Сунђер Боб Коцкалоне — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
Нема описа измене
Нема описа измене
Ред 72: Ред 72:
| tv_com_id =
| tv_com_id =
}}
}}
'''''Сунђер Боб Коцкалоне''''' ({{Јез-енгл|SpongeBob SquarePants}}) је [[Сједињене Америчке Државе|америчка]] [[Цртани филм|цртана]] [[телевизијска серија]] и медијска франшиза. Иако га је првобитно емитовала мрежа „[[Nickelodeon]]“, Сунђер Боб је емитован широм света. Серију је осмислио морски биолог и аниматор [[Стивен Хиленбург]], а настао је у његовој продукцијској компанији „Јунајтед планктон пикчерс“. Серија је смештена у [[Тихи океан]] у градић Коралово и дно оближње лагуне. Пилот-епизода је емитована у Сједињеним Америчким Државама [[1. мај]]а [[1999]]. Званична премијера је била [[24. јул]]а 1999. са другом епизодом „-{Bubblestand/Ripped Pants}-“. Првих десет сезона у Србији премијерно су приказане на [[Б92|ТВ Б92]], а сезоне 6-надаље емитују се и на [[Никелодион (Србија)|Никелодиону]]. Серију је синхронизовао [[Б92|ТВ Б92]].
'''''Сунђер Боб Коцкалоне''''' ({{Јез-енгл|SpongeBob SquarePants}}) је [[Сједињене Америчке Државе|америчка]] [[Цртани филм|цртана]] [[телевизијска серија]] и медијска франшиза. Иако га је првобитно емитовала мрежа „[[Nickelodeon]]“, Сунђер Боб је емитован широм света. Серију је осмислио морски биолог и аниматор [[Стивен Хиленбург]], а настао је у његовој продукцијској компанији „Јунајтед планктон пикчерс“. Серија је смештена у [[Тихи океан]] у градић Коралово и дно оближње лагуне. Пилот-епизода је емитована у Сједињеним Америчким Државама [[1. мај]]а [[1999]]. Званична премијера је била [[24. јул]]а 1999. са другом епизодом „-{Bubblestand/Ripped Pants}-“. Првих десет сезона у Србији премијерно су приказане на [[Б92]], а сезоне 6-надаље емитују се и на [[Никелодион (Србија)|Никелодиону]]. Серију је синхронизовао [[Б92|ТВ Б92]].


== Опис ==
== Опис ==

Верзија на датум 13. април 2018. у 21:04

Сунђер Боб Коцкалоне
Лого серије
Жанркомедија
ФорматАнимирана серија
АуторСтивен Хиленбург
Продуцентска
кућа
Nickelodeon
Гласове
позајмили
Том Кени
Кленси Браун
Роџер Бампас
Бил Фегрбаке
Мистер Лоренс
Џил Тели
Керолајн Лоренс
Мери Џо Цатлетт
Лори Алане
Уводна темаSpongeBob SquarePants
Земља САД
Језикенглески
Број сезона11
Број епизода238
Време трајања22 минута
Продукција
Извршни продуцентСтивен Хиленбург
Пол Тибит
Емитовање
ЕмитерNickelodeon
Премијерно
приказивање
1. мај 1999.
Статусемитује се
Емитовање у Србији
ЕмитерТВ Б92
Никелодион (Србија)
Премијерно
приказивање
2002.
Статусемитује се
Званични веб-сајт
Профил на IMDb-ју

Сунђер Боб Коцкалоне (енгл. SpongeBob SquarePants) је америчка цртана телевизијска серија и медијска франшиза. Иако га је првобитно емитовала мрежа „Nickelodeon“, Сунђер Боб је емитован широм света. Серију је осмислио морски биолог и аниматор Стивен Хиленбург, а настао је у његовој продукцијској компанији „Јунајтед планктон пикчерс“. Серија је смештена у Тихи океан у градић Коралово и дно оближње лагуне. Пилот-епизода је емитована у Сједињеним Америчким Државама 1. маја 1999. Званична премијера је била 24. јула 1999. са другом епизодом „Bubblestand/Ripped Pants“. Првих десет сезона у Србији премијерно су приказане на Б92, а сезоне 6-надаље емитују се и на Никелодиону. Серију је синхронизовао ТВ Б92.

