Стари капетан — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
м Sly-ah је преместио страницу Стари Капетан на Стари капетан
Нема описа измене
Ред 1: Ред 1:
{{сређивање}}
{{сређивање}}
{{Музички састав
{{Музички састав
| име = Стари Капетан
| име = Стари капетан
| боја_позадине = група
| боја_позадине = група
| слика = Стари Капетан.jpg
| слика = Стари капетан.jpg
| опис_слике = Стари Капетан, Херцег Нови
| опис_слике = Стари капетан, Херцег Нови
| ширина_слике =
| ширина_слике =
| пејзажно = да
| пејзажно = да
Ред 16: Ред 16:
| везани_чланци =
| везани_чланци =
}}
}}
"'''Стари Капетан'''" је музичка група из [[Херцег Нови|Херцег Новог]], основана [[1970]]. године у [[Ђеновић]]у, гдје почиње са радом као клапа [[Мимоза]], док [[1973]]. године, дјелује као пјевачко друштво "[[Стари Капетан]]". С обзиром на широк репертоар домаће и стране музике, данас дјелује као музичка група "[[Стари Капетан]]".
"'''Стари капетан'''" је музичка група из [[Херцег Нови|Херцег Новог]], основана [[1970]]. у [[Ђеновић]]у, гдје почиње са радом као клапа [[Мимоза]], док од [[1973]]. дјелује као пјевачко друштво "[[Стари капетан]]". С обзиром на широк репертоар домаће и стране музике, данас дјелује као музичка група "[[Стари капетан]]".


== Биографија ==
== Биографија ==
Крајем 1970. године, формира се у Ђеновићу клапа »Мимоза«, која наступа по трговима и у конобама, од 1973. године дјелује као пјевачко друштво, а задњих година као музичка група »СТАРИ КАПЕТАН«. Име је добила по легендарном капетану бојног брода Мирославу Штумбергеру, чија се кућа-музеј налази у Баишићу. Средином 90-тих година, друштво прелази у Херцег Нови, освајајући публику широким репертоаром забавних, клапских и староградских пјесама, као и класичне музике.
Крајем 1970. формирана је у Ђеновићу клапа »Мимоза«, која наступа по трговима и у конобама, од 1973. дјелује као пјевачко друштво, а задњих година као музичка група »Стари капетан«. Име је добила по легендарном капетану бојног брода Мирославу Штумбергеру, чија се кућа-музеј налази у Баишићу. Средином 90-тих година, друштво прелази у Херцег Нови, освајајући публику широким репертоаром забавних, клапских и староградских пјесама, као и класичне музике.


Учествују на бројним фестивалима клапске, забавне и староградске музике. 1978. и 1981. године на »Фестивалу клапа у Омишу«, »Стари Капетан« се уласком у финале нашао у друштву најквалитетнијих клапа. Половином 80-тих, пјесме »Старог Капетана« водеће су на топ листама Београда, Љубљане, Скопља. Од значајнијих наступа треба поменути концерт испред дома Стевана Мокрањца на фестивалу »Мокрањчеви дани« у Неготину 1994. године. На фестивалу градске пјесме и романсе »Нишка јесен ''96« осваја једну од четири додијељене награде, у конкуренцији 79 учесника. Два пута учествује на »Фестивалу медитеранске музике« у Будви.
Учествовали суна бројним фестивалима клапске, забавне и староградске музике. На »Фестивалу клапа у Омишу«, 1978. и 1981. »Стари капетан« се уласком у финале нашао у друштву најквалитетнијих клапа. Половином 80-тих, пјесме »Старог капетана« водеће су на топ листама Београда, Љубљане, Скопља {{чињеница}}. Од значајнијих наступа треба поменути концерт испред дома Стевана Мокрањца на фестивалу »Мокрањчеви дани« у Неготину 1994. На фестивалу градске пјесме и романсе »Нишка јесен ''96« група осваја једну од четири додијељене награде, у конкуренцији 79 учесника. Група је два пута учествовала на »Фестивалу медитеранске музике« у Будви.


