наизменично била на власти и у опозицији ;). У сваком случају ако мислиш да је битно да тих 6 месеци подршке мањинској влади стоји баш у уводу (када кренемо даље на остатак текста ту ништа није спорно, наравно да треба да се наведе и тај податак) ти пробај то да убациш да буде јасно да СРС није била на власти него само да давала подршку, ја стварно не могу да смислим како, а да то не делује рогобатно за увод. --Дарко

Мало сам допунио увод и "Ране године". Ко има замерки нека их изнесе да расправимо спорна питања. Са почетка другог пасуса сам избацио да је "напустио комунистичку идеологију", јер је исто то наведено у претходном пасусу, па нема сврхе да се понавља. --Дарко

Уклоњено је професор Правног факултета, стављено бивши професор, мада је и то дискутабилно јер се налази на списку некадашњих наставника и сарадника, а у овом случају професор би се односило на звање. Било како било, пошто се и гимназијски наставници колоквијално називају професорима, може да остане и овако... --¡¿Кале?! 20:03, 16. новембар 2006. (CET)[одговори]
У реду, нека стоји засад овако, али колико ми је познато он и даље носи звање професора иако из очигледних разлога није активан. У сваком случају информација ће бити проверена, па ћу вас известити. Ако сумњаш у чињеницу да је икада био професор, то уопште није спорно, око тога се водио и поступак јер су му револуционарне демократе после 5. октобра покушале одузети титулу. Спор је решен у Шешељеву корист. Податке за то није проблем наћи на интернету, па ако неко са тим има проблем потрудићу се да их и нађем.

Patriotizam

Због чега је избачено да је деоловао и са "патриотских" позиција? Патриотизам се дефинише као љубав према држави, Шешељ се изјаснио да воли државу Србију безброј пута. Не може ничији негативан став о њему да му ускрати право да воли своју државу! Не разумем што то радите и што сте толико пристрасни... --Дарко

Ko kaže da neko ne voli svoju državu? Ne vidim zašto bi se to baš kod Šešelja isticalo. Uostalom, to je čist POV. --Поки |разговор| 23:13, 15. новембар 2006. (CET)[одговори]

Патриотизам = љубав према отаџбини; Национализам = љубав према нацији; Објасни ти мени онда зашто си патриотизам обрисао, а национализам ниси? Сматраш да је волео Србе али није волео Србију? Или да једно треба истицати, а друго не? Зар не примећујеш испада смешно када због личне нетрпељивости и необјективности доводиш сам себе у контрадикцију? Видим и ти си овде неки ђаво у администрацији википедије, свака вам част, скупила са баш објективна екипица, све се утркујете у професионализму и објективности. ;) --Дарко

Написати да је неко патриота је потпуно ирелевантно. По чему било који човек није патриота? Ко има право да дефинише ко је какав и колики патриота као у овом случају? Једноставно овакви описи не приличе Википедији. Патриотизам се подразумева, а национализам се стиче! --Поки |разговор| 12:44, 16. новембар 2006. (CET)[одговори]

Ovako:

  1. Svako ovde ima svoju glavu i misli za sebe, nije obavezno da svi dele isto mišljenje, i
  2. Meni se čini da je patriotizam subjektivna kategorija?

--Бране Јовановић <~> 00:02, 16. новембар 2006. (CET)[одговори]

Хм. Ово је интересантно. Конструкција не ваља, делује плеонастично, али не да ништа замерити Дарковом поређењу. Треба размислити о томе како то системски решити. Нису ово једине две речи које су тако блиских значења и које ће деловати плеонастично у компромисним конструкцијама. --Милош Ранчић (р|причај!) 03:13, 16. новембар 2006. (CET)[одговори]

Дакле, патриотизам је нешто што се подразумева, за разлику од национализма који се стиче и показује изјавама, делима и сопственим признањем. Патриотизам је када не баците папирић на улицу, већ у канту, патриозизам је кад мирољубиво представљате своју земљу, када не прелазите преко црвеног светла или када се трудите да се створи економски просперитет. Патриотизам није упирање пиштољем или мржња према другим нацијама. --Поки |разговор| 12:44, 16. новембар 2006. (CET)[одговори]

Ако овде буде писало да је Шешељ патриота, онда то мора да буде и на осталим чланцима било које особе, шзо је сулудо! Патриотизам није само, или није уопште политичка категорија, као што се овде намеће. --Поки |разговор| 12:47, 16. новембар 2006. (CET)[одговори]

