Смртождери — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
мНема описа измене
Ред 29: Ред 29:
:Сада извршилац за Комитет Збрињавања Опасних Животиња
:Сада извршилац за Комитет Збрињавања Опасних Животиња


;[[Луцијус Мелфој]]
=== Луцијус Мелфој ===
'''Луцијус Мелфој''' ({{Јез-енгл|Lucius Malfoy}}) је [[измишљени лик]] из серије [[Роман|романа]] о чаробњаку [[Хари Потер|Харију Потеру]]. Он је Смртождер који са својом женом Нарцисом има сина Драка Мелфоја. Школовао се у Хогвортсу, где је постао префект [[Хогвортске куће#Слитерин|Слитерин]]. Његово миљење, као и миљење већине слитеринаца, је да деца из нормалских породица и полукрвни не био требало да се школују на Хогвортсу. Придружио се [[Смртождери|смртожерима]] и постао веома одан Лорду Волдемору. Учествовао је и у првом чаробњачком рату на страни смртождера. У филмовима, тумачи га [[Џејсон Ајзакс]].
:Отац [[Драко Мелфој|Драка Мелфоја]], распоређеног у [[Хогвортске куће|Слидерин]], [[1991]].


;Мулсибер
;Мулсибер

Верзија на датум 9. јануар 2019. у 17:20

У свету Харија Потера смртождери су чаробњаци и вештице предвођени мрачним чаробњаком Лордом Волдемором. Они су покушали да створе нови ред кроз Министарство магије, изазивајући велики страх међу заједницом чаробњака, убијајући све оне који су им се нашли на путу. Смртождери су се препознавали по мрачном белегу који су имали на левој руци, знак који је стављао Волдемор како би призвао сваког смртождера када су му били потребни. Они се облаче у црне огртаче са капуљачом, а на лицу носе маску како их људи не би препознали.

Смртождер
Мрачни Белег

Познати смртождери су:

Лудовик (Лудо) Торбар
Сумњано да је био Смртождер, али се испоставило да није
Креб Старији
Отац Винсента Креба, распоређеног у Слидерин, 1991.
Бартемијус (Барти) Чучањ Млађи
Побегао из Аскабана, употребио вишесоковни напитак да би имитирао проф. Ћудљивка и дошао до Харија
Дат му је Дементоров пољубац
Антонин Долохов
Ухваћен
Гојл Старији
Отац Грегорија Гојла, распоређеног у Слидерин, 1991.
Игор Каркаров
Побегао, издао остале Смртождере
Био је директор Дурмстранг Школе све док није побегао за време Трочаробњачког турнира.
Волден Мекнер
Сада извршилац за Комитет Збрињавања Опасних Животиња

Луцијус Мелфој

Луцијус Мелфој (енгл. Lucius Malfoy) је измишљени лик из серије романа о чаробњаку Харију Потеру. Он је Смртождер који са својом женом Нарцисом има сина Драка Мелфоја. Школовао се у Хогвортсу, где је постао префект Слитерин. Његово миљење, као и миљење већине слитеринаца, је да деца из нормалских породица и полукрвни не био требало да се школују на Хогвортсу. Придружио се смртожерима и постао веома одан Лорду Волдемору. Учествовао је и у првом чаробњачком рату на страни смртождера. У филмовима, тумачи га Џејсон Ајзакс.

Мулсибер
Специјалиста за Империус клетву
Нот
Отац Нота, распоређеног 1. септембра 1991, кућа непозната
Питер Петигру
Сада познат као Црвореп
Август Руквуд
Шпијун у министарству, радио на Одељењу Мистерија
Стари пријатељ Лудо Торбаровог оца
Еван Росијер
Убијен од стране Аурора 1980.
Северус Снејп
Дупли шпијун за Ред Феникса
Изгледа потпуно прекинуо везе са Смртождерима
У шестој књизи убио Дамблдора по његовом наређењу
Треверс
Убио Мек Кинонсе
Вилкс
Убијен од стране Аурора 1980.
Кероуови
Брат и сестра, Амикус и Алекто
Присуствовали Дамблдоровој погибији
Када је Волдемор преузео Хогвортс, били су наставници
Лестрејнџови
Мучили Лонгботомове
Белатрикс Лестрејнџ је један од Волдеморових најватренијих присталица

