Национална телевизија Happy — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
Нема описа измене
м Враћене измене Inmatija01 (разговор) на последњу измену корисника Acamicamacaraca
ознака: враћање
Ред 10: Ред 10:
| тестни_пренос =
| тестни_пренос =
| датум_првог_емитовања =
| датум_првог_емитовања =
| земља = {{застава|Србија}}
| земља = [[Србија]]
| доступност = национална
| доступност = национална
| датум_оснивања =
| датум_оснивања =

Верзија на датум 7. фебруар 2019. у 21:56

Хепи телевизија
Типтелевизијска мрежа
ЗемљаСрбија
Доступностнационална
СедиштеАлександра Дубчека 14, Београд
ВласникИнвеј компанија
Кључни људиАлександра Крстић (директор)
Миломир Марић (главни и одговорни уредник)
ОснивачПредраг Ранковић
Датум покретања27. септембар 2010. год.; пре 13 година (2010-09-27)
Формат слике576i (СДТВ)
1080i (ХДТВ)
Веб-сајтwww.happytv.rs

Хепи телевизија (позната као Хепи ТВ или само Хепи) српска је телевизијска мрежа која је са емитовањем почела 27. септембра 2010. у власништву Инвеј компаније. Седиште мреже налази се на адреси Александра Дубчека 14, Београд.[1]

Свој интензиван развој наставља од 2014, када на свој програм уводи већи број телевизијских емисија различитих жанрова сопствене продукције, док се такође развија емитовање међународних филмова и телевизијских серија.[2] Након кратког времена од почетка емитовања, Хепи постаје једна од најгледанијих телевизија у Србији, чему доприноси разнолики програм који свакодневно пружа гледаоцима. Хепи је такође познат под називом „Срећна телевизија” што означава превод са енглеског.

Пре оснивања телевизије Хепи, на истој фреквенцији од 2006. након што је Регулаторно тело за електронске медије објавило списак телевизија које су добиле националну фреквенцију, емитовале су се Кошава и Хепи. Како су обе телевизије биле под различитом власничком структуром, емитовале су и различит програм. Кошава је емитовала претежно информативне емисије, док је Хепи приказивао дечије цртане филмове и серије. Након неколико година дељења исте фреквенције, Инвеј компанија која је била власник Кошаве, купила је стопостотни удео у телевизији Хепи, чиме добија емитовање програма током целог дана. Затим од 2010. најављује нову телевизијску мрежу под називом Хепи,[3] која би на свом програму приказивала садржај посвећен свим узрастима.[4]

Хепи у оквиру свог власништва поседује више опремљених студија као и две додатне телевизије, Хепи ријалити 1 и Хепи ријалити 2. Такође због емитовања цртаног садржаја, Хепи поседује синхронизацијски студио који је синхронизовао много цртаних филмова и серија које су се приказивале на Хепију, али и на различитим телевизијама.

Историјат

2006—2010: Стварање

Хепи телевизија настала је спајањем две телевизијске мреже, Хепи и Кошаве. Оснивач Кошаве је Марија Милошевић, кћерка Слободана Милошевића, ауторитарног председника Србије на власти током деведесетих. Марија Милошевић је касније продала Кошаву адвокату Боривоју Пајовићу, који је у то време био председник одбора директора дневних новина Блиц.

Датотека:Zgrada Happy TV.jpg
Седиште телевизије Хепи у Земуну

Након више промена у власничкој структури, током 2006. Регулаторно тело за електронске медије издало је лиценцу Кошави за емитовање програма са националном фреквенцијом, коју је делила са дечијом телевизијом Хепи. Док је Хепи емитовао дечији садржај током јутра, Кошава је емитовала информативне и актуелне емисије у вечерњим часовима. У то време, одлука РЕМ-а била је спорна са обзиром да ниједна од наведених телевизијских станица није имала капацитет за емитовање на националном нивоу.

Током 2007. власник Инвеј компаније, Предраг Ранковић, познат јавности по умешаности у сумњивим пословним договорима, купује удео у Кошави, иако се његово име не спомиње у формалним власничким документима. Затим 2010. Инвеј купује Хепи од глумице Бојане Маљевић, која је раније исказала намеру да прода телевизију. Компанија најављује стварање нове телевизије под називом Хепи, који би са емитовањем почео 27. септембра и имао програм који је намењен свим старосним групама.

2010—2014: Почетак емитовања

Нова национална телевизија, Хепи, почетак емитовања обележава са информативним, филмским, серијским и дечијим садржајем због чега привлачи велики број гледалаца. Постаје прва домаћа телевизија која је емитовала блок, који је носио назив Хепи кидс и приказивао је познате дечије цртане серије, од којих су неке постале велики хитови у држави и региону.

Хепи је од 1. јануара 2012. приказивао серију Тајна нечисте крви, која садржи делове филма Нечиста крв, као и додатне делове који су премијерно приказани у серији. Старија публика на располагању је имала многе стране филмове и серије, али и емисије сопствене продукције, од којих су најпознатије Ћирилица и Голи живот у којима водитељ Миломир Марић са својим гостима, који су углавном политичари и друге медијске личности, разговара о многим темама које нису присутне у медијима.

