Ветеринар — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
Нема описа измене
Нема описа измене
Ред 11: Ред 11:
}}
}}


'''Ветеринар''' или '''доктор ветеринарске медицине''' (др вет. мед.) је стручњак из подручја [[биомедицина|биомедицинских]] наука. Ветеринарска медицина се студира 6 година на ветеринарском факултету, након којих је ветеринар припремљен за:
'''Ветеринар''' или '''доктор ветеринарске медицине''' (скраћено <i>др вет. мед.</i>) је стручњак из подручја [[биомедицина|биомедицинских]] наука. Ветеринарска медицина се студира 6 година на ветеринарском факултету, након којих је ветеринар припремљен за:
* Рад у примарној ветеринарској средини,
* Рад у примарној ветеринарској средини,
* Рјешавање проблематике ветеринарског јавног здравства,
* Рјешавање проблематике ветеринарског јавног здравства,

Верзија на датум 29. август 2018. у 17:07

Ветеринар
Занимање
Назив занимањаВетеринар
Подручје рада
Ветеринарска медицина
Опис
Поља радатерен, ветеринарска станица, ветеринарска амбуланта, ветеринарска клини, ветеринарска инспекција
Квалификацијезавршен ветеринарски факултет
Слични послови
Љекар

Ветеринар или доктор ветеринарске медицине (скраћено др вет. мед.) је стручњак из подручја биомедицинских наука. Ветеринарска медицина се студира 6 година на ветеринарском факултету, након којих је ветеринар припремљен за:

  • Рад у примарној ветеринарској средини,
  • Рјешавање проблематике ветеринарског јавног здравства,
  • Заштиту човјекове околине,
  • Теренску, клиничку и лабораторијску дијагностику,
  • Превентивно сузбијање заразних болести и зооноза,
  • Пројектовање и учествовање у изради програма за развијање и унапређивање дјелатности сточарске производње животињских намирница и животињских производа,
  • Развијање свих облика заштите животиња и околине,
  • Његовање етике хуманог односа према животињама.

Управо су ветеринари при раду у лабораторији први изоловали онковирус, салмонелу, бруцелу и друге патогене. Такође су помогли у борби против маларије, жуте грознице и ботулизма, произвели су антикоагуланс за лијечење болести срца код људи, те су дефинисали и разрадели неке хируршке технике за људе.

Усред људске експанзије у савременом добу, уз посредну заштиту људи и непосреду заштиту животиња обавља још један задатак, а то је производња што квалитетнијих намирница животињског поријекла посредно и непосредно, кроз биотехнолошке поступке и инспекцијски надзор.

Попут свих љекара, ветеринари доносе етички суд. У свијету се воде расправе колико су етички исправни постипци као што су вађење канџи мачкама и резање (купирање) ушију и репова псима. У неким земљама ти поступци су незаконити.

Види још