Шочикалко — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
м уклоњена категорија Археологија помоћу геџета HotCat
м додана категорија Археолошка налазишта помоћу геџета HotCat
Ред 13: Ред 13:
== Референце ==
== Референце ==
<references />
<references />

[[Категорија:Археолошка налазишта]]

Верзија на датум 1. децембар 2018. у 19:17

Шочикалко је велико преколумбијско археолошко налазиште, које се налази западно од мексичке савезне државе Морелос. Име Шочикалко[1] се може превести са Наватл, астечког језика, и значи „у кући цвећа”

. Археолошко налазиште се налази 38 километара југозападно од Куернаваке, у Мексику. Град је настао негде око 650. године од пада Теотиваканског царства и сматра се да је он био главни разлог пада овог царства.

Због својих изванредно сачуваних остатака, Шочикалко је увршћен у Унесков попис места светске баштине у Америци.

Историја и истраживање

Шочикалко је пронађен 650. година пре нове ере од стране мајанског народа, Олмека Ксиланка. Слабо плодно тло околине града подржава мишљење како је град основан и утврђен као трговачки град. У турбулентном периоду од 8. до 10. века, био је утврђено политичко, верско и трговачко средњоамеричко средиште као што су Монте Албан, Паленке и Тикал. Ове остатке је први пут описао Антонио Алзате 1777.године. Александар Хумболт је објавио илустрације и опис 1810. године.

Уништење града

У једном тренутку око 900.године нове ере, град је уништен и спаљен. О томе сведоче бројни предмети који су нагло остављени. Мала скупина људи га је поновно населила, а у 13. веку су га преузели Теотивакански досељеници који су говорили наватл, астечки језик. Становници оближњег села Куентепек још увек причају наватл, ако и бројни други у држави Морелос.

Референце

  1. ^ Centre, UNESCO World Heritage. „World Heritage Committee Inscribes 48 New Sites on Heritage List”. whc.unesco.org (на језику: енглески). Приступљено 2018-12-01.