Два и по мушкарца — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
Поништена измена 20859605 корисника Matijamlaco (разговор)
ознака: поништење
Нема описа измене
ознаке: мобилна измена мобилно веб-уређивање
Ред 54: Ред 54:
| сродство =
| сродство =
| емитовање_у_Србији = да
| емитовање_у_Србији = да
| канал2 = [[ТВ Б92]]<br />[[Прва плус]]
| канал2 = [[ТВ Б92]]<br />[[O2.ТВ]]<br />[[Прва плус]]
| мрежа2 =
| мрежа2 =
| формат_слике2 =
| формат_слике2 =
Ред 70: Ред 70:
| tv_com_id = http://www.tv.com/shows/two-and-a-half-men/
| tv_com_id = http://www.tv.com/shows/two-and-a-half-men/
}}
}}
'''Два и по мушкарца''' ({{јез-енгл|Two and a Half Men}}) [[Сједињене Америчке Државе|америчка]] је [[телевизија|телевизијска]] [[хумор]]истичка серија о заједничком животу браће Чарлија и Алана Харпера и Алановог сина Џејка. Прва епизода серије премијерно је приказана [[22. септембар|22. септембра]] [[2003]]. на каналу [[Си-Би-Ес]]. Серија је у [[Србија|Србији]] емитована на [[ТВ Б92]] и [[Прва плус]].
'''Два и по мушкарца''' ({{јез-енгл|Two and a Half Men}}) [[Сједињене Америчке Државе|америчка]] је [[телевизија|телевизијска]] [[хумор]]истичка серија о заједничком животу браће Чарлија и Алана Харпера и Алановог сина Џејка. Прва епизода серије премијерно је приказана [[22. септембар|22. септембра]] [[2003]]. на каналу [[Си-Би-Ес]]. Серија је у [[Србија|Србији]] емитована на [[ТВ Б92]], [[O2.ТВ]] и [[Прва плус]].


== Радња ==
== Радња ==

Верзија на датум 18. септембар 2018. у 17:05

Два и по мушкарца
Два и по мушкарца
Ориг. називTwo and a Half Men
ЖанрКомедија
ФорматСитком
АуторЧак Лори
СценариоЧак Лори
РежијаЧак Лори
УлогеЏон Крајер
Кончита Фарел
Ангус Т. Џоунс
Чарли Шин
Холанд Тејлор
Ештон Кучер
Марин Хинкле
Мелани Лински
Земља САД
Језикенглески
Број сезона12
Број епизода262
Време трајања21 минута
СаветникНемања Митић
ПродукцијаChuck Lorre Productions
The Tannenbaum Company
Warner Bros. Television
ДистрибуцијаСи-Би-Ес
Емитовање
ЕмитерСи-Би-Ес
Премијерно
приказивање
22. септембар 2003. — 19. фебруар 2015.
Емитовање у Србији
ЕмитерТВ Б92
O2.ТВ
Прва плус
Прво
приказано на
ТВ Б92
Премијерно
приказивање
април 2011.
Званични веб-сајт
Веб-сајт продукције
Профил на IMDb-ју
Преглед на TV.com

Два и по мушкарца (енгл. Two and a Half Men) америчка је телевизијска хумористичка серија о заједничком животу браће Чарлија и Алана Харпера и Алановог сина Џејка. Прва епизода серије премијерно је приказана 22. септембра 2003. на каналу Си-Би-Ес. Серија је у Србији емитована на ТВ Б92, O2.ТВ и Прва плус.

Радња

УПОЗОРЕЊЕ:Следе детаљи заплета или комплетан опис радње!

Чарли и Алан су браћа. Иако су скоро потпуно различити, некако истовремено чине одличан тим. На први поглед изгледа као да имају заједничко само лош однос са својом мајком Евелин. Браћа ће ипак испасти сличнији него што су и сами мислили када их неочекиване околности споје у ни мање ни више, заједнички живот.

