Немањићи — рађање краљевине — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
ознаке: мобилна измена мобилно веб-уређивање
Ред 127: Ред 127:


Стефан посети свог оца који као монах Симеон борави у манастиру.
Стефан посети свог оца који као монах Симеон борави у манастиру.

=== Шеста епизода: Битка браће ===
'''''Премијерно емитовање''': 18. марта 2018. године''

Папа Иноћентије Трећи разматра да ли да склапа савез са Вуканом. Угарска војска је напала Хум и та чињеница наведе папу да прихвати Вуканов предлог, али од њега тражи потпуну покорност, раскид са цариградском патријаршијом и прихватање католичке вере у Зети.

Алексије Анђел замера Стефану што преговара са папском куријом. Међутим, византијски цар не може да пружи Стефану заштиту од Угарске која му прети.

Стефан је љут на Евдокију. Неодговорно се понаша и цело цариградско друштво преселила је на Стефанов двор. Наговештава јој да ће је отерати са двора уколико се не уозбиљи. Евдокија сматра да он не сме да јој прети.


== Реакције и критика ==
== Реакције и критика ==

Верзија на датум 12. март 2018. у 15:40

Немањићи — рађање краљевине
Датотека:Nemanjići (serija).jpeg
Немањићи — рађање краљевине
Жанристоријска драма
ФорматТВ серија
СценариоГордан Михић
РежијаМарко Маринковић
УлогеВојин Ћетковић
Младен Нелевић
Слобода Мићаловић
Дубравка Мијатовић
КомпозиторДрагољуб Илић
Земља Србија
Језиксрпски
Број сезона1
Број епизода13
Продукција
Извршни продуцентМишко Стевановић
МонтажерБранислав Годић
СценографКирил Спасески
Директор
фотографије
Небојша Башић
ПродукцијаРТС
Емитовање
Прво
приказано на
РТС 1
Премијерно
приказивање
17. фебруар 2018.[а] — 6. мај 2018.
Профил на IMDb-ју

Немањићи — рађање краљевине је српска ТВ серија, снимљена 2017. године, чије је премијерно приказивање почело 31. децембра. Представља највећи продукцијски подухват у историји српске телевизије, будући да је за њу ангажовано 218 глумаца и 2700 статиста.[1] Серијалом који је обухватио 200 година владавине српске средњовековне династије обележава се 800 година од настанка Српског краљевства и крунисања Стефана Првовенчаног. Пројекат настао у режији Марка Маринковића, а по сценарију Гордана Михића, продуцира Радио-телевизија Србије.

Улога Стефана Немање поверена је Младену Нелевићу, његове супруге Ане НемањићДубравки Мијатовић; њихове синове Стефана Првовенчаног, Вукана Немањића и Растка Немањића − Светог Саву, играју Војин Ћетковић, Небојша Глоговац и Драган Мићановић (тим редоследом); прву српску краљицу, а млетачку принцезу, Ану Дандоло тумачи Слобода Мићаловић. Пилот епизода емитована је 31. децембра 2017. године као новогодишњи специјал, међутим прва епизода је емитована 17. фебруара 2018. године.[2]

Историјат серијала

Предпродукција

Радио-телевизија Србије расписала је 5. септембра 2015. године конкурс за најбољи сценарио за телевизијску серију од дванаест епизода кроз које би се представило крунисање Стефана Првовенчаног. Главни и одговорни уредник културно-уметничког програма РТС-а, Небојша Брадић, изјавио је тада да нас „...од првог краљевског крунисања у Жичи дели 800 година...” као и да је „...прилика за дијалог са историјом, за нова преиспитивања, и позив за нове ствараоце да се позабаве значајном темом...”[3] Телевизија је победнику, поред екранизације сценарија, понудила и награду од пола милиона динара.[3] Конкурс је затворен 31. јануара 2016. године. Пет дана касније, стручна комисија коју су чинили: Милан Влајчић — новинар и председник жирија, затим Горан Марковић, филмски сценариста и редитељ, и историчарка Смиља Марјановић Душанић, отворила је пристиглих дванаест рукописа. Марта 2016. објављено је да је победник анонимног конкурса Гордан Михић, чији је сценарио потписан шифром Снови.[4] Михић је том приликом изјавио да је РТС овим добио прилику да се искупи, јер је „материјал такав да је грех што то до сада није урађено”. Додао је још да се током писања сценарија консултовао са савременим историчарима, као и да је ишчитавао бројне историјске списе и сведочанства.

