Деметра — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
Нема описа измене
Нема описа измене
Ред 1: Ред 1:
[[Слика:Деметра.jpg|мини|десно|Деметра са класјем жита испред жртвеника - црвенофигурална купа (око [[450. пне.|450. г. пне]]) Брисел, Краљевска библиотека]]
[[Слика:Деметра.jpg|мини|десно|Деметра са класјем жита испред жртвеника - црвенофигурална купа (око 450. г. пне]]) Брисел, Краљевска библиотека]]
'''Деметра''' је једна од 12 врховних [[бог]]ова, који су живели на [[Олимп]]у.
'''Деметра''' је једна од 12 врховних [[бог]]ова, који су живели на [[Олимп]]у.
Она је богиња житних поља, и у [[Стара Грчка|Старој Грчкој]] је била веома поштована, нарочито од стране жена, јер у области није било тако развијена пољопривреда, а ни уопште у целој тадашњој Старој Грчкој.
Она је богиња житних поља, и у [[Стара Грчка|Старој Грчкој]] је била веома поштована, нарочито од стране жена, јер у области није било тако развијена пољопривреда, а ни уопште у целој тадашњој Старој Грчкој. Demetrin je pandan u [[egipat]]skoj mitologiji [[Izida]].


Данас су познати многи митови и приче о Деметри, али је дефинитивно најпознатија прича о њој и њеној ћерки-[[Персефона|Персефони]].
Данас су познати многи митови и приче о Деметри, али је дефинитивно најпознатија прича о њој и њеној ћерки-[[Персефона|Персефони]].

Верзија на датум 7. август 2008. у 18:07

Датотека:Деметра.jpg
Деметра са класјем жита испред жртвеника - црвенофигурална купа (око 450. г. пне

) Брисел, Краљевска библиотека]]

Деметра је једна од 12 врховних богова, који су живели на Олимпу. Она је богиња житних поља, и у Старој Грчкој је била веома поштована, нарочито од стране жена, јер у области није било тако развијена пољопривреда, а ни уопште у целој тадашњој Старој Грчкој. Demetrin je pandan u egipatskoj mitologiji Izida.

Данас су познати многи митови и приче о Деметри, али је дефинитивно најпознатија прича о њој и њеној ћерки-Персефони. Деметра и Персефона су током Персефониног одрастања биле нераздвојне, и Деметра ју је обожавала. Међутим, једног дана, док је Персефона била на некој ливади, земља се отворила и бог подземља, Хад, повуче је доле са собом. Овај догађај има и у позадини једну причу о расправи Зевса и Хада и њиховом договору, у којем је и сама Персефона била укључена, јер се Хад био заљубио у њу.

Иначе, након што је Деметра сазнала шта се десило, такав је гнев и туга обузме, да за време њеног туговања, ниједно житно поље није ништа родило, као да је читава природа туговала са њом. Видевши да овако неће моћи дуго, Зевс одлучи да начини споразум између Деметре и Хада. Одлучено је да 8 месеци Персефона проводи са својом мајком, а 4 са Хадом.

Од тада у народу у Грчкој постоји веровање да док је Персефона са Деметром, житна поља рађају и дају огромне приносе. Али када се Персефона врати код Хада, онда 4 месеца све одумире...

Деметрини симболи су клас, нарцис и бубамара, док јој је рода најомиљенија птица.