Ђорђе Николић (сниматељ) — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
Нова страница: {{Биографија | име = Ђорђе | презиме = Николић | слика = | опис_слик…
(нема разлике)

Верзија на датум 8. септембар 2018. у 09:59

Ђорђе Николић
Датум рођења(1932-08-07)7. август 1932.
Место рођењаУмка
  Краљевина Југославија
Датум смрти3. септембар 2018.(2018-09-03) (86 год.)
Место смртиБеоград
  СРБ

Ђорђе Николић је био познати југословенски и српски филмски и тв сниматељ. Љубав најпре према фотографији, а касније ка филмској камери открио је као шестогодишњак. Стицао је искуство за рад на филму од пионира филмске фотографије попут Михајла Поповића, Велибора Андрејевића, Милорада Марковића...

По завршеној Академији, постао је неодвојиви деро златне ере југословенског филма, најпре као асистент камере, затим као сниматељ а онда као и директор фотографије у многобројним домаћим и страним филмовима. Са оскаровцем Душаном Вукотићем урадио је кратки анимирани филм Мрља на савести из 1968 а са Мићом Милошевићем први домаћи дугометражни документарац Де Јонгови из 1975 године. Самостално снима низ краткометражних документарних филмова а 1966 године дебитује као директор фотографије на играном филму Владана Слијепчевића Штићеник.

Сарађивао је са звучним домаћим редитељима попут Владимира Слијепчевића, Саше Петровића, Вука Вучо, Милана Јелића, Зорана Чалића а и са страним редитељима попут Мела Брукса, Данфорда Грина и Гордона Хеслера. Задњих 28 година са својом видео камером био је један од главних сниматеља за аустријску државну телевизију ОРФ.

Добитник је многобројних награда и признања а и био је дугогодишњи члан Удружења филмских уметника Србије и Академије филмске уметности и науке Србије.


Извори

  • [1] - Преминуо Ђорђе Николић
  • [2]- Комеморација Ђорђу Николићу

Спољашње везе