Прва сезона

Алан је компулсивно уредан киропрактичар кога жена, манипулативна Џудит, избацује из куће иако ће он уредно наставити да води рачуна о свему и плаћа све њене трошкове. Алан нема куд него да дође код свог брата Чарлија, хедонисте и фриленс писца џинглова који живи опуштеним и раскалашним животом у својој луксузној кући на плажи. Алан се не усељава сам већ доводи и свог сина Џејка, дебељушкастог клинца опседнутог храном и лењим за школу. Како ће се Чарлијев и Аланов животни стил ускладити, како ће одрастати Џејк између брижног и ефикасног оца и опуштеног стрица и како уз све то најбоље избећи Евелин…

Друга сезона

Друга сезона Два и по мушкарца првобитно емитован у периоду од септембра 2004. до маја 2005. године сезона се састоји од 24 епизода . DVD је објављен 8. јануара 2008. године .

Трећа сезона

Четврта сезона

Пета сезона

Шеста сезона

Седма сезона

Осма сезона

Чарли сxвата да је заљубљен у Роуз, девојку која прати сваки његов корак јер је болесно заљубљена у њега. Пре тога она лажира венчање, и користи лутку као мужа да би учинила Чарлија љубоморним. Чарли тек тада сxвата да воли Роуз. На крају они заједно одлазе у Париз, где је он требало да је запроси.

Девета сезона

У деветој сезони, Чарли гине када га удари воз у париској подземној железници. Тада се појављује Волден, интернет милијардер који је због несрећне љубави покушао самоубиство. Волден купује Чарлијеву кућу у којој ће остати да живе Алан и Џејк. Чарли се враћа као дух који прогања Алана.[1]

Десета сезона

Џејк се запошљава у војсци где ради као кувар. Након годину дана добија прекоманду за Јапан.

Једанаеста сезона

Убрзо после тога, у потрази за оцем долази Џени, ћерка Чарлија Харпера, али сазнаје да њен отац није жив, као и да је његову кућу купио Валден Шмит у којој живи са њеним стрицом Аланом, пошто нема где да оде остаје да живи са њима.

Дванаеста сезона

Волден доживљава лакши инфаркт и док је у болници он схвата да његов живот нема смисла. Он жели да усвоји дете, али пошто систем функционише са брачним паровима он се обраћа Алану за помоћ. Венчавају се и усвајају Луиса, дебељуштаског клинца који је годинама у хранитељским породицама. Убрзо након усвајања Волден и Алан се разводе.

Чарлијев повратак и поновна смрт

Испоставља се да Чарли није погинуо, него да га је Роуз четири година држала заточеног. Он се некако избавио, подигао 2,5 милиона долара и поделио га блиским људима (бившим девојкама,Џејку,Џени и Берти). Алану шаље боцу вискија, кубанске цигаре и нож уз претећу поруку да се враћа. Убрзо Волден и Алан добијају још претећих порука. Они пријављују случај полицији и они хапсе погрешног човека. Волден и Алан зову и опраштају се од свих великих љубави. У финалној сцени Чарли позвони на врата и пре него што му било ко отвори пада му клавир на главу, онда се појављује Чак Лоре који изговара чувено Чарлијево "победио сам" и њему такође пада клавир на главу.

Ликови

  • Чарли Харпер (Чарли Шин) је хедониста, нежења, воли пиће, жене га обожавају. Пише џинглове и песме за децу, воли да задиркује свог брата Алана, али га и много воли, иако то не жели да призна. Потпуно је различит од свог брата, богат је и опуштен. Обожава свог нећака Џејка и даје му савете који углавном нису за његове године.[2] Чарли је погинуо када га је ударио воз. Док је Алан је у болници, Чарлијев дух га прогања.
  • Алан Харпер (Џон Крајер) је Џејков отац и Чарлијев брат, два пута се развео и неспретан је са женама. Непрестано га прати лоша срећа. Џудит је прва жена са којом је спавао, али је њихов брак био хладан и након развода када је изгубио кућу усељава се код свог брата Чарлија. Иако је фин углавном га привлаче жене које се лоше понашању према њему. Венчава се са Волденом и усвајају сина Луиса.
  • Џејк Харпер (Ангус Т. Џоунс) је Аланов и Џудитин син. Већи део дана проводи играјући игрице и једући испред телевизора. Иако воли свог оца и стрица често је груб према њима. Запошљава се у војсци као кувар и годину дана касније одлази у Јапан.
  • Берта (Кончита Фарел) је Чарлијева кућна помоћница, жена оштрог језика и веома радознала. Има сестру Дејзи, са којом се не слаже добро и често се свађа. Има много кћери и унучади, које повремено доводи са собом на посао у Чарлијеву кућу.
  • Евелин Харпер (Холанд Тејлор) је Чарлијева и Аланова мајка и Џејкова бака. Бави се некретнинама. Она није баш привржена својим синовима, а ни свом унуку, осећање је обострано. Њих тројица не обожавају Евелин јер је хладна, надмена, саркастична и у све се меша. Удаје се за Мартија Пипера.
  • Џудит (Марин Хинкл) је Аланова бивша жена и Џејкова мајка, жена којој ништа није смешно, осветољубива и заљубљена у себе. Она презире Алана и користи сваку прилику да га понизи. Живи луксузним животом на рачун алиментације коју Алан плаћа.Добија ћерку Мили за коју Алан сумња да јој је отац.
  • Роуз (Мелани Лински), манипулативна и луцкаста комшиница која је након кратке авантуре са Чарлијем одлучила да по сваку цену остане у његовом животу и стално му се преко балкона пење у кућу. Касније се заљубљује у Волдена и стално га уходи.[3]
  • Волден Шмит (Ештон Кучер) интернет милијардер, после несрећне љубави са Бриџет купује кућу Чарлија Харпера, Алан му је помогао да се помири са девојком па му је за узврат допустио да остане да живи у кући, док се не снађе. Убрзо постају и пријатељи. Венчава се са Аланом и усвајају сина Луиса.
  • Луис (Едан Александар) је дете које су Волден и Алан усвојили. Алан у почетку пристаје да му испуни све жеље и Луис због тога сматра да је Алан стварно кул.