Композиција Зорана Пророчића »Долазим Боко« са фестивала »Сунчане скале«, Херцег Нови, коју група изводи са својим солистом Душком Шаровићем (један од најпознатијих лирских тенора у Европи и шире), постаје химна Боке Которске. Забиљежили су укупно преко 120 композиција на плочама, касетама и ЦД-овима, од чега преко 40 сопствених.
Композиција Зорана Пророчића »Долазим Боко« са фестивала »Сунчане скале«, Херцег Нови, коју група изводи са солистом Душком Шаровићем (један од најпознатијих лирских тенора у Европи и шире {{чињеница}}), постаје химна Боке Которске {{чињеница}}. Група је снимила преко 120 композиција на плочама, касетама и ЦД-овима, од чега преко 40 сопствених.


Преко 20 пјевача и 6 водитеља дјеловало је у групи од оснивања до данас. Најдубље трагове у стилу и репертоару, оставили су својим композицијама и дириговањем, професор Милорад-Миња Вучетић, који је 80-тих година водио »Стари Капетан«, професор Огњен Бомоштар из Сарајева, један од најпознатијих диригената на просторима бивше Југославије, потом професор Новица Јовановић, са којим је снимљен 2. ЦД Старог Капетана, професор-диригент Јулио Марић, из Херцег Новог, један од најбољих диригената, док је Петар Ракић, професор из Косовске Митровице, био на челу, почетком 2000. године. Данас раде под руководством професора Миреле Шћасни. Од многобројног репертоара, посебно издвајамо:
Од оснивања до данас кроз групу је прошло реко 20 пјевача и шест водитеља. Најдубље трагове у стилу и репертоару оставили су својим композицијама и дириговањем Милорад-Миња Вучетић, који је 80-тих година водио групу, Огњен Бомоштар из Сарајева, један од најпознатијих диригената на просторима бивше Југославије, потом професор Новица Јовановић, са којим је снимљен 2. ЦД Старог Капетана, професор-диригент Јулио Марић, из Херцег Новог, један од најбољих диригената, док је Петар Ракић, професор из Косовске Митровице, био на челу, почетком 2000. године {{чињеница}} Данас раде под руководством професора Миреле Шћасни. Од многобројног репертоара, посебно издвајамо {{чињеница|ко издваја?}}


- староградска балада »Тамбураш« (Нишка јесен '96, специјална награда публике);
- староградска балада »Тамбураш« (Нишка јесен '96, специјална награда публике);

Верзија на датум 4. април 2018. у 22:41

Стари капетан
Датотека:Стари капетан.jpg
Стари капетан, Херцег Нови
Музички рад
Активни период1970—данас
ОснивањеХерцег Нови
Жанркласична музика, клапска музика, акапела, староградска музика, народна музика, забавна музика, страна музика
Издавачка кућаЈугодиск, Београд
Чланови
Садашњи члановиДушко Шаровић
Драган Лазаревић
Петар Шаровић
Владимир Шаровић
Батрић Контић
Стефан Шаровић
Вукашин Вујновић
Мирослав Милановић

"Стари капетан" је музичка група из Херцег Новог, основана 1970. у Ђеновићу, гдје почиње са радом као клапа Мимоза, док од 1973. дјелује као пјевачко друштво "Стари капетан". С обзиром на широк репертоар домаће и стране музике, данас дјелује као музичка група "Стари капетан".

Биографија

Крајем 1970. формирана је у Ђеновићу клапа »Мимоза«, која наступа по трговима и у конобама, од 1973. дјелује као пјевачко друштво, а задњих година као музичка група »Стари капетан«. Име је добила по легендарном капетану бојног брода Мирославу Штумбергеру, чија се кућа-музеј налази у Баишићу. Средином 90-тих година, друштво прелази у Херцег Нови, освајајући публику широким репертоаром забавних, клапских и староградских пјесама, као и класичне музике.

