Пенелопа — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
м Бот Додаје: uk:Пенелопа
м Бот Додаје: eu:Penelope
Ред 33: Ред 33:
[[eo:Penelopo]]
[[eo:Penelopo]]
[[es:Penélope]]
[[es:Penélope]]
[[eu:Penelope]]
[[fa:پنلوپه]]
[[fa:پنلوپه]]
[[fi:Penelope]]
[[fi:Penelope]]

Верзија на датум 28. новембар 2008. у 12:35

Статуа Пенелопе у Ватикану

Пенелопа (грч. Πηνελόπη, лат. Penelopa) је жена Одисеја, краља Итаке.

Митологија

Пенелопа је била је кћерка Икарија, брата краља Тиндареја из Спарте. Мајка јој је била Перибоеја. Пенелопа је била близак род Јелени и Клитемнестри, које су биле кћерке Тиндарејеве.

Тиндареј није заборавио мудар Одисејев савет, када се његова кћерка Јелена удавала (види: Јелена) и зато је помогао Одисеју да добије руку своје нећаке Пенелопе. Наговорио је брата да организује трку између просаца. Одисеј је био познат по хитрости и победио је у трци. Оженио је Пенелопу и неко време су остали у Спарти, пре него што је Одисеј одлучио да се врати у своје краљевство, на Итаку.

Икарије се противио одласку своје кћери јер ју је много волео. Пенелопа је била пред тешком одлуком: да остане с оцем или да оде с мужем. Прекривши лице велом, одлучила је да оде с Одисејем.

Пенелопа је Одисеју родила сина Телемаха, који је још био дете када је Одисеј отишао у Тројански рат. Одисеј је невољно кренуо у рат, јер је знао за пророчанство да се неће вратити кући следећих двадесет година.

За разлику од својих рођака Јелене, Клитемнестре и Тимандре, Пенелопа је била верна своме мужу. Кажу да се Афродита наљутила на Тиндареја јер јој није принео жртве и да га је казнила тако што су све три његове кћери постале прељубнице. За време Одисејевог одсуства, многи просци су се скупили у Одисејев двор желећи Пенелопу за жену. Они их је све одбила, али их није могла отерати из двора. Када се Одисеј вратио побио је све њене просце (види: Одисеј).

Референце

  • В. Замаровски, Јунаци античких митова, Лексикон грчке и римске митологије, Загреб, 1985, стр. 263.