Главни ликови

Лик Глумац Сезона
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
Чарли Харпер Чарли Шин Главни
Волден Шмит Ештон Кучер Главни
Алан Харпер Џон Крајер Главни
Џејк Харпер Ангус Т. Џоунс Главни Гост
Џенифер "Џени" Харпер Амбер Тамблин Главни
Луис Шмит] Едан Александар Главни
Евелин Харпер Холанд Тејлор Главни
Берта Кончита Ферел Главни
Џудит Харпер-Мелник Мерин Хинкл Главни Епизодни
Роуз Мелани Лински Главни Епизодни

Продукција

Ештон Кучер и Џон Крајер
Чарли Шин који је у серији глумио Чарлија Харпера
Ангус Т. Џоунс
Чак Лори извршни продуцент серије
Чак Лори, Мерин Хинкл, Кончита Ферел, Ештон Кучер, Џон Крајер, Ангус Т. Џоунс и Холанд Тејлор на снимању десете сезоне
Амбер Тамблин

Чарли Шин је отпуштен током снимања последње епизоде осме сезоне због вређања творца серије Чака Лорија и узимања дроге. Лори је из серије избацио лик Чарлија Харпера којег глуми Чарли Шин. Шина је у деветој сезони заменио Ештон Кучер у улози Волдена Шмита.[4]

Ангус Т. Џонс који је играо Џејка Харпера, позвао је гледаоце да престану да гледају серију, на снимку за калифорнијску Хришћанску цркву, рекао је да је схватио да му не одговара шкакљиви хумор, који је главна карактеристика једне од најпопуларнијих серија на америчкој телевизији и да не жели више да игра у тој серији.[5] Убрзо се јавно извинио [6] али се због тога његов лик само епизодно појављује у десетој сезони, [7]иако је најављено да ће се и у једанаестој сезони епизодно појављивати јер је одлучио да се бави музиком.[8] Џонс је одлучио да напусти серију.[9]

Занимљивости

Чак Лори извршни продуцент серије написао је и музичку нумеру за шпицу серије а на конвенцији телевизијских критичара у лето 2005. рекао да нумеру певају студијски музичари а не глумци који само „отварају уста“.

Свака епизода добија назив по реченици која постоји у сценарију.

Чарлијево пуно име је Чарлс Френсис Харпер.

Аланово пуно име је Алан Џером Харпер.

Џејково пуно име је Џејкоб Давид Харпер. Рођендан му је 14. марта.

Алан плаћа алиментацију од 3875,32 долара месечно.

Аланов мобилни телефон звони мелодијом Лудвига Ван Бетовена „За Елизу“. Један од гегова који се провлачи кроз целу серију је звоњава његовог телефона у најневероватнијим и најнезгоднијим ситуацијама или местима.