Учествовали суна бројним фестивалима клапске, забавне и староградске музике. На »Фестивалу клапа у Омишу«, 1978. и 1981. »Стари капетан« се уласком у финале нашао у друштву најквалитетнијих клапа. Половином 80-тих, пјесме »Старог капетана« водеће су на топ листама Београда, Љубљане, Скопља [тражи се извор]. Од значајнијих наступа треба поменути концерт испред дома Стевана Мокрањца на фестивалу »Мокрањчеви дани« у Неготину 1994. На фестивалу градске пјесме и романсе »Нишка јесен 96« група осваја једну од четири додијељене награде, у конкуренцији 79 учесника. Група је два пута учествовала на »Фестивалу медитеранске музике« у Будви.

Композиција Зорана Пророчића »Долазим Боко« са фестивала »Сунчане скале«, Херцег Нови, коју група изводи са солистом Душком Шаровићем (један од најпознатијих лирских тенора у Европи и шире [тражи се извор]), постаје химна Боке Которске [тражи се извор]. Група је снимила преко 120 композиција на плочама, касетама и ЦД-овима, од чега преко 40 сопствених.

Од оснивања до данас кроз групу је прошло реко 20 пјевача и шест водитеља. Најдубље трагове у стилу и репертоару оставили су својим композицијама и дириговањем Милорад-Миња Вучетић, који је 80-тих година водио групу, Огњен Бомоштар из Сарајева, један од најпознатијих диригената на просторима бивше Југославије, потом професор Новица Јовановић, са којим је снимљен 2. ЦД Старог Капетана, професор-диригент Јулио Марић, из Херцег Новог, један од најбољих диригената, док је Петар Ракић, професор из Косовске Митровице, био на челу, почетком 2000. године [тражи се извор] Данас раде под руководством професора Миреле Шћасни. Од многобројног репертоара, посебно издвајамо [тражи се извор]

- староградска балада »Тамбураш« (Нишка јесен '96, специјална награда публике); - староградска балада »Хтио бих те заборавит« (Нишка јесен '97, пјесма датира из далеке 1985. године); - црногорска класика у болеро стилу »Још не свиће рујна зора« (датира из 1997. године); - химна Боке Которске »Долазим Боко« (Сунчене скале '98.); - приморска класика »Амор, амор«, (Пјесма Медитерана '08, Будва, главна награда за сценски наступ), са примадоном новосадске опере, Милицом Стојадиновић, из Новог Сада; - приморска класика из серије »Ларин избор«, »Само љубав остаје«, која постаје велики хит на подручју Балкана и шире; - приморска балада »Зора била«, веома позната композиција, а једна од најомиљенијих пјесама на приморју.

Што се тиче манифестација, најпознатије су »Празник мимозе« у Херцег Новом, Београду и Новом Саду, »Дани вина« у Игалу (гост Винко Цоце), »Свечано отварање Новог старог моста у Мостару 2004.«, као и многе друге манифестације у оквиру Херцег Новог.

[1]

Чланови

  • 1. тенор (солиста): Душко Шаровић
  • 2. тенор Драган Драги Лазаревић
  • 2. тенор: Петар Шаровић
  • баритон: Батрић Бато Контић
  • бас-баритон: Владимир Шаровић
  • бас: Вукашин Вујновић
  • бас-баритон: Стефан Шаровић
  • бас: Мирослав Бобо Милановић

Препознатљивост

Алфа и омега Старог Капетана је 1. тенор, а уједно и вокални солиста готово свих пјесама, Душко Шаровић, који је у музичкој групи, од њеног оснивања до данас. И поред свог великог репертоара домаћих и страних пјесама, надалеко је познат по отпјеваним композицијама из свијета класичне музике: Ave Maria, Caruso, Con te partiro, O sole mio, Miserere, Romanza, Остала си увијек иста, Још не свиће рујна зора (болеро стил)

Референце

[2] [3] [4]

Спољашње везе

  1. ^ Stari Kapetan. Herceg Novi: Stari Kapetan. 
  2. ^ https://www.facebook.com/muzicka.grupa.stari.kapetan
  3. ^ https://www.facebook.com/groups/music.group.STARI.KAPETAN/
  4. ^ https://www.facebook.com/starikapetan/