Јасно је да патриотизам није млатарање пиштољем, али исто тако млатарање пиштољем није аутоматски негација патриотизма. Патриотизам се (на жалост) не подразумева. Патриотизам је када не снимиш филм где си нереално опљунуо своју земљу, само зато што је то in на западу, па ћеш филм боље продати. Патриотизам је када не говориш пежоративно о својој земљи, пљујући је и називајући је најгором (јер она то у нашем случају уистину и није :) ). Патриотизам је када не узмеш хрватско (!!!) држављанство, већ се трудиш да освојиш медаље за своју земљу. Уопштено, патриотизам је када одбијаш да зарад ситних (или крупних) личних користи нанесеш значајну штету својој земљи (или њеном имиџу). Тако да, не, патриотизам се не подразумева, то ил` немаш или имаш, и далеко је од тога да се за свакога може рећи да је патриота. -- Обрадовић Горан (разговор) 12:58, 16. новембар 2006. (CET)[одговори]

Рећи за некога у енциклопедији да је патриота је по мени ПОВ. Патриотизам некога је вредносни суд, и то изразито вредносни.Велимир85 19:54, 16. новембар 2006. (CET)[одговори]

Постоји разлика између конструкција "је патриота" и "наступао је са патриотских позиција", ова друга је више декларативна, у смислу да се он сам тако изјашњавао, што је неспорна чињеница. Једноставно су национализам и патриотизам примарни елементи његовог деловања, па макар то неко сматрао и само декларативно и имао негативан став о њему, не може да оспори да је у свом деловању и бављењу политиком увек у први план истицао љубав према Србији и Србима. Значи то не треба тумачити ни у позитивном ни у негативном контексту, него као његово лично опредељење. Ваљда није спорно да СРС далеко више истиче свој национализам и патриотизам од нпр. ДС и да су код ових других у првом плану неке друге вредности (као на пример демократија). То у сваком случају не значи да радикали нису демократе, нити да демократе нису патриоте, него се ради о томе да они сами одређене вредности истичу као своју примарну карактеристику, а логично је да се у уводу управо те примарне карактеристике и наведу. Е сад што неко има проблем, па уместо да посматра прецизне дефиниције ова два појма, руководи се својом субјективном перцепцијом у којој је национализам нешто негативно, а патриотизам нешто позитиво (или бар мање негативно ;)), то не би требало да има утицаја на писање енциклопедије. --Дарко

Може се рећи да му је програм национално оријентисан, али наступање са патриотских позиција је једноставно ПОВ. Свака странка за себе то може рећи. Патриотизам је сличан рецимо правди - свако има своје схватање. Није му место у енциклопедији. Формулација да истиче националне моменте у политичком деловању је по мени примерена. Не националистичке, јер је тај појам иако у почетку позитиван данас јако споран и могао би вући на ПОВ.Велимир85 20:18, 16. новембар 2006. (CET)[одговори]

Нисам упућен у вики теминологију, па бих молио да ми неко каже од чега је ПОВ скраћеница? Тачно је да свака странка то може рећи за себе, али је тачно и то да свака странка то не истиче у мери у којој то истиче СРС. Патриотско оптедељење СРС је различито у односу на националистичко, које се односи искључиво на Српску НАЦИЈУ, док су се на пример за срспку ДРЖАВУ међу добровољцима СРС борили и Роми. --Дарко

Види Википедија:НПОВ. ПОВ је дакле транслитеровано POV од енглеског Point Of View, док је један од пет стубова Википедије Neutral Point Of View --¡¿Кале?! 20:41, 16. новембар 2006. (CET)[одговори]
Захваљујем --Дарко
То шта неко више или мање истиче не мења ствар суштински. Ма колико неко истицао да је патриота, то га неће учинити патриотом у очима свих. А енциклопедија треба да садржи оно што је неспорно у највећој мери, а то сигурно није. Твоја последња реченица рецимо, је јако спорна. Шта је заправо била борба за српску државу, шта је била агресија а шта пљачка...ја не кажен да ти ниси у праву, него да толико спорне ствари не могу бити у енциклопедији. Само чињенице. А поновићу још једном, патриотизам је вредносна оцена, не чињеница. Истицање националних елемената у политици странке је чињеница.Велимир85 20:59, 16. новембар 2006. (CET)[одговори]