Опис

Стивен Хиленбург, креатор Сунђер Боба

Сунђер Боб (глас Владиславе Ђорђевић) је вероватно најмаштовитији становник Коралова. Живи у ананасу на дну мора са својим кућним љубимцем, морским пужем Гаријем. Запослен је у ресторану код Кебе Крабе, чији је власник похлепна краба Евгеније Краба. Његова специјалност су пљескавице, чији тајни рецепт вечито скрива од свог највећег непријатеља Планктона. Сунђер Бобов најбољи пријатељ је морска звезда која се зове Патрик. Њих двојица су нераздвојни другари, пуни занимљивих идеја. Сунђер Бобов први комшија се зове Лигњослав. Ту је и веверица Сенди Обрашчић, Сунђер Бобова другарица која обожава карате и живи у огромној стакленој куполи на дну мора.

Остали ликови

  • Патрик Звезда (глас Димитрија Стојановића) је Сунђер Бобов пријатељ и комшија. Живи испод стене и од намештаја има само фотељу и телевизор. Приглуп је, доброг је срца и често помаже Сунђер Бобу у невољама. Међутим, у епизоди „Лигњастично путовање“, у којој Сунђер Боб и Патрик спасавају Лигњослава, Патрик је показао изузетну интелигенцију кроз своју генијалну идеју: „Можемо да испустимо угљен-диоскид кроз баласт, да рестартујемо моторе и искористимо талас инерције“. Он исто као и Сунђер Боб воли да лови медузе.
  • Евгеније Краба (глас Владиславе Ђорђевић) је стара шкртица која обожава новац. Држи ресторан брзе хране по имену „Кеба Краба“. Своје раднике, Лигњослава и Сунђер Боба исплаћује веома ретко, а плата им је веома мала. Често повећава цене својих производа, као што је Кебина пљеска.
  • Лигњослав Пипак (глас Жике Миленковића) је Сунђер Бобов први комшија. Он презире Сунђер Бобово и Патриково детињасто понашање, али на крају не одолева и некада им се и придружи. Он као и Сунђер Боб ради у „Кеба Краби“ као касир, али за разлику од њега он мрзи свој посао и желео би да постане нешто више. Он обожава уметност и класичну музику, иако ужасно свира кларинет, добро слика али никад не успева да наслика ништа добро због Сунђер Боба. Он је хоботница, а не лигња, како му име каже.
  • Шелдон Планктон (глас Димитрија Стојановића) је злоћа који је љубоморан на Евгенија Крабу због тога што сви код њега купују пљескавице, а његов ресторан је стално празан. Он жели да се докопа рецепта за прављење Кебине пљеске, како би Кеба Крабу избацио из посла. Његови покушаји су често неуспели и доводе до веома смешних ситуација. Жена му је рачунар, по имену Карен.
  • Карен (глас Владиславе Ђорђевић) је рачунар. Она је Планктонова жена. Она даје савете Планктону како да отме Евгенију Краби његов тајни рецепт за пљескавице. Воли да испушта чудне звукове.
  • Сенди Обрашчић (глас Владиславе Ђорђевић) је Сунђер Бобова пријатељица. Живи у води у својој стакленој куполи изван које дише помоћу скафандера. Позната је по томе што се брзо наљути на Патрика и такмичи се са Сунђер Бобом у каратеу. Она је пореклом из Тексаса.*
  • Госпођа Пуфна (глас Владиславе Ђорђевић) је особа са веома кратким фитиљем. Она је учитељица у возачкој школи Коралова. Безуспешно покушава да се отараси Сунђер Боба који је много иритира својим детињастим и незрелим понашањем.
  • Бисерка (глас Владиславе Ђорђевић) је ћерка господина Крабе. Она је кит, а не краба зато што је Еугенијев предак из 12. века за жену имао кита тако да је та мутација наследна. Стално је љута на оца и срами га се због његове шкртости. Воли тржне центре и стално од оца тражи новац, који јој нерадо даје.
  • Гари је Сунђер Бобов пуж, али је више од обичног кућног љубимца. Веома је паметан и понекад помаже свом власнику Сунђер Бобу. Воли да чита поезију, али само када Сунђер Боб није у близини.