Белатрикс Лестрејнџ

Белатрикс „Бела“ Лестрејнџ, рођена Блек, (Bellatrix "Bella" Lestrange) први је женски Смртождер представљен у књигама, и остала је једина жена Смртождер до шесте књиге Хари Потер и Полукрвни Принц. Описано је да је Белатрикс у младости била прелепа жена, а већину од своје лепоте изгубила је у Аскабану, али су остали трагови њене некадашње лепоте. Као резултат њеног тринаестогодишњег боравка у Аскабану, описана је као прилично луда и ментално неуравнотежена жена, која је фанатично верна свом господару Лорду Волдемору. Упркос њеној неуравнотеженој личности, Белатрикс је изузетно моћна вештица и знатно интелигентнија од многих других Смртождера, али и добрих ликова.

Белатрикс је рођена 1951. године као најстарија кћерка Сајгнуса Блека и Друеле Росијер, и има две млађе сестре, Нарцису и Андромеду. Такође је блиска рођака Сиријусу и Регулусу Блеку, као и тетка Нимфадоре Тонкс и Драка Мелфоју. Белатрикс се пет година након што је завршила Хогвортс удала за Родолфуса Лестрејнџа, „јер је од ње очекивано“ да се уда за Чисторквног. Међутим, у једном интервјуу, ауторка књига Џ. К. Роулинг је рекла да је Белатрикс заправо истински волела Волдемора. Заиста, Белатрикс делује веома независна од свог мужа, и никад се заправо не појављује уз њега у књигама. У књигама је сугерисано како је, док је била на Хогвортсу, била део Слидеринаца који су готово сви до једног постали Смртождери. Вероватно је Белатрикс толико одана Волдемору јер с њим дели мишљење да Нормалци и Блатокрвни нису достојни живљења и у то да Чистокрвни треба да имају превласт. Белатрикс, њен муж и њен зет били су активни Смртождери, а Белатрикс и Родолфус били су ухваћени при покушају да врате свог господара на власт и заточени у Аскабану.

У књизи Хари Потер и Ватрени пехар, Роулинг је користила Дамблдорово сито-за-мисли да би се открило да је Белатрикс ухваћена заједно с групом Смртождера - Бартијем Чучњем Млађим, Родолфусом и својим девером Рабастаном Лестрејнџом - док је изводила Болну клетву на Аурорима Френку и Алиси Лонгботом, у намери да открију Волдеморово склониште након његовог пада. Међутим, ухапшени су и спроведени у Аскабан. У тој истој књизи, Волдемор је по свом повратку рекао да су Лестрејнџови његове најверније слуге.

У петом делу, Хари Потер и Ред феникса, Белатрикс убија Харијевог кума Сиријуса Блека у Министарству магије. Волдемор је њој поверио да чува његов хоркрукс, шољицу Хелге Хафлпаф, иако није знала његову праву природу, као и мач Грифиндора (додуше копију) у њеном сефу у Гринготсу. У палати Мелфојевих, Белатрикс открива да Хари, Рон и Хермајони имају прави мач, и она сумња да су они провалили у њен сеф, зато мучи Хермајони Болном клетвом. Амникус Кероу у једном делу каже како је Волдемор сурово казнио Белатрикс и Мелфојеве јер су им Хари, Рон и Хермајони побегли. У бици за Хогвортс, Белатрикс убија Тонкс. Након тога, она се истовремено бори са Хермајони, Џини и Луном, али им је равна и оне не успевају да је поразе. Белатрикс шање једну убитачну клетву Џини, али она успева да је избегне. Након тога, Моли Визли започиње борбу на живот и смрт са Белатрикс. Моли Визли на крају баца чин која погађа Белатрикс право у груди и она бива убијена.

Хелена Бонам-Картер је тумачила Белатрикс у филму Хари Потер и Ред феникса, и тумачи је у преосталим филмовима.