ОК, ја не видим тачно у чему је проблем. Зашто не бисмо рекли нешта типа: Шешељ истиче своја националистичка и патриотска осећања/деловања... Ако Шешељ тврди да је патриота, то можемо мирне душе пренети. Уколико пак неко други спори његов патриотизам (ако такав неко постоји), може се унети и то (уколико је релевантно). -- Обрадовић Горан (разговор) 21:11, 16. новембар 2006. (CET)[одговори]

И још нешта, Дарко, било би врло добро да отвориш налог на Википедији. Између осталог, то значајно повећава заштиту твоје приватности, а нама осталима олакшава комуникацију са тобом. -- Обрадовић Горан (разговор) 21:11, 16. новембар 2006. (CET)[одговори]

Немам могућности да се озбиљније посветим википедији (изван ове теме), приватност ми није потребна, а комуникацја нам и сада одлично иде. Хвала у сваком случају на савету, можда једном у будућности када се буде имало више времена. --Дарко

Ни ја немам проблема са формулацијом да он истиче свој патриотизам. Неенциклопедијски би, по мом мишљењу било априори рећи да делује патриотски и да је патриота.Велимир85 21:29, 16. новембар 2006. (CET)[одговори]

Сви ти декларатвни појмови и концепти:
  1. Ја патриота
  2. Ја демократа
  3. Ја националиста
  4. Ја ово, ја оно...
...не говоре апсолутно ништа о нечијим вриједностима, јер су потпуно декларативне и апстрактне природе. Данас се већином користе „за неки одређени циљ“, и самодекларација некога у једну од тих категорија, уопште не значи да тај неко и припада у једну од њих. Дакле, невезано за конкретан чланак сматрам генераално гледано, да ако је неко оцјењен неким својим дјелом као демократа, патриота, или националиста... то би могло бити релевантно за енциклопедију... Дакле, ако кажемо да је „Шешељ оснивач Српске радикалне странке, чији се програм идетификује са националистичким и патриотским позицијама“, то може бити сасвим довољно да га идентификује са конкретним дјелом у стварности и не неким декларативним позиционирањем... Дакле, странка чији је Шешељ оснивач истиче те појмове као дио свог програма, те се припадници те странке идентификују са њиховим схватањем патриотизма и национализма, што не значи аутоматски да је њихово схватање једино. Ипак, намјерно истицање патриотског се данас сматра национализмом, тако да се та два појма често преклапају у сличном контексту. Док неки „патриотски чин“ појединца или групе, оквалификован/идентификован као такав од стране другог појединца, групе људи, јавности, итд., често има неко „узвишено значење“. --Славен Косановић {разговор} 21:51, 16. новембар 2006. (CET)[одговори]

Опет је изједначавање са патриотским позицијама декларативно. Чији програм истиче патриотске и национално оријентисане позиције странке ми звучи боље. Једноставно мислим да је увек потребно нагласити ко даје квалификацију, а избегавати израз национализам без навођења извора. Мада верујем да налажење извора где се СРС карактерише као националистичка није превелики проблем.Велимир85 21:59, 16. новембар 2006. (CET)[одговори]

У случају СРС ријеч, квалификација „патриотизам“ има конкретну намјену. Дакле, они тиме желе да кажу да је њихово политичко дјеловање као странке, огледало исправнг и у националном интересу дјеловање. Могло би се рећи да се њихово схватање патриотизма преклапа са национализмом, јер већином користе тај појам у том контексту. --Славен Косановић {разговор} 22:10, 16. новембар 2006. (CET)[одговори]
Генерално се слажем са овом дефиницијом, с`тим што ово није чланак о СРС него о Шешељу, па би могло да иде "У његовим ставовима истичу се патриотске и националистичке позиције(одреднице, вредности или већ неки бољи израз)". Такође мислим да треба да стоји баш "националистичке", национално може бити све и свашта, од кухиње до штедионице ;). Национализам, у најпозитивнијем могућем смислу, је нешто чиме се радикали поносе и нема потребе то сакривати. --Дарко
Па управо сам то хтио да кажем, али сам покушао и да објасним, јер неки упорно желе да убаце два појма чије се значење у овом случају у основи преклапа. --Славен Косановић {разговор} 22:42, 16. новембар 2006. (CET)[одговори]

