Хамбургер — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
Autobot (разговор | доприноси)
м Разне исправке
Autobot (разговор | доприноси)
м razne ispravke
Ред 14: Ред 14:
== Спољашње везе ==
== Спољашње везе ==
{{Commonscat-inline|Hamburgers}}
{{Commonscat-inline|Hamburgers}}



{{хамбургери}}
{{хамбургери}}

Верзија на датум 15. август 2018. у 03:57

Хамбургер

Хамбургер је врста сендвича у округлом пециву, а иста реч може се употребити и за косани одрезак од говеђег меса који се најчешће ставља у пециво приликом израде таквог сендвича.

Месном одреску, који је основни састојак хамбургера, обично се придодаје поврће попут зелене салате, лука и киселих краставаца, те разни сосеви попут кечапа, сенфа или мајонеза, а популарни су и хамбургери у којима се раније споменутим састојцима придодаје и неколико кришака сира. Хамбургер са сиром још се назива и „чизбургер“, будући да на енглеском језику „чиз“ значи сир.

Данас многи ресторани брзе хране управо на хамбургерима темеље већину своје продаје, а често их послужују у менијима с помфритом или неким сличним прилозима. Хамбургери су име добили по немачком граду Хамбургу, где је било уобичајено ставити печену свињетину у клипић, а још једна теорија говори да су се у Хамбургу комадићи меса слични одресцима у данашњим хамбургерима послуживали заједно с округлим пецивима. Реч „хамбургер“ у немачком се језику иначе још може односити и на становника Хамбурга или нешто што припада Хамбургу.

Види још

Спољашње везе

Медији везани за чланак Хамбургер на Викимедијиној остави