Buve — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
м greska u hiperlinku sada je ispravljena
Ред 40: Ред 40:
* [http://lancaster.unl.edu/pest/resources/IntegratedFlea.shtml Integrated Flea Control from University of Nebraska-Lincoln Extension in Lancaster County]
* [http://lancaster.unl.edu/pest/resources/IntegratedFlea.shtml Integrated Flea Control from University of Nebraska-Lincoln Extension in Lancaster County]
* [https://www.paragraf.rs/propisi/zakon_o_sanitarnom_nadzoru.html] Sanitarni Nadzor R.Srbije
* [https://www.paragraf.rs/propisi/zakon_o_sanitarnom_nadzoru.html] Sanitarni Nadzor R.Srbije
* [http://www.dezinsekcija.net/vesti/buve-i-njihova-pojava-u-zivotnom-i-radnom-prostoru-tokom-zimskih-meseci-problem-sa-kojima-se-suocavaju-mnostvo-vlasnika-pasa-i-macaka-u-domacinstvu/3401/] članak o buvama baziran na realnim situacijama na terenu i primerima stanovnika R.Srbije 2012-2016 godine.
* [http://www.dezinsekcija.net/vesti/buve-i-njihova-pojava-u-zivotnom-i-radnom-prostoru-tokom-zimskih-meseci-problem-sa-kojima-se-suocavaju-mnostvo-vlasnika-pasa-i-macaka-u-domacinstvu/3401/ članak o buvama baziran na realnim situacijama na terenu i primerima stanovnika R.Srbije 2012-2016 godine]


[[Категорија:Буве]]
[[Категорија:Буве]]

Верзија на датум 18. март 2018. у 22:42

Buva
Vremenski raspon: Middle Jurassic–Recent
[1]
Mikroskopski prikaz buve
Naučna klasifikacija
Carstvo:
Tip:
Klasa:
Potklasa:
Infraklasa:
Nadred:
Red:
Siphonaptera

Latreille, 1825
Infraredovi

Ceratophyllomorpha
Hystrichopsyllomorpha
Pulicomorpha
Pygiopsyllomorpha

Sinonimi

Aphaniptera

Buve ili buhe su beskrilni insekti koji lako pobegnu skokom koji je mnogo puta veći od njihove telesne dužine. Za vreme larvnog života se hrane otpacima koji trule, a kada odrastu sišu krv ptica i sisara, uključujući i čoveka. Larve buva mogu da žive u pukotinama prljavih podova.

Buve imaju sposobnost prilagođavanja na različite domaćine u okviru sisara. One mogu da prenose opasne zaraze na čoveka (npr. bakterije kuge). Najstrašnija epidemija kuge poznata je kao crna smrt, i besnela je Evropom u 14. veku, pri čemu je usmrtila skoro četvrtinu tadašnjeg stanovništva kontinenta. Kugu je prenosio ovaj insekt dugačak samo 1,8 mm.

Poznato je preko 2.000 vrsta buva.[2]

Svojim urođenim sposobnostima da prežive većinu pesticida i insekticida spadaju u red teže regulisanih insekata od strane bilo kojih DDD službi,odnosno sluzbi za Dezinsekciju,Deratizaciju i Dezinfekciju.Tretiranje buva u urbanim sredinama je teško,nestandardno i ne može se sprovesti od strane prinaučenih osoba.Kako bi se regulisale naročito u stanovima i kućama zahvacenim i dobijenim od pasa i mačaka koriste se razne metode sistematskog tretmana uskladjenim sa Zakonima o Sanitarnom Nadzoru R.Srbije i Ministarstva Zdravlja R.Srbije koji uključuju ne samo manuelnu regulaciju putem prskalica vec i kompletnu kliničku sliku objekta koja uključuje istorijat,vreme postojanja buva u životnom i neživotnom prostoru kao i dalju profilaksu i preventivu nakon tretmana kako se buve ne bi više unosile u objektu.

Reference

  1. ^ Huang, D., Engel, M.S., Cai, C., Wu, H., Nel, A. (2012). "Diverse transitional giant fleas from the Mesozoic era of China". Nature, in press. doi:10.1038/nature10839.
  2. ^ Fleas, Florida pest control Accessed 20 January 2012

Spoljašnje veze