Све ја то схватам, само треба то напоменути и у тексту, да они то тако користе и то желе да кажу, а не да постоји консензус да је њихово деловање патриотско. А мислим да би изношење схватања да је њихов појам патриотизма сличан национализму опет било известан ПОВ, или евентуално сопствено истраживање. Зато мислим да се треба држати сигурних ствари - они у програму тврде да су патриоте и то форсирају, а добијају негативне квалификације националиста + за то дати извор или референцу или спољну везу или већ нешто. Одох на фудбал...Велимир85 22:16, 16. новембар 2006. (CET)[одговори]

Патриотизам је ”љубав према својој домовини”. Ова је својство личности (”он је јако добар човек” - како би то изгледало у чланку?) које не видим како се конкретно може квантификовати за политичара. Да наставим Горанову аналогију, неко би могао рећи и да је патриотизам када не доведеш своју државу до сукоба са целим светом и капитулације пославши притом хиљаде у смрт и пола милиона у бег, да је патриотизам када не продаш избеглом народу плацеве на парцели која је предвиђена за градску депонију и тако оставиш хиљаде људи без основних комуналија а два милиона без депоније, да је патриотизам када си поносан на своју Круну и Патријарха а не лепиш им етикете ”пасе траву” и ”највећи издајник”. Ови примери су наравно пробрани, али хоћу рећи да је констатација да је неко ”патриота” питање субјективног доживљаја и да јој није место у чланку. --Dzordzm 22:31, 16. новембар 2006. (CET)[одговори]

Та дефиниција „љубав према својој домовини“ је романтична дефиниција баш некако прикладна за поезију. :) У политичком наукама данас, појам „патриотизам“ је уско везан за национализам и често има своје конкретне намјене. Патриотски чин, или дјело, оквалификован као такав/такво од стране других људи, не самодекларативно, садржи у себи можда „нешто“ од те дефиниције. --Славен Косановић {разговор} 23:01, 16. новембар 2006. (CET)[одговори]

Извори

Овако. Унео сам референце за пуно тврдњи. Пошто је неко злонамерно поставио шаблон за тражење извора за јако пуно ствари, још референци ћу додати неком другом приликом ускоро. Међутим. Не може се дозволити да се овај или ма који други чланак на овој Википедији користи за ”бељење” (као ни блаћење) било чије биографије. Ако некоме смета што је вајни антикомуниста био у влади у два наврата (1998-1999 на републичком и савезном нивоу - чувено писмо ”курви дел понте” је ишло од Петра Јојића, савезног министра правде испред СРС) и да је подржавао СПС владу још два пута (1993 и 1999-2000) када би она без те подршке пала као крушка, онда тај неко мора да размисли да ли је Шешељ његов тип политичара. Те чињенице се не могу ”чистити” избацивањем из увода у овај чланак. Увод нисам изменио у том смислу да не би почели рат измена, али у крајњем не може стајати констатација да је Шешељ био у влади ето једном (”сваком се деси”) а иначе је био тврд опозиционар. --Dzordzm 01:55, 1. децембар 2006. (CET)[одговори]

