Битка у заливу Виго — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
м Бот Додаје: ko:비고 만 해전
Ред 44: Ред 44:
[[it:Battaglia della Baia di Vigo]]
[[it:Battaglia della Baia di Vigo]]
[[ja:ビーゴ湾の海戦]]
[[ja:ビーゴ湾の海戦]]
[[ko:비고 만 해전]]
[[nl:Slag bij Vigo]]
[[nl:Slag bij Vigo]]
[[pl:Bitwa morska w zatoce Vigo]]
[[pl:Bitwa morska w zatoce Vigo]]

Верзија на датум 1. август 2008. у 04:56

Битка у заливу Виго
Део Рата за шпанско наслеђе
Време23. октобар 1702.
Место
Исход Англо-холандска победа
Сукобљене стране
Краљевина Шпанија
Краљевина Француска
Енглеска
Уједињене провинције
Команданти и вође
Франсоа Луј Руселет де Шато-Рено
Мануел де Веласко
Џорџ Рук
Филипс ван Алмонде
Јачина
28 линијских бродова и известан број мањих бробова око 30 бродова
Жртве и губици
око 800 погинулих око 2000 погинулих, сви бродови су уништени, спаљени или заробљени

Битка у заливу Виго одиграла се 23. октобра 1702. године (12. октобра по јулијанском календару који је тада важио у Енглеској) током Рата за шпанско наслеђе у заливу Виго код Галиције (Шпанија) између англо-низоземске флоте којм је командовао адмирал Џорџ Рук (низоземским бродовима је командовао Филипс ван Алмонде) и здружене француско-шпанске флоте којом су командовали адмирали Франсоа Луј Руселет де Шато-Рено и Мануел де Веласко.

Рук је био послат да освоји Кадиз у Шпанији али је 29. септембра 1702. био принуђен на повлачење. У повратку је код Лагоса у Португалу сазнао да је шпанска Флота Индија, која је са богатим товаром испловила 24. јула из Хаване на Куби, променила одредиште (требало је да уплови у Кадиз али је ново одредиште постао град Виго) где је пристигла 23. септембра.

Како би се искупио за катастрофу код Кадиза, Рук се упутио ка Вигу где је Флоту Индија штитила шпанско-француска флота од око 30 бродова. Шато-Рено је утврдио пристаниште које су штитили и топови утврђења на острву Сен Симон, недалеко од града Редондела.

Дана 23. октобра Рук се одлучио на напад. Послао је адмирала Томаса Хопсона да се пробије и омогући војницима војводе од Ормонда да се искрцају и заузму утврђења.

За Рука је ово био потпуни успех: утврђења су заузета, Торбеј се пробио и сви француски и шпански бродови су уништени, неке су потопиле њихове посаде а неки су заробљени. Французи и шпанци су имали око 2000 мртвих; Енглези и Холанђани око 800. Победници су заробили сребро у вредности од око 14 000 фунти али највећи део (вероватно у вредности од око 3 000 000 фунти) је раније искрцан и однет.

На кованици британске гвинеје из 1703. налазиле су се две речи VIGO у част победе.