Крајем новембра 2016. године телевизија је објавила да ће серија обухвати период двовековне владавине Немањића — од Стефана Немање и подизања Хиландара, па све до смрти Уроша Нејаког. Нити којима ће серијал бити прожет такође су и „борбе великих сила за територију Балкана, унутрашњи сукоби, стицање аутокефалности српске цркве, војни успеси и крваве борбе”.[5] Будући да је касније објављено да се првих дванаест епизода завршавају крунисањем Стефана Првовенчаног у манастиру Жича, појавиле су се спекулације да ће серија имати више сезона, те да ће кроз њих проћи још више глумаца који ће играти преостале Немањиће.

Пре него што је почело снимање, редитељу се као помоћник придружила Бојана Шутић, која деценијама живи и ради у Риму. Продуцентској кући редитељка је од великог значаја због искуства стеченог у раду са Фелинијем, Кополом, Ал Пачином, Џесиком Ланг и другима.

Локације и сценографија

Серија је снимана на 240 локација широм Србије.[6] Сценограф Кирил Спасески рекао је 7. фебруара 2017. године да локације испуњавају очекивања пошто се тежи томе да већина буду управо она места на којима су живели или боравили Немањићи: „Ту смо узели у обзир остатке Маглићке тврђаве – која је од каснијег доба, али ћемо је адаптирати као да је из тог доба – затим Смедеревску тврђаву, манастирске комплексе који су у Рашкој области”.[7]

Сви реквизити завршени су пре 15. марта, када је почело снимање. Успешно су израђене реплике средњевековног оружја, како би се што веродостојније представиле сцене борбе и слике српских, мађарских и византијских војника.[7] Оружје за петорицу главних глумаца ручно је рађено. Милош Петровић направио је каишеве, на које је стављао нитне у духу средњевековне српске моде. Две недеље пре назначеног датума почетка снимања, у Липовачкој шуми у Београду, изграђен је Немањин двор: палисадна тврђава, капија двора, село око двора.[8] Ту су истовремено за сцене борби увежбавани коњи.

У марту је такође, у складишту луке Београд, почела захтевна изградња сценографије манастира Жиче, која је била осликана (пресликана) као нова, приказујући тако како је манастир изгледао када је тек био подигнут.[9] Прва клапа снимљена је 15. марта на Студеничкој реци, а одатле се екипа преселила на Копаоник где су снимљене сцене одласка у Бугарску.[10] Селидба сниматељске екипе у студио ставила је у први план камермана, Небојшу Башића, који је истакао да је највећи изазов био пронаћи адекватан тон на светлости ватре, свећа и бакљи. Немањићи су потом снимани на Фрушкој гори, Космају, Калемегдану, Липовачкој шуми, у Сирогојну, Смедереву, Херцеговини, Делиблатској пешчари и на крају у Петровој цркви у Новом Пазару.

Радња

Грб Немањића.

Пилот епизода

Премијерно емитовање: 31. децембра 2017. године

Серија започиње 1165. године, када византијског цара Манојла Комнина, у Нишу, дочекују четворица браће: Тихомир, Страцимир, Мирослав и Немања. Манојлу запада за око најмлађи Немања, и он му даје на управу посебне области, што изазива бес и љубомору код његове браће. Они га позивају у Рас, наводно да "поразговарају", међутим, Немања долази али му је спремна замка. Од зависти и љубоморе, браћа га затварају у пећину, под разлогом да "ради против њих". Немања се у тамници моли Светом Ђорђу да га избави, и на крају, он излази из тамнице. Ослобођени Немања жели да прекине византијску власт у Србији, и тражи од народа да га подржи да поврати све освојене српске земље. Они га подржавају и српска војска осваја већину поробљених градова. То изазива бес код цара Манојла, који шаље војску на Немању, а војску предводе, нико други него Немањина браћа - византијски вазали Тихомир, Страцимир и Мирослав. Немања побеђује, Страцимир и Мирослав беже, а Тихомир се дави у реци. Немања тада постаје законити Велики жупан српске државе зване Рашка.

Прва епизода: Под заставом Византије

Премијерно емитовање: 17. фебруара 2018. године

У Нишу, 1165. године, на поклоњење византијском цару Манојлу Комнину долазе Стефан Немања и његова три брата, Тихомир, Страцимир и Мирослав. Манојло Комнин даје највеће повластице Немањи, што ће изазвати незадовољство код његове браће.

Ана, Немањина супруга, плаши се да ће то да изазове љубомору код његове браће. Немања је разуверава. Има велико поверење у браћу и на њихов позив одлази у Рас. Међутим, у Расу га браћа заробе и затворе у пећину. Када се после извесног времена Немања извуче из пећине он од народа тражи - и добија - пристанак за почетак борбе за спас и слободу свих поробљених српских земаља.