Филм

Филм о Сунђер Бобу је издат 19. новембра 2004. Тада се Сунђер Боб први пут нашао на платну и зарада је била 84 милиона долара. Филм су издали Парамаунт пикчерс, Јунајтед интернашонал пикчерс и Јуниверзал пикчерс. Радња приче говори о томе како ће господин Краба отворити нови ресторан одмах поред старог, зове се Кеба Краба 2. То је само копија оригиналне Кеба Крабе. Пошто господин Краба не може да уради сав посао сам, мора да именује новог менаџера. Сунђер Боб је био убеђен да ће он добити то унапређење. На отварању церемоније, господин Краба није именовао Сунђер Боба, већ Лигњослава. То је један од доказа како господин Краба не цени Сунђер Боба, и Сунђер Боб је био толико тужан што није добио унапрађење. У међувремену, Планктон је открио план злом кабинету, план З. Он је исте те вечери почео да ради по том плану. План је био да украде круну краља Нептуна и однесе је у Град Шкољки, али за то да оптуже господина Крабу. Краљ Нептун је заледио господина Крабу и једна принцеза Минди (Нептунова кћерка) је успела да наговори оца да Сунђер Боб и Патрик донесу његову круну. Они крећу на далек пут до Града Шкољки у коме на сваком кораку вреба опасност.

Сунђер на сувом

Сунђер Боб Коцкалоне филм: Сунђер на сувом је био други филм о Сунђер Бобу и издат је 6. фебруара 2015. Филм је укупно зарадио 323.4 милиона долара.

Коралово

Коралово је град у коме се радња дешава. Има 538 становника. Важна места у граду су „Шкољка Сити“, велики тржни центар, „Поља медуза“, место на коме живе медузе, „Кофа с Помијама“, „Кеба Краба“, ресторан брзе хране Евгенија Крабе, купалиште „Блатна лагуна“, главна улица Конч стрит као и школа вожње Госпође Пуфне.

Улоге [1]

Главну српску синхронизацију (2002-2017) продуцирала и премијерно је емитовала телевизија Б92 и обухвата првих 10 сезона серије. Студио Голд-Нет је 2014. по потреби DVD издања ресинхронизовао С8 Е4 и С8 Е23. У овој синхронизацији глумци су се трудили да имитирају гласове из главне. Никелодион је емитовао сезоне 6-9 главне синхронизације, а ресинхронизацију појединих епизода шесте сезоне за овај канал је радио студио Голд-Нет 2017. године.

Лик Глумац (оригинал) Глумац (главна српска синх.) Глумац (Голд-Нет DVD синх.) Глумац (Голд-Нет ТВ синх.)
Сунђер Боб Том Кени Владислава Ђорђевић Милена Живановић Милан Антонић
Патрик Бил Фагербаке Димитрије Стојановић Марко Марковић Томаш Сарић
Лигњослав Роџер Бампас Жика Миленковић Марко Марковић Марко Марковић
Господин Краба Кленси Браун Владислава Ђорђевић Томаш Сарић Бранислав Платиша
Сенди Керолин Лоренс Владислава Ђорђевић Милена Живановић Снежана Нешковић
Шелдон Планктон Мр Лоренс Димитрије Стојановић Марко Марковић Милош Дашић
Карен Џил Тели Владислава Ђорђевић Милена Живановић Милена Живановић
Госпођа Пуфна Мери Џо Кетлет Владислава Ђорђевић / Маријана Живановић
Бисерка Лори Ален Владислава Ђорђевић / Ива Стефановић