Пратио сам овај чланак, и колико се сећам изворе је тражио Ненад, администратор форума српских националиста (радикала) а по мом објашњавању како Википедија ради. Колико сам запамтио, први пут кад сам их прегледао, закључио сам да је тражио изворе (можда не баш у сваком случају али рецимо у 90%) за оно за шта би их и требало тражити.
Е сад, добро је што налазиш изворе, али ако може то мало лакше. На пример, ставио си да је Шешељ претио Хрватима и Муслиманима клањем зарђалим кашикама, а управо извори које наводиш тврде супротно: Шешељ је извалио црнохуморну шалу а која је затим ван контекста представљања као претња. Даље, чињеница да је Шешељ представљао Долгорукова као наследника српског трона не значи да је имао монархистичку фазу (по његовом објашњењу, за које мислим да има смисла, тиме је хтео да дискредитује Карађорђевиће). Никола 16:30, 8. децембар 2006. (CET)[одговори]
Да је то било ”у шали” може тако да се наведе. Ја свеједно не мислим да је то баш згодна шала.--Dzordzm 18:21, 8. децембар 2006. (CET)[одговори]
Не знам. Да је глупо - глупо је. Покушавам да видим да ли бих ја то доживео као претњу али ми не успева (нпр. да је Шеј за време бомбардовања изјавио да ће НАТО војници клати Србе зарђалим кашикама за ципеле да се не би знало да ли су умрли од клања или од тетануса, то не бих доживео баш као претњу). Никола 11:34, 2. јануар 2007. (CET)[одговори]
Он је причао о Долгорукову као најбољем кандидату за српски престо. Није на нама да то тумачимо.--Dzordzm 18:21, 8. децембар 2006. (CET)[одговори]
Али он је сам касније тумачио да је то урадио да би дискредитовао Карађорђевиће а сам никада није био за монархију, тако да се то не може баш тако лако окарактерисати као "монархистичка фаза". Никола 11:34, 2. јануар 2007. (CET)[одговори]
Што се тиче несрећних рђавих кашика, Шешељ је то рекао у емисији код Минимакса (недавно након Минимаксове смрти је поново емитована та емисија). Између осталог, Шешељ је рекао како ће српски четници (мислим да је рекао тако) клати усташе зарђалим кашикама за обување обуће (значи није мисло на есцајг, већ на ону дугачку алатку за обување ципела), тако да се после не зна да ли су ови умрли од клања или од тетануса. Након што је ово рекао, из публике, и од других гостију се чуо смех и гласно одобравање.. Све и ако се узме у обзир и ратна психоза, и дехуманизација непријатеља, остаје горак укус, и реченица од сребрне виљушке до рђаве кашике :( -- Обрадовић Горан (разговор) 16:54, 8. децембар 2006. (CET)[одговори]

Друга ствар, за неке чињенице у одељку ”Долазак на власт” једноставно не разумем како се може ”тражити извор”. Не може се ”тражити извор” за чињеницу да су односи са Црном Гором заоштрени управо у време кад је Шешељ био на врхунцу моћи (овде се не успоставља каузална веза, већ се констатује временско подударање). Не може се ”тражити извор” за чињеницу да је Резолуцијом 1244 де факто суспендован сваки суверенитет Србије на тој територији када је то напросто евидентно на сваки начин (када председник Србије мора да тражи и чека дозволу да се тамо прошета, на пример). Према томе, за ту врсту злонамерних шаблона, немам намеру да их попуњавам, штавише ћу их у следећој итерацији попуњавања разумних захтева (изјаве, рана каријера, и сл.) уклонити да не руже чланак. --Dzordzm 01:55, 1. децембар 2006. (CET)[одговори]

Е а видиш ја једноставно не разумем како ико може да тврди овако нешто, са или без извора. Односи са Црном Гором нису заоштрени у време кад је Шешељ био на врхунцу моћи, већ је режим Мила Ђукановића наставио са политиком сепаратизма и прекидања односа са Србијом и пре и за време и после Шешеља. Резолуција 1244 реафирмише суверенитет Југославије над Косовом и председник Србије не мора да тражи дозволу већ гаранцију безбедности (а кад би хтео да ризикује свој живот могао би да уђе на Косово кад хоће). Никола 16:30, 8. децембар 2006. (CET)[одговори]
Режим Мила Ђукановића је, осим што до 2000. (односно директних избора за председника СРЈ које је С.М. уз подршку В.Ш. расписао - надам се да то можеш да разумеш - уз невероватно одсуство осећаја за црногорске интересе) није тражио раздруживање, у време када је влада националног јединства по Србији ликвидирала новине, новинаре, опозиционаре и осталу ”пету колону” пружао свима њима уточиште на шта је београдска врхушка побеснела. Шешељ је Ђукановића звао овако и онако, страним плаћеником, дилером дроге - па сад, ако то не заоштрава односе, ја не знам. --Dzordzm 18:21, 8. децембар 2006. (CET)[одговори]
Режим Мила Ђукановића је активно радио на расрбљивању Црне Горе знатно пре 2000. На унутрашњем плану је имао и има јасне везе са мафијом (шверцом бар дувана ако не дроге), скоро потпуну контролу медија и гуши опозицију свим средствима. Кроз ту призму се може гледати и пружање уточишта београдским дисидентима - сопствени дисиденти не пролазе тако лепо.
Можда би се у могло чланку написати "...односи су наставили да се заоштравају..." или нешто слично. Никола 11:34, 2. јануар 2007. (CET)[одговори]

