Предсједник Федерације Босне и Херцеговине — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
Нема описа измене
Нема описа измене
ознаке: Визуелно уређивање мобилна измена мобилно веб-уређивање
Ред 4: Ред 4:
== Историјат ==
== Историјат ==


Изворним [[Устав Федерације Босне и Херцеговине|Уставом Федерације Босне и Херцеговине]] ([[1994]])<ref>Устав Федерације Босне и Херцеговине („Службене новине Федерације Босне и Херцеговине“, број 1/94)</ref> предсједник Федерације је био одређен као [[шеф државе]] и имао је једног [[Потпредсједник Федерације Босне и Херцеговине|потпредсједника]]. Њих су бирали [[Представнички дом Парламента Федерације Босне и Херцеговине|Представнички дом]] и [[Дом народа Парламента Федерације Босне и Херцеговине|Дом народа]] већином гласова, а кандидовали су их Клуб бошњачких делегата и Клуб хрватских делегата у Дому народа. Изабрана лица су наизмјенично по једну годину била предсједник Федерације, а затим потпредсједник Федерације, у периоду од четири године.
Изворним [[Устав Федерације Босне и Херцеговине|Уставом Федерације Босне и Херцеговине]] ([[1994]])<ref>Устав Федерације Босне и Херцеговине („Службене новине Федерације Босне и Херцеговине“, број 1/94)</ref> предсједник Федерације је био одређен као шеф ентитета и имао је једног [[Потпредсједник Федерације Босне и Херцеговине|потпредсједника]]. Њих су бирали [[Представнички дом Парламента Федерације Босне и Херцеговине|Представнички дом]] и [[Дом народа Парламента Федерације Босне и Херцеговине|Дом народа]] већином гласова, а кандидовали су их Клуб бошњачких делегата, Клуб хрватских делегата и Клуб српских делегата у Дому народа. Изабрана лица су наизмјенично по једну годину била предсједник Федерације, а затим потпредсједник Федерације, у периоду од четири године.


Предсједник Федерације је био надлежан и за: именовање официра у армији, именовање судија федералних судова, вршење функције врховног команданта оружаних снага Федерације, примање и акредитовање амбасадора. Уставним амандманом XI ([[1997]]) предсједник Федерације је престао бити шеф државе и одређен је као шеф федералне извршне власти.
Предсједник Федерације је био надлежан и за: именовање официра у армији, именовање судија федералних судова, вршење функције врховног команданта оружаних снага Федерације, примање и акредитовање амбасадора. Уставним амандманом XI ([[1997]]) предсједник Федерације је престао бити шеф ентитета и одређен је као шеф федералне извршне власти.


Наметнутим уставним амандманом XLI ([[2002]]) одређено је да „предсједник Федерације има два потпредсједника из различитих конститутивних народа“. Осталим наметнутим амандманима и [[Срби]] су поред [[Бошњаци|Бошњака]] и [[Хрвати|Хрвата]] постали конститутивни народ у Федерацији. Основан је и Клуб српских делегата у [[Дом народа Парламента Федерације Босне и Херцеговине|Дому народа]] и прописан нови поступак избора предсједника и два потпредсједника Федерације, који је и сада важећи.
Новим уставним амандманом XLI ([[2002]]) одређено је да „предсједник Федерације има два потпредсједника из различитих конститутивних народа“. Осталим амандманима и [[Срби]] су поред [[Бошњаци|Бошњака]] и [[Хрвати|Хрвата]] постали конститутивни народ у Федерацији. Основан је и Клуб српских делегата у [[Дом народа Парламента Федерације Босне и Херцеговине|Дому народа]] и прописан нови поступак избора предсједника и два потпредсједника Федерације, који је и сада важећи.


== Надлежности ==
== Надлежности ==

Верзија на датум 22. децембар 2018. у 16:11

Предсједник Федерације Босне и Херцеговине представља и заступа Федерацију Босне и Херцеговине и шеф је федералне извршне власти.

Историјат

Изворним Уставом Федерације Босне и Херцеговине (1994)[1] предсједник Федерације је био одређен као шеф ентитета и имао је једног потпредсједника. Њих су бирали Представнички дом и Дом народа већином гласова, а кандидовали су их Клуб бошњачких делегата, Клуб хрватских делегата и Клуб српских делегата у Дому народа. Изабрана лица су наизмјенично по једну годину била предсједник Федерације, а затим потпредсједник Федерације, у периоду од четири године.

Предсједник Федерације је био надлежан и за: именовање официра у армији, именовање судија федералних судова, вршење функције врховног команданта оружаних снага Федерације, примање и акредитовање амбасадора. Уставним амандманом XI (1997) предсједник Федерације је престао бити шеф ентитета и одређен је као шеф федералне извршне власти.

Новим уставним амандманом XLI (2002) одређено је да „предсједник Федерације има два потпредсједника из различитих конститутивних народа“. Осталим амандманима и Срби су поред Бошњака и Хрвата постали конститутивни народ у Федерацији. Основан је и Клуб српских делегата у Дому народа и прописан нови поступак избора предсједника и два потпредсједника Федерације, који је и сада важећи.

Надлежности

Према Уставу Федерације Босне и Херцеговине[2] установљена је подјела извршних надлежности између предсједника Федерације, потпредсједника Федерације, премијера, замјеника премијера и министара.

Предсједник Федерације је надлежан за:[3]

Предсједник Федерације уз сагласност потпредсједника Федерације може, када утврди да домови Парламента нису у могућности да донесу потребне законе, да распусти један или оба дома. Он распушта оба дома кад они не успију донијети буџет Федерације прије почетка буџетске године.[4]

Избор

У избору предсједника и два потпредсједника Федерације Босне и Херцеговине најмање трећина делегата из клубова бошњачких, хрватских или српских делегата у Дому народа могу кандидовати предсједника и два потпредсједника.

Избор захтијева прихватање заједничке листе три кандидата, већином гласова у Представничком дому, а затим и већином гласова у Дому народа, укључујући већину клуба сваког конститутивног народа. Уколико ниједна листа кандидата не добије потребну већину у оба дома, поступак кандидовања се понавља. Уколико и у поновљеном поступку један од домова одбије заједничку листу, сматраће се да су кандидоване особе изабране прихватањем листе у само једном дому.

Мандат предсједника и потпредсједника Федерације Босне и Херцеговине је четири године.[5]

Види још

Извори

  1. ^ Устав Федерације Босне и Херцеговине („Службене новине Федерације Босне и Херцеговине“, број 1/94)
  2. ^ Устав Федерације Босне и Херцеговине (са амандманима I—CIX)
  3. ^ Члан IV. Б. 7. Устава ФБиХ
  4. ^ Члан IV. А. 16. Устава ФБиХ
  5. ^ Члан IV. Б. 2. Устава ФБиХ

Спољашње везе