Друга епизода: Мирослављево јеванђеље

Премијерно емитовање: 18. фебруара 2018. године

У двору, у Стону, Немању муче ноћне море због брата Тихомира који је несрећно погинуо борећи се у византијској војсци против које је Немања ратовао. Властелини наговарају Немању да нападне византијску војску.

На повратку у Рашку, Немања и Ана са децом - Стефаном, Вуканом и Растком, посете брата Мирослава у чијој скриптарници раде Мирослављево јеванђеље.

До Немање стигне вест да је Манојло Комнин умро и да се у Цариграду развила беспоштедна борба за власт. Немања намерава да нападне Византију и за тај план добије подршку од Угарске и неубедљива обећања од Млетака.

Трећа епизода: У сусрет крсташима

Премијерно емитовање: 25. фебруара 2018. године

Изасланик немачког цара Фридириха Барбаросе тражи од Немање помоћ. Барбароса је кренуо у Јерусалем, с намером да казни Саладина који је освојио тај град. Од Немање очекује да омогући безбедан пролаз и храну његовој војсци.

Вукан се оженио и почео да влада Зетом. Немања од Растка очекује да се припрема за владарски положај, али Растка интересује само вера. Ана мисли да је време и да се Рашка уда. Рашка не жели да прича о томе. Не сме да призна да је заљубљена у Стефана за којег никако не може да се уда. Ни Стефан није равнодушан према Рашки. Њих двоје се воле.

Четврта епизода: Отац зове

Премијерно емитовање: 3. марта 2018. године

Немања је у великој жалости због Растковог замонашења. Међутим, не може дуго да тугује. На територију Србије ушла је војска угарског краља, Беле Трећег. Стефан тражи заштиту од Византије, од свог будућег таста, Алексија. Добија помоћ од византијског двора.

Стефан дочекује принцезу Евдокију. Она је лепа и има свега четрнаест година. Стефан и Евдокија се венчају у цркви.

На Светој гори, Сава се исцрпљује у молитвама и одбија да узима храну. Игуман му каже да је то лош начин служења вери, па Сава почне да једе.

Евдокији су дошли пријатељи из Цариграда. Са њима се забавља на излету, што се не допада Стефану, који сматра да владарева жена не би требало да буде толико неозбиљна.

Пета епизода: Монах Симеон

Премијерно емитовање: 11. марта 2018. године

Стефан покуша да убеди Вукана да се ништа није променило између њих двојице, али Вукан сматра да ништа више не може да буде као пре.

Да би Вукан стекао нове савезнике и тако оснажио свој положај обрати се римском папи, Целестину Трећем и обећа му да ће ширити католичку веру у својој земљи, Зети. Вукан се повеже с папом, јер мисли да је тако најбоље за безбедност Зете, којом влада.

Рашка саопшти Стефану да је одлучила да напусти двор. Стефан не жели да пристане на њен одлазак.

Стефан посети свог оца који као монах Симеон борави у манастиру.

Шеста епизода: Битка браће

Премијерно емитовање: 18. марта 2018. године

Папа Иноћентије Трећи разматра да ли да склапа савез са Вуканом. Угарска војска је напала Хум и та чињеница наведе папу да прихвати Вуканов предлог, али од њега тражи потпуну покорност, раскид са цариградском патријаршијом и прихватање католичке вере у Зети.

Алексије Анђел замера Стефану што преговара са папском куријом. Међутим, византијски цар не може да пружи Стефану заштиту од Угарске која му прети.

Стефан је љут на Евдокију. Неодговорно се понаша и цело цариградско друштво преселила је на Стефанов двор. Наговештава јој да ће је отерати са двора уколико се не уозбиљи. Евдокија сматра да он не сме да јој прети.

Реакције и критика

После емитовања прве епизоде у новогодишњој ноћи 2018. године, реакције публике и критике су биле махом негативне, па су ишле чак и до тога да су гледаоци били непријатно изненађени после вишемесечних ишчекивања.[11] У том смислу, београдски веб портал "Noizz" је такође 1. јануара известио о утисцима са друштвене мреже "Твитер" о томе како су глумачка поставка и дијалози веома разочарали публику.[11] Сличне коментаре је пренео и жанровски сродан портал "Еспресо", првенствено коментаришући наводну употребу дорћолског жаргона у серији.[12]

Негативне реакције су стизале и са десничарских портала. Тако је "Србин Инфо" такође пренео бројне "твитове" и форумске коментаре, који су нападали серију кроз контекст "скрнављења историје".[13] Са друге стране, у позитивне коментаре спадају они који хвале чињеницу да је оваква серија уопште снимљена (првенствено због чињенице да је реч о жанру коме се аутори нису много обраћали претходних година и деценија), те да је исход задовољавајући сходно вишеструко мањем буџету од аналогних серија какве се снимају у западним земљама. Такође, ови коментатори су позивали на стрпљење, јер се неки од главних глумаца (Ћетковић, Глоговац, Мићаловић, Мићановић) у првој епизоди још нису појавили.