И коначно, на који начин је овом чланку потребно сређивање? Мени изгледа ОК. --Dzordzm 01:55, 1. децембар 2006. (CET)[одговори]

Слажем се да није потребно неко посебно сређивање. Никола 16:30, 8. децембар 2006. (CET)[одговори]

Унео сам још извора, и остала је назнака за још пар тврдњи. Уклонио сам захтеве за тврдње изнете у параграфу ”Долазак на власт”, јер су у питању опште познате чињенице - ако неко мисли да бомбардовање НАТО или суспензија суверенитета Србије над Косметом као његов резултат нису повезани са Шешељем, о томе се наравно може разговарати, али не и о томе да ли се то десило. --Dzordzm 01:25, 31. јануар 2007. (CET)[одговори]

Готово! Има ли још неки чланак на овој вики оволико извора :| --Dzordzm 02:26, 3. фебруар 2007. (CET)[одговори]

Хало, Ђорђија, зашто си толико пристрасаан ? Томислав Лукић 02:36, 28. фебруар 2007. (CET)[одговори]

Слаб списак

Недостају неке Шешељеве књиге на списку?--Vojvoda 10:21, 9. мај 2007. (CEST)[одговори]

Колико их је написао, питање је да ли уопште наводити све или само оне значајније? --Kaster 10:16, 24. мај 2007. (CEST)[одговори]

Наравно да би требало навести све његове књиге, а зашто па не би? Као и са било којим другим политичарем или политичким теоретичарем, као и књижевником, библиографије је више него добродошла. Мислим да сам ових дана чуо да је изашла његова нова, јубиларна стота књига. Треба дакле још пуно допуњавати списак. Допунио сам списак са сајта СРС али нигде не пише из које су године.--Александар (поразговарајмо!) 11:06, 25. септембар 2007. (CEST)[одговори]

Треба навести све, тај списак је био убацио Саша, тако да сигурно није било злонамерно :)) --Dzordzm 18:43, 25. септембар 2007. (CEST)[одговори]


Колико видим на доста релевантних извора књиге са насловима "Афера Хртковци и усташка курва Наташа Кандић" и "Политички ортаклук Курве Дел Понте и Курве Дел Коштунице" постоје. Чему онда "едит вор" између ових корисника? --Kaster (разговор) 15:43, 26. новембар 2007. (CET)[одговори]

Ти цитати су истргнути из контекста, а реч је о живом човеку (коме се, додуше, суди тренутно). Не би требало по сваку цену стављати цитате, поготово кад се не зна њихова позадина. Закључао сам страницу на недељу дана за анонимусе. --филип 18:02, 26. новембар 2007. (CET)[одговори]

Аман, нису то никакви цитати, већ наслови књига. Ако на списку могу да се нађу наслови „У чељустима курве Дел Понте“ и „Енглески педерски испрдак Тони Блер“, зашто да списак не буде комплетан.

Погрешно сам схватио о чему се ради. Изгледа легитимно. Ок, Шешељу на "славу" такви прост(ачк)и наслови. --филип 18:42, 26. новембар 2007. (CET)[одговори]

Јеботе, ала он псује.Филип Кнежић (разговор) 18:44, 26. новембар 2007. (CET)[одговори]

Надам се да је ова иронија била намерна... Никола (разговор) 07:15, 28. новембар 2007. (CET)[одговори]

Treba uneti podatke i da je ovaj samozvani rodoljub i patriota, koji je ustvari ratni zločinac i prostak, čupao mikrofone u Skupštini, polivao vodom Natašu Mićić itd. Čisto da se vidi kakve ljude narod u Srbiji voli i poštuje.--Nikola Todorović (разговор) 12:57, 9. децембар 2007. (CET)[одговори]

Trebalo bi da se podesi da nabrtajanje biografije bude jednistveno a ne da se dve kolone posebno nabrajaju. Da li je ti izvodljivo?--Војвода (разговор) 18:20, 13. децембар 2007. (CET)[одговори]

Сређено (не посебно елегантно, али ради). -- Обрадовић Горан (разговор) 17:04, 12. јануар 2008. (CET)[одговори]

Покварене спољашње везе или референце

Током неколико аутоматски провера, бот је пронашао покварене спољашње везе или референце. Молимо вас проверите да ли је веза или референца добра, поправите је или је уклоните!