Списак епизода

Сезона 1

Епизоде
1. Тражи се радник/Усисивач на дну мора (Компресор)/Чај у Сендиној кућици
2. Мехурићи/Исцепане панталоне
3. Лов на медузе/Планктон!
4. Најбољи пријатељи/Испит из вожње
5. Достава пице/Доме слатки ананасе
6. Тритон и Шкољкабој/Кисели краставчићи
7. Редар/Медне медузе
8. Сендина ракета/Шкрипутаве чизме
9. Повратак природи/Наопак дан
10. Културни шок/Зе-За-Ње
11. Билдер Боб Купаће Гаћице/Лигњослав зли дух
12. Каваљер/Радник месеца
13. Плашилоне/Сви смо ми понекад пужеви
14. СБ-192/Карате ударци
15. Време је за сањање/Сапуњавица
16. Дан заљубљених/Папирић
17. Гррр!/Камењарево
18. Тексас/Ситно зло (мален сам)
19. Првоаприлска шала/Чудотворна спатула
20. Удице/Тритон и Шкољкабој 2

Сезона 2

Епизоде
1. Муке са запертлавањем/Лигњославов слободан дан
2. Нешто смрди/Под Бисеркином командом
3. Велики ружичасти губитник/Другар мехурић
4. Умирем за питом/Имитација Крабе
5. Гусенко/Пљеске у колору
6. Бакини пољупчићи/Лигњоград
7. Недеља пред зимски сан/Злочиначки живот
8. Који бре Божић?
9. Опстанак идиота/Одбачен
10. Нема бесплатних вожњи/Ја сам твој највећи фанатик
11. Тритон и Шкољкабој 3/Веверичји вицеви
12. Притисак/Димљени кикирики
13. Пацификовани/Гаријево купање
14. Добродошли у кофу с помијама/Франкенглупан
15. Тајна кутија/Група штребери
16. Ноћна смена/Кебина љубав
17. Оклевање/Мој друг је глупан
18. Кочијашки речник/Непознати уметник
19. Ловац на медузе/Роштиљијада
20. Лигњослав штрајкује/Сенди, Сунђер Боб и црв

Сезона 3

Епизоде
1. Зелене алге дома мог/Сунђер спасилац на дужности
2. Сунђер Бобов клуб/Мој љупки морски коњић
3. Грубијан/Дај један гриз
4. Зла пљескавица/Идиотска кутија
5. Тритон и Шкољкабој 4/Робија
6. Ефекат грудве/Крабин бувљак
7. Баш као на телевизији/Имате ли који динар?
8. Мекушцима улаз забрањен/Повратак Лигњомира
9. Кеба Киборг/Успаванка за љускара М
10. Свеже офарбани/Кеба Крабина видео обука
11. Журка конфеталонеа
12. Чоколада с лешницима/Тритон и шкољкабој 5
13. Нови ученик Звезда/Шкољке
14. УГХ - Сунђер Боб пре комедије
15. Велика трка пужева/Криза средовечних љускара
16. Препорођени Краба/Доживео сам несрећу
17. Кеба ленд/Камперска епизода
18. Планктонова војска/Губитак идентитета
19. Летећи сунђер
20. Сунђер Боб против Давитеља/Голи зезатори

Сезона 4

Епизоде
1. Страх од Пљескавице/Љуска од човека
2. Изгубљени мадрац/Краба против Планктона
3. Јесте ли видели овог пужа?
4. Канџа/Добре комшије
5. Продаја/Смешкалоне
6. Глупани и змајеви
7. Непријатељ у породици/Тритон и Шкољкабој 6 - Играни Филм
8. Патрик Мудрицалоне/Лигњо Боб Пипкалоне
9. Кебине куле/Госпођо Пуфна, отпуштени сте
10. Дух у гостима/Здраво шимпанзе
11. (Бисеркин)Китњасти рођендан/Острво Каратеа
12. Све што сија/Фонтана жеља
13. Нови лист/Ко се једном опече...
14. Принудни одмор/Перика у моди
15. Лигњастично путовање/То није дама
16. Нова врста/Хокус Покус
17. Вожња до суза/Тупави владар
18. Рођен диваљ/Најбољи непријатељи
19. Ружичасти крадљивац/Лигњославчић
20. Овај дан је сјајан/Жвака на поклон

