Tom Sojer — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
м Враћене измене 213.137.110.83 (разговор) на последњу измену корисника 37.19.107.243
ознака: враћање
Ред 3: Ред 3:
'''Tom Sojer''' je glavni lik iz romana [[Mark Tven|Marka Tvena]], iz knjige Pustolovine Toma Sojera.
'''Tom Sojer''' je glavni lik iz romana [[Mark Tven|Marka Tvena]], iz knjige Pustolovine Toma Sojera.


== Opis ==
gyhjghjghjfgfffff
Tom Sojer je nestašni dečak koji nema roditelje, pa živi sa svojom tetkom Polom, sa malim polubratom Sidom i rođakom Meri. Ima loknastu, smeđu kosu i plave oči. Ne voli da ide u školu zbog toga što treba rano da ustaje, mora da se češlja i lepo obuče jer je obično bio raščupan i obučen u dronjke, a čistu i novu odeću naziva ''One druge haljine''. Zaljubljen je u Rebeku (Beki) Tačer, ćerku okružnog sudije gospodina Tačera. Najuzbudljiviji delovi romana su kada Tom i Haklberi beže na ostrvo, kada traže blago i kada se Tom i Rebeka (Beki) izgube u pećini. Poznat je po svojim pustolovinama i nestašlucima na obali reke [[Misisipi]] u [[Сједињене Америчке Државе|SAD]]. Najbolji prijatelj mu je bio [[Haklberi Fin]].

U Srbiji je serijal o Tomu Sojeru deo lektire za osnovnu školu. Objavljen stotinak puta na srpskom u knjigama i slikovnicama, a prvi put u knjigama ''Toma Sojera: njegovi doživljaji i nestašluci: pripovesti iz đačkog života u Americi'' (Novi Sad, 1926) i ''Doživljaji Fina Haklberi'' (Beograd, 1933).


== Bibliografija ==
== Bibliografija ==

Верзија на датум 31. јануар 2019. у 12:30

Tom Sojer

Tom Sojer je glavni lik iz romana Marka Tvena, iz knjige Pustolovine Toma Sojera.

Opis

Tom Sojer je nestašni dečak koji nema roditelje, pa živi sa svojom tetkom Polom, sa malim polubratom Sidom i rođakom Meri. Ima loknastu, smeđu kosu i plave oči. Ne voli da ide u školu zbog toga što treba rano da ustaje, mora da se češlja i lepo obuče jer je obično bio raščupan i obučen u dronjke, a čistu i novu odeću naziva One druge haljine. Zaljubljen je u Rebeku (Beki) Tačer, ćerku okružnog sudije gospodina Tačera. Najuzbudljiviji delovi romana su kada Tom i Haklberi beže na ostrvo, kada traže blago i kada se Tom i Rebeka (Beki) izgube u pećini. Poznat je po svojim pustolovinama i nestašlucima na obali reke Misisipi u SAD. Najbolji prijatelj mu je bio Haklberi Fin.

U Srbiji je serijal o Tomu Sojeru deo lektire za osnovnu školu. Objavljen stotinak puta na srpskom u knjigama i slikovnicama, a prvi put u knjigama Toma Sojera: njegovi doživljaji i nestašluci: pripovesti iz đačkog života u Americi (Novi Sad, 1926) i Doživljaji Fina Haklberi (Beograd, 1933).

Bibliografija

  • Doživljaji Toma Sojera (The Adventures of Tom Sawyer), 1876, kod nas prevođeno još i kao Pustolovine Toma Sojera, Avanture Toma Sojera, Tom Sojer...
  • Doživljaji Haklberi Fina (Adventures of Huckleberry Finn), 1884.
  • Tom Sojer u inostranstvu (Tom Sawyer Abroad), 1894.
  • Tom Sojer kao detektiv (Tom Sawyer, Detective), 1896.
  • Hak Fin i Tom Sojer među Indijancima (Huck Finn and Tom Sawyer Among the Indians) – nezavršeno
  • Zavera Toma Sojera (Tom Sawyer's Conspiracy) – nezavršeno

Vidi još

Spoljašnje veze