Паравојна формација — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
Autobot (разговор | доприноси)
м Разне исправке
Спашавам 1 извора и означавам 0 мртвим. #IABot (v2.0beta9)
Ред 15: Ред 15:
== Спољашње везе ==
== Спољашње везе ==
* [http://www.hrw.org/reports/2000/colombia/ Human Rights Watch, Colombia and Military-Paramilitary Links]
* [http://www.hrw.org/reports/2000/colombia/ Human Rights Watch, Colombia and Military-Paramilitary Links]
* [http://www.paramilitarynews.com/ Paramilitary News]
* [https://web.archive.org/web/20090301180917/http://www.paramilitarynews.com/ Paramilitary News]
* [http://www.globalsecurity.org/military/world/para/index.html Global Security]
* [http://www.globalsecurity.org/military/world/para/index.html Global Security]
* [https://archive.is/20120629045722/www.cdi.org/terrorism/terrorist-groups.cfm List of Terrorist Groups]
* [https://archive.is/20120629045722/www.cdi.org/terrorism/terrorist-groups.cfm List of Terrorist Groups]

Верзија на датум 1. септембар 2018. у 10:24

Припадници немачке десничарске милиције фрајкора 1920-их

Паравојна формација или паравојска је израз који у најширем смислу означава сваку организацију групу чији су припадници наоружани, опремљени или обучени за оружану борбу, односно војне задатке, али се из различитих разлога не сматра војском. У ужем смислу се разликују две категорије паравојних формација.

У прву спадају оружане формације неке државе које организацијски не спадају у њену стајаћу, односно редовну војску. Као примери могу послужити:

Ређе се у ту категорију убрајају редовне полицијске формације неке државе, и по правилу тек у ванредним ситуацијама као што су рат и елементарне непогоде. Тако је нпр. калифорнијским законима полиција Лос Анђелеса дефинише као паравојна формација. Друга категорија паравојних формација се односи на оружане формације које су организоване или обављају активности еквивалентне редовној војсци, али иза њих не стоји експлицитна санкција неке државе. То се пре свега односи на разне устаничке групе и илегалне политичке покрете. Као примери таквих паравојних формација могу послужити ФАРК у Колумбији, Тамилски тигрови на Шри Ланки или ОВК на Косову. Осим њих постоје паравојне формације као оружана крила појединих политичких странака. Често се у таквим случајевима користи израз милиција. Постоје случајеви где се стицајем војних, политичких и других околности паравојна формација трансформише у редовну војску. Као пример може да послужи Југославија у другом светском рату где су на почетку Народноослободилачки партизански одреди Југославије били тек једна од бројних паравојних формација, односно оружано крило КПЈ, да би на крају под називом Југославенска армија били признати као редовне оружане снаге Демократске Федеративне Југославије. Израз паравојне формације је последњих деценија често добијао пежоративна значења, за шта су заслужни бројни примери где су паравојне формације вршиле терористичке активности и ратне злочине, а с њима повезиване државе и политички покрети који су настојали да на основу њихове „паравојне“ природе, односно формалне невезаности за ратно право или сопствени правни поредак, умање сопствену одговорност.

Спољашње везе