Публика је готово једногласно похвалила костиме и музику.[11]

Улоге

Глумац УЛОГА Опис
Војин Ћетковић Стефан Немањић Средњи син Стефана Немање и Ане. Наслеђује оца на престолу, и касније постаје први српски краљ.
Младен Нелевић Стефан Немања Велики жупан српске државе Рашке. Одлучан и храбар човек. Касније постаје монах и предаје власт средњем сину Стефану.
Драган Мићановић Растко Немањић/Свети Сава Најмлађи син Стефана Немање и Ане. Љубимац својих родитеља, Растко постаје монах и добија име Сава. Касније постаје први српски архиепископ.
Небојша Глоговац Вукан Немањић Најстарији син Стефана Немање и Ане. Оспориће очеву одлуку да га наследи Вуканов брат Стефан. И због тога, креће у рат са братом.
Дубравка Мијатовић Ана Немањић Супруга Стефана Немање и мајка Вукана, Стефана, Саве и Јефимије.
Игор Первић Исак II Анђео Византијски цар. Побеђује Србе у бици на Морави, и убрзо удаје своју нећаку Евдокију за Стефана.
Томо Курузовић Алексије III Анђео Византијски цар. Отац принцезе Евдокије и Стефанов таст.
Аљоша Вучковић Ранијеро Дандоло Отац Ане Дандоло и син Енрика Дандола. Други Стефанов таст.
Јелена Гавриловић Евдокија Анђел Прва супруга Стефана Немањића и ћерка визнатијског цара Алексија Анђела. Мајка Радослава, Владислава и Комнине.
Слобода Мићаловић Ана Дандоло Друга супруга Стефана Немањића и унука млетачког дужда Енрика Дандола. Мајка Уроша.
Мето Јовановски Манојло I Комнин Византијски цар. Више пута је поштедео живот Стефану Немањи.
Радоје Чупић Тихомир Завидовић Старији брат Стефана Немање. Удружује се са Византијом и ратује против брата Немање. У бици код Пантина он губи живот.
Јован Торачки Страцимир Завидовић Старији брат Стефана Немање. У почетку ратује против њега заједно са осталом браћом, али се касније мире.
Синиша Максимовић Мирослав Завидовић Такође старији брат Стефана Немање. И он ратује са осталом браћом против Немање, али се мире. Написао је Мирослављево јеванђеље.
Нада Шаргин Рашка Немањић Усвојена ћерка Стефана Немање и Ане. Заљубљена је у Стефана.
Александар Ђурица Војихна Командант српске војске.
Новак Билбија Фридрих I Барбароса Светоримски цар и савезник Стефана Немање. Један од предводника крсташког рата.
Милан Марић млади Вукан Немањић
Милош Ђуровић младић Стефан Првовенчани
Никола Мијатовић дечак Стефан Првовенчани
Јована Гавриловић млада Рашка Немањић
Зафир Хаџиманов Теодор I Ласкарис Никејски цар.
Јелена Ђукић Катaлена Вуканова супруга.
Александар Дунић Зетски велможа.
Стефан Радоњић Стефан Радослав Најстарији син Стефана Немањића и Евдокије. Стефанов наследник.
Тоња Гаћина Комнина Немањић Ћерка Стефана Немањића и Евдокије.
Бранислав Ћалић Стефан Владислав Други син Стефана Немањића и Евдокије.
Љубомир Булајић Стојимир
Богољуб Митић Угљар Богданов отац.
Оливера Викторовић Угљарева супруга Богданова мајка.
Вучић Перовић Богдан Угљарев син
Миодраг Крстовић Адам Пријатељ Стефана Немање и заповедник српске војске.
Дубравко Јовановић Бан Кулин Босански бан.
Горан Султановић Просигој Учитељ Вукана, Стефана и Саве.
Милена Павловић Тиса
Предраг Бјелац Бертолд IV, гроф од Мераније
Ђорђе Бранковић Анастас
Злата Нуманагић
Танасије Узуновић

Музика

Песму у уводној шпици је отпевала српска певачица православне духовне музике Дивна Љубојевић.

Референце

  1. ^ Прва (пилот) епизода емитована 31. децембра 2017. године

Спољашње везе