Вебсајт је похрањен у Интернет архиви. По потреби повежите са одговарајућом верзијом из ње: [2]. --Slobot (разговор) 02:38, 12. јануар 2008. (CET)[одговори]

Покварене спољашње везе или референце

Током неколико аутоматски провера, бот је пронашао покварене спољашње везе или референце. Молимо вас проверите да ли је веза или референца добра, поправите је или је уклоните!

Вебсајт је похрањен у Интернет архиви. По потреби повежите са одговарајућом верзијом из ње: [3]. --Slobot (разговор) 02:39, 12. јануар 2008. (CET)[одговори]

Покварене спољашње везе или референце

Током неколико аутоматски провера, бот је пронашао покварене спољашње везе или референце. Молимо вас проверите да ли је веза или референца добра, поправите је или је уклоните!

Вебсајт је похрањен у Интернет архиви. По потреби повежите са одговарајућом верзијом из ње: [4]. --Slobot (разговор) 02:39, 12. јануар 2008. (CET)[одговори]

Покварене спољашње везе или референце

Током неколико аутоматски провера, бот је пронашао покварене спољашње везе или референце. Молимо вас проверите да ли је веза или референца добра, поправите је или је уклоните!

Вебсајт је похрањен у Интернет архиви. По потреби повежите са одговарајућом верзијом из ње: [5]. --Slobot (разговор) 02:39, 12. јануар 2008. (CET)[одговори]

Најновији доприноси

Родољубе, ово што пишеш за суђење би могло комотно у нови чланак Суђење Војиславу Шешељу у Хагу. Ту би могао и ја да се укључим па да направимо неку хронологију. -- Михајло [ talk ] 12:21, 12. јануар 2008. (CET)[одговори]

Stranica je pristrasna

Na stranici se suptilno zaobilaze Seseljovi nacionalisticki i fasisticki komentari.

Zahtevam da se u tekstu nadje i sledeci clanak:


Шешељ је остао запамћен и по разним јавним скандалима, укључујући потезање пиштоља на студенте током студентског протеста 1992. године, потезање пиштоља на таксисте приликом штрајка таксиста 1992 [1], и изјаву како би Хрвате требало клати зарђалим кашикама. [2]"

reference : http://www.vreme.com/arhiva_html/476/05.html http://www.youtube.com/watch?v=Y5g8YifGqiA

Stranica je pristrasna

Na stranici se suptilno zaobilaze Seseljovi nacionalisticki i fasisticki komentari.

Zahtevam da se u tekstu nadje i sledeci clanak:


Шешељ је остао запамћен и по разним јавним скандалима, укључујући потезање пиштоља на студенте током студентског протеста 1992. године, потезање пиштоља на таксисте приликом штрајка таксиста 1992 [1], и изјаву како би Хрвате требало клати зарђалим кашикама. [2]"

reference : http://www.vreme.com/arhiva_html/476/05.html http://www.youtube.com/watch?v=Y5g8YifGqiA

Polako...

Nasem novom korisniku, dobar dan i dobrodosao, ali imao si prilicno buran ulazak. Tvoje izmene si mogao da odmah referenciras a ne da se igras rata izmena kao IP.

Ja ne vidim razlog da se sad ovi podaci ne ubace u clanak s obzirom da su dobro referencirani. Na kraju krajeva, to je Seselj, on to nikad nije krio, i uvek se time ponosio. --Јагода испеци па реци 14:04, 8. фебруар 2008. (CET)[одговори]

Датум и место рођеља

У тексту пише да је рођен 1957 Попово Поље (БИХ), а у кутијици 1954 у Сарајеву СФРЈ. Шта је тачно--Drazetad (разговор) 22:23, 14. април 2008. (CEST)[одговори]

Ma kakav crni vojvoda, lol

Vojvoda je bila visoka titula i čin u srpskoj vojsci u balkanskim ratovima i I svjetskom ratu. Takodje je bila počasna vojna titula koju su četnici, poštujući vojnu tradiciju, upotrebljavali u drugom svjetskom ratu. Zbog toga mi je prica o srpskim vojvodama političarima modernog vremena totalno neodgovarajuća, jer je očigledno da ne postoji organizovana vojska u kojoj oni imaju neki ugled, te je u ovom slučaju, ova titula potpuno zloupotrebljena. Takodje, nekada su titulu Vojvode davali kraljevi, da bi u drugom svjetskom ratu zbog exila vlade, i Draža Mihajlović, kao predstavnik te vlade imao tu moć.