Алан је био са пет жена које су пре њега биле са Чарлијем: Шери, Норма, Мелиса, Роуз и Кенди (којом се и оженио а затим се развели)

Иако у серији игра млађег брата, Џон Крајер је заправо пет месеци старији од Чарлија Шина.

Пиво које браћа Харпер пију је немачко пиво Радебергер Пилснер.

Ни једног тренутка се не помиње шта Џудит ради. За све остале се зна: Алан је киропрактичар, Чарли је писац џинглова а касније композитор дечјих песмица, Евелин продаје некретнине, Берта је спремачица, Кенди је глумица, а Роуз је у управном одбору татине банке.

Лик кућне помоћнице Берте није био планиран као стални лик, али је глумица Кончита Ферел одушевила публику и од друге сезоне постала стални лик.

Чарли Шин постао је најплаћенији глумац тв комедије 2008. године са 300.000 долара по епизоди. До 2011, та сума је достигла невероватних 1.800.000 долара.

Чарли Шин не свира клавир у овој серији. Његов дублер је Грант Гајсман који заиста свира док Шин глуми на клавијатури која не функционише. Гајсман је такође композитор музичких џинглова које његов лик компонује.

Снимање је било прекинуто током седме сезоне 2010, када је Чарли Шин отишао у клинику за лечење болести зависности. Овоме је претходило насиље у породици између њега и његове тадашње жене Брук Мулер.

Прва епизода девете сезоне са Ештоном Кучером у главној улози имала је рекордних 28,7 милиона гледалаца у САД.[10]

Сезоне

Сезона Епизода Премијерно емитовање
Почетак емитовања Завршетак емитовања
1 24 22. септембар 2003. 24. мај 2004.
2 24 20. септембар 2004. 23. мај 2005.
3 24 19. септембар 2005. 22. мај 2006.
4 24 18. септембар 2006. 14. мај 2007.
5 19 24. септембар 2007. 19. мај 2008.
6 24 22. септембар 2008. 18. мај 2009.
7 22 21. септембар 2009. 24. мај 2010.
8 16 20. септембар 2010. 14. фебруар 2011.
9 24 19. септембар 2011. 14. мај 2012.
10 23 27. септембар 2012. 9. мај 2013.
11 22 26. септембар 2013. 8. мај 2014.
12 16 30. октобар 2014. 19. фебруар 2015.

Кад водењак пукне

Кад водењак пукне (енгл. Due Date) је амерички филм из 2010. године у коме се на крају приказује сцена из серије Два и по мушкарца у којој се појављују Чарли Шин и Џон Крајер који играју своје ликове из серије а код њих долази Џејков професор. Зек Галифијанакис у филму глуми Итана глумца који у серији Два и по мушкарца глуми Џејковог професора.[11]

Види још

Референце

  1. ^ „Kejti Bejts glumi Čarlija”. blic.rs. Приступљено 27. 2. 2013. 
  2. ^ „Charlie Sheen Abruptly Quits 'Two And A Half Men' With No Remorse”. Dimewars.com. Приступљено 27. 2. 2013. 
  3. ^ „DVA I PO MUŠKARCA (TWO AND A HALF MEN)”. tvprogram.rs. Приступљено 27. 2. 2013. 
  4. ^ „Scenarista “Dva i po muškarca” se osvetio Charlieju Sheenu”. bravo.rs. Приступљено 27. 2. 2013. 
  5. ^ „Zvezda “Dva i po muškarca” kritikuje seriju: "To je prljavština!". bravo.rs. Приступљено 27. 2. 2013. 
  6. ^ „‘Two and a Half Men’s’ Angus T. Jones apologizes for calling show ‘filth’; meme-ification begins [Updated]”. washingtonpost.com. Приступљено 28. 2. 2013. 
  7. ^ „Mladog glumca Angusa T. Džonsa izbacuju iz serije "Dva i po muškarca". bravo.rs. Приступљено 27. 2. 2013. 
  8. ^ „Džejk napušta "Dva i po muškarca". b92.net. Приступљено 3. 5. 2013. 
  9. ^ „Two and a Half Men Adding a Lady to Replace Angus T. Jones”. usmagazine.com. Приступљено 11. 7. 2013. 
  10. ^ „Rekordna gledanost Dva i po muškarca sa Kučerom”. vesti-online.com. Приступљено 27. 2. 2013. 
  11. ^ „Due Date”. imdb.com. Приступљено 3. 5. 2013. 

Спољашње везе