Секстант — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
Нема описа измене
м Враћене измене 212.200.71.57 (разговор) на последњу измену корисника Autobot
ознака: враћање
Ред 1: Ред 1:
{{друго значење2|Секстант}}
{{друго значење2|Секстант}}
[[Датотека:Sextant.jpg|мини|300п|Секстант]]
[[Датотека:Sextant.jpg|мини|300п|Секстант]]
'''Секстант''' је врста инструмента која се користи за ручно мерење висине небеских тела с брода или [[авион]]а. Састоји се од тела с малим огледалом и лимбом, алхидаде са великим огледалом и бубњићем, затамњених стакала, телескопа и прибора.<ref name="V">[http://static.astronomija.co.rs/instrumenti/Sekstant/sekstant.htm -{Praktična vježba mjerenja visine nebeskog tijela pomoću sekstanta}-], Приступљено 25. 4. 2013.</ref> Тело секстанта је од лаког метала и има облик кружног сектора.<ref name="V"/> Кружни сектор је раније имао угао од 45° (октант), касније се тај угао повећао на 60° (секстант), а данас је тај угао већи (до 80°), али је задржао име секстант.<ref name="V"/> Данас се мање употребљава због употребе [[сателитска навигација|сателитске навигације]].
'''Секстант''' је врста инструмента која се користи за ручно мјерење висине небеских тијела с брода или [[авион]]а. Састоји се од тијела с малим огледалом и лимбом, алхидаде са великим огледалом и бубњићем, затамњених стакала, телескопа и прибора.<ref name="V">[http://static.astronomija.co.rs/instrumenti/Sekstant/sekstant.htm -{Praktična vježba mjerenja visine nebeskog tijela pomoću sekstanta}-], Приступљено 25. 4. 2013.</ref> Тијело секстанта је од лаког метала и има облик кружног сектора.<ref name="V"/> Кружни сектор је раније имао угао од 45° (октант), касније се тај угао повећао на 60° (секстант), а данас је тај угао већи (до 80°), али је задржао име секстант.<ref name="V"/> Данас се мање употребљава због употребе [[сателитска навигација|сателитске навигације]].


== Референце ==
== Референце ==

Верзија на датум 13. јун 2018. у 00:01

Секстант

Секстант је врста инструмента која се користи за ручно мјерење висине небеских тијела с брода или авиона. Састоји се од тијела с малим огледалом и лимбом, алхидаде са великим огледалом и бубњићем, затамњених стакала, телескопа и прибора.[1] Тијело секстанта је од лаког метала и има облик кружног сектора.[1] Кружни сектор је раније имао угао од 45° (октант), касније се тај угао повећао на 60° (секстант), а данас је тај угао већи (до 80°), али је задржао име секстант.[1] Данас се мање употребљава због употребе сателитске навигације.

Референце