Сезона 5

Епизоде
1. Пријатељи или непријатељи
2. Први роштиљџија/Ноћно светло
3. Добро јутро/Чекање/Гљивице међу нама
4. Другари шпијуни/Опрез у саобраћају/Стари добри Како се оно зваше
5. Сеобе/Код фенси Кебе
6. Тобоганске кукавице/Кофо слатка кофо
7. Волети пљескавицу/Нови унапређени Лигњослав
8. Говор пара/Сунђер Боб против Пљескомата/Љигави плес
9. Кеба Сунђер/Певај Патрикову песму
10. Бува у куполи/Крофна срама/Тврдоглави тањир
11. Бебећи гас/Велика замена
12. Атлантида Коцкалоне
13. Дан за сликање/Патрик је шворц/Рођак Ајнц
14. Сунђер с шљивом/Тритон против Сунђер Боба
15. Летњи цимери/Спасити веверицу
16. Напаст Запада
17. 20.000 пљескавица под морем/Битка за Коралово
18. Шта је било са Сунђер Бобом?
19. Два лица Лигњослава/Споменик Сунђер Бобу
20. Забрањени у Коралову/Стенли С. Коцкалоне

Сезона 6

Епизоде
1. Отмени дом/Рокенрол за Формулу
2. Луд за новчићем/Почетник у морепловству
3. Сунђерус/Лепљива симфонија
4. Ненормалан/Нестали
5. Трн/Три шашаве звиждаљке
6. Живети пуним плућима/Избледели од Сунца
7. Џиновски Лигњослав/Нос не зна
8. Смицалица с пљескавицом/Планктонова стална муштерија
9. Другари из клупе/Кебина хроника
10. Пиџама журка/Налицкани Гари
11. Сунђер Боб против Великог
12. Шупљикави џепови/Момци из хора
13. Кебини костоломци/Сличица
14. Драги Викинзи/Побегуља
15. Деда гусар/Ложа главоножаца
16. Лигњина посета/Коцкалонити или не коцкалонити
17. Стони хокеј/Професор Лигњослав
18. Љубимац или напаст/Преоптерећење компјутера
19. Лаковерни Коцкалоне/Пребукирани
20. Нема капе за Патрика/Уклета продавница играчака
21. Пешчани дворци у песку/Кућица страве
22. Специјалитет кофе с помијама/Једноћелијска прослава
23+24. Коцка је бачена
25. Олуја у ананасу/Мамац пећина
26. Сукоб око Тритона (Нептунов рођендан)

Сезона 7

Епизоде
1. Пипак-визија/Волим да ђускам
2. Фаза раста/Остављен на цедилу
3. Неко је у кухињи код Сенди/Унутрашњи послови
4. Масне форе/Сунђер Модел
5. Очистимо Коралово/Друг за Гарија
6. Твоје, моје и моје/Крцкане Крабе
7. Проклетство Коралова/Лигњослав у земљи кларинета
8. Сунђер Боб подиже глас
9. Повратак у прошлост/Синдикат лоших момака и негативаца
10. Дан Без Суза/Летњи посао
11. Само главно јело/Заљубљени Гари
12. Позориште је права ствар/Магија родеа
13. Бакин тајанствени рецепт/Мирис новца
14. Чудовиште које је дошло у Коралово/Добродошли у кораловски троугао
15. Проклетство Грдобе/Мистерија канализације
16. Село весело/Ерупција захвалности
17. Велика збрка у возу
18. У подземљу/Карате звезда
19. Сахрањени у времену/Изгубљени рај
20. Храпава страна/Црв у уху
21. Шта су жмурке?/Планктон на лечењу
22. Ремек дело/Инвазија пужева
23. Познајете ли Сунђер Боба?/За будућа поколења
24. Кебине виршле/Олупина Мауна Лоа
25. Лигњослављев нови комшија/Неки то воле с лигњом
26. Моја сека Сем/Час хемије

