Калојан — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
Autobot (разговор | доприноси)
м Разне исправке
Нема описа измене
Ред 27: Ред 27:


Познат је и по обнови Трновске патријаршије [[1204]]. године, у чији састав је ушла и [[Епархија нишка|Нишка епархија]]. Она је постојала све до 1219. године и оснивања аутокефалне [[Српска православна црква|Српске Цркве]].
Познат је и по обнови Трновске патријаршије [[1204]]. године, у чији састав је ушла и [[Епархија нишка|Нишка епархија]]. Она је постојала све до 1219. године и оснивања аутокефалне [[Српска православна црква|Српске Цркве]].

'''Битка код Хадријанопоља''' вођена је [[14. април]]а [[1205]]. године између [[Друго бугарско царство|Другог бугарског царства]] са једне и [[Латинско царство|Латинског царства]] са друге стране. Битка је завршена одлучном победом Бугара.

== Битка ==

[[Пад Цариграда (1204)|Први пад Цариграда (1204)]] ујединио је остатке Византинаца са Бугарима који склапају савез. Бугарско царство објављује [[Бугарско-латински ратови|рат]] [[Латинско царство|Латинском царству]], формираном на рушевинама Византије. Бугарско-латински ратови трајаће све до 1261. године, до поновне обнове Византијског царства. Прва битка одиграла се код [[Једрене|Хадријанопоља]]. Бугари су добили битку захваљујући вештој заседи коју су поставили уз помоћ својих савезника Кумана и Грка. Око 300 латинских ратника је убијено, а [[Балдуин I, латински цар|Балдуин I Фландријски]] је одведен у заробљеништво где је и умро. Бугари освајају већи део [[Тракија|Тракије]] и [[Македонија|Македоније]]. Латински престо преузео је [[Хенрик Фландријски]]. Убрзо [[Калојан]] склапа савез са [[Никејско царство|Никејом]] против крсташких држава.

Податке о бици код Хадријанопоља пружају нам хронике Жофроа де Вилардуена.




Умро је [[1207]]. године у околини [[Солун]]а.
Умро је [[1207]]. године у околини [[Солун]]а.

Верзија на датум 27. јануар 2018. у 21:47

Калојан Асен
Датотека:Kaloyan Varna.jpg
Споменик Калојану у Варни.
Лични подаци
Датум рођења1168.
Датум смрти1207.
Место смртиСолун,
Породица
ПотомствоMaria of Bulgaria, Latin Empress
ПретходникЈован Асен I
НаследникБорил

Калојан Асен или Кало-Јован Асен (буг. Калоян; рођен 1168/1169) назван „Убица Ромејаца“ [1] (буг. Калоян Асен „Ромеоубиецът“) је био бугарски цар[2]/краљ[2] у периоду од 1197—1207. из династије Асена.

Познат је и по обнови Трновске патријаршије 1204. године, у чији састав је ушла и Нишка епархија. Она је постојала све до 1219. године и оснивања аутокефалне Српске Цркве.

Битка код Хадријанопоља вођена је 14. априла 1205. године између Другог бугарског царства са једне и Латинског царства са друге стране. Битка је завршена одлучном победом Бугара.

Битка

Први пад Цариграда (1204) ујединио је остатке Византинаца са Бугарима који склапају савез. Бугарско царство објављује рат Латинском царству, формираном на рушевинама Византије. Бугарско-латински ратови трајаће све до 1261. године, до поновне обнове Византијског царства. Прва битка одиграла се код Хадријанопоља. Бугари су добили битку захваљујући вештој заседи коју су поставили уз помоћ својих савезника Кумана и Грка. Око 300 латинских ратника је убијено, а Балдуин I Фландријски је одведен у заробљеништво где је и умро. Бугари освајају већи део Тракије и Македоније. Латински престо преузео је Хенрик Фландријски. Убрзо Калојан склапа савез са Никејом против крсташких држава.

Податке о бици код Хадријанопоља пружају нам хронике Жофроа де Вилардуена.


Умро је 1207. године у околини Солуна.

Калојанов саркофаг се данас налази у цркви Светих Четрдесет мученика у Великом Трнову.

Извори

  1. ^ Ромејци је други назив за Византинце (Грке).
  2. ^ а б Писма Иноћентија ІІІ.: Иноћентије III. користи rex, краљ: Calojoanni, illustri Bulgarorum et Blacorum regi ... regem te statuimus super eos, а Калојан - imperator, цар: Calojoannes, imperator Bulgarorum, sanctissimo domino, fidei Christianorum ab Oriente uque ad Occidentem patriarchae, papae Romano


Спољашње везе

Владари Бугарске