Свети Спиридон — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
м Враћене измене 147.91.173.31 (разговор) на последњу измену корисника Djordjes
ознака: враћање
Спашавам 1 извора и означавам 0 мртвим. #IABot (v2.0beta9)
Ред 25: Ред 25:
{{Commonscat|Saint Spyridon}}
{{Commonscat|Saint Spyridon}}
* [http://orthodoxwiki.org/Spyridon_of_Trimythous -{Spyridon of Trimythous}-]
* [http://orthodoxwiki.org/Spyridon_of_Trimythous -{Spyridon of Trimythous}-]
* [http://www.svetigora.com/node/6488 Житије светог Спиридона Чудотворца]
* [https://web.archive.org/web/20121228053436/http://www.svetigora.com/node/6488 Житије светог Спиридона Чудотворца]
* [http://aleksandarmaric.blogspot.com/2009/12/blog-post_28.html Свети Спиридон и Срби]
* [http://aleksandarmaric.blogspot.com/2009/12/blog-post_28.html Свети Спиридон и Срби]
* [http://www.molitvenik.in.rs/akatisti/akatisti_svetima/akatist_svetom_spiridonu_trimifuntskom.html Акатист светом Спиридону Тримифунстком Чудотворцу]
* [http://www.molitvenik.in.rs/akatisti/akatisti_svetima/akatist_svetom_spiridonu_trimifuntskom.html Акатист светом Спиридону Тримифунстком Чудотворцу]

Верзија на датум 4. октобар 2018. у 13:06

Свети Спиридон

Свети Спиридон Тримитуски је хришћански светитељ. Рођен је на Кипру 270. године. Живео је у време цара Константина Великог. Отац и мајка су му били сељаци, једноставни и простодушни, па су му и самом једноставност и простодушност остале врлине до краја живота, иако се у међувремену узвисио до епископа у месту Тримитусу. Оженио се у младости, и имао ћерку Ирену (Ирину), кад му је жена умрла, он се предао служби Богу као и његова ћерка. Учествовао је на Првом сабору у Никеји, и ту се истакао јасним и једноставним исповедањем вере, као и чудесним моћима којима је повратио многе јеретике у хришћанство.

Умро је 348. године, а његове мошти се чувају на Крфу.

Начин прослављања

Свети Спиридон се прославља исто као и све друге крсне славе, припремом славског колача, кољива(жита), воштане свеће и вина, и освештањем које обавља свештенство Цркве. Ова слава увек пада у божићни пост и стога славска трпеза је увек посна. То је непокретни празник.

Због благости, Светог Спиридона прослављају деца и мајке, а болесни верују да могу бити излечени ако тај дан проведу у неком манастиру. Светог Спиридона углавном славе варошани, где је он заштитник и слава занатских еснафа обућара и прерађивача коже. У Трсту постоји велелепни храм посвећен овом светитељу, и припада Српској Православној цркви.

Народне приче и чуда Св. Спиридона

По народном веровању, он је први направио земљани лонац, онда врећу и на крају кошуљу. Зато га славе грнчари, мутавџије, ткачи и ковачи. Тврди се да је слеп у једно око, јер га је обућар убо шилом док је радио на његов дан. Светац се није наљутио него само ишао пред невољника и заплакао, а потом га благосиљао.

Прича се да је једном претворио змију у злато, те је дао једном сиромашку да врати дуг, а овај кад је после откупио ту змију и вратио је светитељу, он је опет претоврио у змију и пустио да оде. Други пут, кад је неки касапин хтео да узме нечију козу, а да је не плати, коза се толико опирала да није могао да је савлада. Светитељ му је рекао да најпре плати козу, и кад је овај тако учинио, коза је сама пошла за њим. Трећи пут, нека је жена дала једној девојци неку ствар на зајам, а девојка умре не вративши зајам. Кад је жена затражила да јој се позајмљена ствар врати, светитељ је отишао на девојчин гроб, и она му је из гроба рекла где је ствар оставила, те ју је светитељ нашао и вратио жени. Једном су лопови ушли у стадо Светог Спиридона, у намери да украду неку овцу, а кад им није успело, светитељ им даде једног овна говорећи: „Ево, узмите једног овна, да вам труд не буде залудан.“

црква светог Спиридона у Трсту

Православна црква га прославља 12. децембра по јулијанском (црквеном) календару тј. 25. децембра по григоријанском (грађанском) календару.

Спољашње везе


Напомена: Овај чланак, или један његов део, изворно је преузет из Охридског пролога Николаја Велимировића.