Ali, ko je ovlastio vojvodu Momčila Đujića da imenuje Vojislava Šešelja za vojvodu. I ko je ovlastio Vojislava Šešelja da imenuje Tomislava Nikolića za vojvodu. I da li to sad znači da oni i svaki drugi na taj način imenovani vojvoda može koga hoće proglašavati vojvodom, a da mi to i dalje u vikipediji smatramo ozbiljnom titulom.

Mislim, nemam ništa protiv da se ovo takozvano vojvodstvo ove dvojice političara pominje, ali uz jasno ograničavanje da to nema onu istu težinu kao kod četničkih vojvoda, ili kod Živojina Mišića ili Stepe Stepanovića.—Stijak (разговор) 08:31, 7. мај 2008. (CEST)[одговори]

Лажни преводи

Да ли би неко умео да ми објасни који је енциклопедијски значај навођења ових лажних превода, или како год, у једном енциклопедијском чланку који се тиче личности и дела Шешеља, односно, на који начин постојање истих у чланку доприноси бољем разумевању теме?! Уопште не спорим место читавом сегменту који се бави суђењем и овом појединости проблема превода, али је само излиставање потпуно непотребно и савршени оф-топик, а свакако одаје утисак навијачког и претенциозног писања. --Кале info/talk 19:16, 23. мај 2008. (CEST)[одговори]

Треба споменути али у чланку о суђењу у Хагу. Михајло [ talk ] 19:31, 23. мај 2008. (CEST)[одговори]
Добро, сачекамо дан за случај да неко има примедбу, па ћу уклонити и оставити овде диф, ако неко намерава у будућности да то покуша да искористи у другом евенуталном чланку. --Кале info/talk 19:37, 23. мај 2008. (CEST)[одговори]
диф --Кале info/talk 20:36, 24. мај 2008. (CEST)[одговори]

Тотални ПОВ

Одељак Лидер Српске радикалне странке је тотално ПОВ, и није само то проблем, није чак ни ПОВ него пун измишљотина што ћу сад доказати.

Напалм бомбе на Загреб!

Ево шта је било написано: Претио је бомбардовањем Загреба напалм бомбама! као референца није наведен цитат јер би сваки нормалан човек видео да ово није истина, већ је наведена страница која не значи баш ништа, и на којој се расправља о вербалном проливу, o томе како шешеља подржава само гробар итд. Ево тачан цитат онога шта је проф др Војислав Шешељ изговорио и доказ да је ово обична глупост [6]:

септембар 1991. "Карловац-Карлобаг-Огулин-Вировитица мора да буде наше опредељење, то је граница на коју армија мора повући своје трупе, ако су јој трупе угрожене она има право да користи напалм бомбе и све што јој је на располагању, хтели су рат, имају рат.."

Дакле рекао је да ЈНА у самоодбрани има право (као и свака армија на свету) да користи све што јој је на располагању, никад није претио напад на Загреб напалм бомбама (чак је и то рекао у шаљивом тону). Идемо даље!

Зарђале кашике

Да ли уопште треба ово да се објашњава? Па сама референца каже све, ради се о хумористичкој емисији Минимакса... Ево вам снимци шта се десило (хумористичка емисија Минимакса): http://www.youtube.com/watch?v=te3SQenFQU4 http://www.youtube.com/watch?v=Y5g8YifGqiA&feature=related

Лажни преводи - погрешни преводи???

Не могу да верујем како је неко смешно изменио одељак лажни преводи. Пре свега, у праву је што се тиче неких ствари у вези овог одељка, али молим вас погрешни преводи? Па како то да су те грешке у хиљадама а да је баш свака грешка направљена тако да буде против проф др Војислава Шешеља. Смешно је то назвати грешком па бих замолио да онај ко је изменио одељак, да га измени тако да не буде ПОВ као што је био али да буде потпуни НПОВ а не да буде ПОВ хашких идиота.

Кора од банане

Никада није доказано да је повреде нанео његов телохранитељ, тако да је и ово ПОВ али оставићемо. Не знам шта је спорно да се човек оклизне на кору од банане :) :) :)

  1. ^ а б Архива недељника "Време"
  2. ^ а б Минимаксовизија