Tom Sojer — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
м Враћене измене 188.255.227.49 (разговор) на последњу измену корисника Zoranzoki21
ознака: враћање
Нема описа измене
Ред 4: Ред 4:


== Opis ==
== Opis ==
Tom Sojer je nestašni dečak koji nema roditelje, pa živi sa svojom tetka Polom, sa malim polubratom Sidom i sestrom Marom. Ima loknastu, smeđu kosu i plave oči. Ne voli da ide u školu zbog toga što treba rano da ustaje, mora da se češlja i lepo obuče jer je obično bio raščupan i obučen u dronjke, a čistu i novu odeću naziva ''One druge haljine''. Zaljubljen je u Rebeku (Bekicu) Tačer, ćerku okružnog sudije gospodina Tačera. Najuzbudljiviji delovi romana su kada Tom i Haklberi beže na ostrvo, kada traže blago i kada se Tom i Rebeka (Bekica) izgube u pećini. Poznat je po svojim pustolovinama i nestašlucima na obali reke [[Misisipi]] u [[Сједињене Америчке Државе|SAD]]. Najbolji prijatelj mu je bio [[Haklberi Fin]].
nema roditelje, pa živi sa svojom tetka Polom, sa malim polubratom Sidom i sestrom Marom. Ima loknastu, smeđu kosu i plave oči. Ne voli da ide u školu zbog toga što treba rano da ustaje, mora da se češlja i lepo obuče jer je obično bio raščupan i obučen u dronjke, a čistu i novu odeću naziva ''One druge haljine''. Zaljubljen je u Rebeku (Bekicu) Tačer, ćerku okružnog sudije gospodina Tačera. Najuzbudljiviji delovi romana su kada Tom i Haklberi beže na ostrvo, kada traže blago i kada se Tom i Rebeka (Bekica) izgube u pećini. Poznat je po svojim pustolovinama i nestašlucima na obali reke [[Misisipi]] u [[Сједињене Америчке Државе|SAD]]. Najbolji prijatelj mu je bio [[Haklberi Fin]].


U Srbiji je serijal o Tomu Sojeru deo lektire za osnovnu školu. Objavljen stotinak puta na srpskom u knjigama i slikovnicama, a prvi put u knjigama ''Toma Savijer: njegovi doživljaji i nestašluci: pripovesti iz đačkog života u Americi'' (Novi Sad, 1926) i ''Doživljaji Fina Haklberi'' (Beograd, 1933).
U Srbiji je serijal o Tomu Sojeru deo lektire za osnovnu školu. Objavljen stotinak puta na srpskom u knjigama i slikovnicama, a prvi put u knjigama ''Toma Savijer: njegovi doživljaji i nestašluci: pripovesti iz đačkog života u Americi'' (Novi Sad, 1926) i ''Doživljaji Fina Haklberi'' (Beograd, 1933).

Верзија на датум 18. мај 2018. у 11:33

Tom Sojer

Tom Sojer je glavni lik iz romana Marka Tvena, iz knjige Pustolovine Toma Sojera.

Opis

nema roditelje, pa živi sa svojom tetka Polom, sa malim polubratom Sidom i sestrom Marom. Ima loknastu, smeđu kosu i plave oči. Ne voli da ide u školu zbog toga što treba rano da ustaje, mora da se češlja i lepo obuče jer je obično bio raščupan i obučen u dronjke, a čistu i novu odeću naziva One druge haljine. Zaljubljen je u Rebeku (Bekicu) Tačer, ćerku okružnog sudije gospodina Tačera. Najuzbudljiviji delovi romana su kada Tom i Haklberi beže na ostrvo, kada traže blago i kada se Tom i Rebeka (Bekica) izgube u pećini. Poznat je po svojim pustolovinama i nestašlucima na obali reke Misisipi u SAD. Najbolji prijatelj mu je bio Haklberi Fin.

U Srbiji je serijal o Tomu Sojeru deo lektire za osnovnu školu. Objavljen stotinak puta na srpskom u knjigama i slikovnicama, a prvi put u knjigama Toma Savijer: njegovi doživljaji i nestašluci: pripovesti iz đačkog života u Americi (Novi Sad, 1926) i Doživljaji Fina Haklberi (Beograd, 1933).

Bibliografija

  • Doživljaji Toma Sojera (The Adventures of Tom Sawyer), 1876, kod nas prevođeno još i kao Pustolovine Toma Sojera, Avanture Toma Sojera, Tom Sojer...
  • Doživljaji Haklberi Fina (Adventures of Huckleberry Finn), 1884.
  • Tom Sojer u inostranstvu (Tom Sawyer Abroad), 1894.
  • Tom Sojer kao detektiv (Tom Sawyer, Detective), 1896.
  • Hak Fin i Tom Sojer među Indijancima (Huck Finn and Tom Sawyer Among the Indians) – nezavršeno
  • Zavera Toma Sojera (Tom Sawyer's Conspiracy) – nezavršeno

Vidi još

Spoljašnje veze