Сезона 8

Епизоде
1. Несреће на раду се дешавају/Масна пљеска
2. Шалтер за чамце/Кул лик
3. Пријатељски меч/Сентиментални сунђер
4. Ледени обрачун
5. Лигњослављева школа за одрасле/Усмени домаћи
6. Кисело-слатка лигња/Бабарогеније
7. Летовање породице Коцкалоне
8. Патриково кућовање/Планктонов медени месец
9. Месецовање/Госн' Крабин одмор
10. Уклети брод с кућом
11. Тритонов почетак/Планктоново добро око
12. Шкољкичава/Патрик чува Гарија
13. Чување Сендине куће/Кул џез у Коралову
14. Невоље с балонима/У сунђеровом гнезду
15. Пљескавица која је појела Коралово/Повратак Балонковића
16. Забрана приласка/Фијаско!
17. Јеси срећан сад?/Инвазија трећих медуза
18. Бесплатни узорци/Мајстори, мајстори
19. Ај-Карен (iCaren)/Несаница
20. Смрзнуто лице/Покој Свету Рукавица
21. Лигњопатија/Разорни глупан
22. Чипси за пужа/За овде или за понети?
23. Нова година са Сунђер Бобом
24. Супер зли двојац подводних зликоваца у акцији/Перкелт од помија
25. Брендирање Кеба Крабе/Ил' се поклони ил' се уклони
26. Здраво, Коралово!

Сезона 9

Епизоде
1. Екстремни спортови/Сендина књига рекорда
2. Патрик-мен!/Гаријева нова играчка
3. Дозвола за милкшејк/Бејби лигња
4. Мала жута књига/Од џомбе до џомбе
5. Јој, морски јеж!/Освета Лигњослава
6. Бекство из затвора/Неваљала спатула
7. Дошло је из Блатне Лагуне
8. Наплаћено с каматом/Планктонов љубимац
9. Сад не гледај/Глупава сеанса
10. Мачор Кени/Јети Краба
11. Сунђер Бобе, отпуштен си!
12. Изгубљени у Коралову/Тутор сос
13. Лигња плус један/Директорски сендвич
14. Пикник за фирму/Причам ти причу
15. Уточиште/Шта једе Патрика Звезду?
16. Игра „Патрик“/Кроз кораловску канализацију
17. Сунђер Боб Дугелоне/Ларијева теретана
18. Експеримент/Ожењен за паре
19. Бака Бисерка/Два палца на доле
20. Ајкуле против пипака/Сунђер Боб Копилоне
21. Продато!/Срећа и јад
22. Збогом, пљескавице?
23. Сендина жиромора/Огласна табла
24. Последња пљескавица/Пуж-рестант
25. Инвазија на ананас/Салса имбециликус
26. Побуна на броду Крабе/Збогом, млечњаче

Сезона 10

Епизоде
1. Мозгоплов/Авантуре Тритонлонеа
2. Луде куће/Мајстор хирургије
3. Тешко лудило имитација/Црвљива журка
4. Велика успаванка/Кебин кетеринг
5. Код сунђер боба/Планктон добија ногу
6. Животно осигурање/Велико дување
7. Планктон у пензији/Невоље са трозупцем
8. Мама смањио се сунђер/Спорт?
9. У Бекству/Изгубљено нађено
10. Патриков купон/На оном свету
11. Дивљи другари/Не буди Патрика

Сезона 11

Епизоде
1. Пећински сунђер/Шаптач шкољкама
2. ?/?
3. Заврти бочицу/?
4. Повратак Ражaмена/Лари менаџер ресторана
5. Легенда о Коралову
6. Без сликања молим/Заглављен на крову
7. Ходајуће зомби пљеске/Возачка напаст
8. Санитарно лудило/?
9. ?/?

Референце

Спољашње везе