Хумористичка емисија Луда кућа постаје велики хит у Србији и привлачи скоро све старосне групе. Квиз Насловна страна постаје један од најгледанијих квизова у Србији и доприноси стварању више оригиналног садржаја. Информативна емисија, Телемастер, која се емитује од првог дана Хепи телевизије такође прима позитивне критике гледалаца због садржаја који приказује. Од 2013. почиње са емитовањем емисија Проводаџија, која од прве епизоде бележи огромну гледаност и постаје гледанија од емисије Домаћине, ожени се која се емитовала на Првој.

2014—данас: Интензиван развој

Свој развој Хепи телевизија почиње од 2014. када на свој програм уводи велики број емисија сопствене продукције, које бележе велики успех, као што су музичке емисије Једна жеља једна песма, Чађава механа и Снага октана у којима гостују домаћи извођачи. Затим након великог успеха квиза Насловна страна, са емитовањем почиње нови квиз који има сличан концепт, под називом Коцка је бачена, али убрзо квиз престаје са емитовањем.

Од 8. марта 2015. почиње емитовање треће сезоне ријалити-шоуа Парови, који бележи невероватан успех и постаје најгледанији програм на телевизији. Ријалити је поред огромне гледаности добио и негативне критике од стране појединих гледалаца, првенствено због вербалног и физичког насиља који је доступан у ријалитију, док су касније уследиле и петиције за укидање емитовања Парова. Међутим и поред петиција, ријалити током своје четврте сезоне постаје још гледанији и Хепи постаје најгледанија телевизија у Србији. Поред Парова, на Хепију су се такође емитовали ријалитији као што су Малдиви, Снајке и Летњи камп, који такође добијају негативне критике.

Након успеха серија као што су Долина вукова, Завет љубави и Опрости ми, Хепи почиње све веће емитовање страних телевизијских серија и од 2016. креће са емитовањем турске хит серије Ифет, која у Србији постаје веома гледана, након које су уследиле и серије Заборави ако можеш и Рањено срце.

Дечији садржај временом постаје све гледанији и присутнији на Хепију, док читав блок Хепи кидс привлачи све више млађе публике. Цртана серија Маша и Медвед постаје једна од најгледанијих цртаних серија које су се приказивале у Србији, док публику поред деце чине и старији. Током 2016. Хепи купује дозволу и почиње емитовање Дизни садржаја, у који спада и цртана серија Софија прва која бележи велики успех како у иностранству тако и у Србији. Исте године, Хепи је најавио емитовање једне од најпопуларнијих дечијих серија, Виолета, за коју је урадио синхронизацију као и за остали дечији програм, али касније губи дозволу за емитовање Дизни садржаја и серија се до сада није емитовала. Од 17. октобра 2017, из непознатих разлога, Хепи престаје са емитовањем блока Хепи кидс, чиме се дечији садржај више не приказује на програму телевизије.

Од 7. јануара 2019. Хепи приказује једну од најпознатијих турских серија, Сузе моје сестре, која током приказивања прве епизоде телевизију чини најгледанијом у Србији и бележи велику гледаност.

Програм

Снимак екрана током емисије Рано јутро

Хепи телевизија је на самом почетку радила на реализацији квалитетног програма и тиме добила велики број гледалаца за кратко време. Хепи је велику гледаност примио због породичног програма, који чине емисије, као и филмски, серијски и цртани програм који је привукао све старосне групе.

Информативни програм

Информативни садржај чини велики удео у програму Хепи телевизије. Емисије са информативним програмом су Телемастер и Вести које се емитују сваког дана. На почетку је обавештајни програм деловао кроз Дневник, да би јунa 2006. из ове редакције изашао Телемастер током постојања Кошаве. Емисија се на почетку емитовања кретала у 19 часова, док се временом често мењао термин и број емисија у току дана. Трајање Телемастера је тридесет минута и за то време се обрађује велики број вести које су сажете, са уживо укључењима широм Србије и света. Емисија Вести се емитује више пута током дана, са трајањем до пет минута.

Јутарњи програм Хепи телевизије тренутно је најдужи јутарњи програм у Србији, док са емитовањем креће у 4.30 и траје до 11 часова. Од 4.30 до 6.45 часова емитује се емисија Рано јутро, након чега следи Добро јутро Србијо. Гости емисија често су српски и страни политичари, као и медијске личности које разговарају о разним темама током трајања емисија.

Заједно са вестима из обавештајне редакције је почео политички и историјски ток-шоу Ћирилица и Голи живот које приказују српске као и стране политичаре.

Забавни програм

Још од свог почетка емитовања, Хепи телевизија произвела је разне емисије забавног карактера. Већину њих чиниле су ток-шоу и емисије музичког карактера. Неке од музичних емсија које су се приказивале су Једна жеља једна песма, Чађава механа, Летњиковац, Снага октана и Срце на длану које су оријентисане искључиво народној музици.

Сарадња са продукцијсом кућом Емошон допринела је развоју Хепи телевизије, која је заједно са Хепијем произвела ријалити емисије. Прва међу њима је била Мењам жену, док је касније уследио квиз Коло среће у ком су сви приходи пружани хуманитарним сврхама.

Хепи телевизија је такође емитовала и дневне квизове од којих су најзначајнији Насловна страна, Коцка је бачена и Соба среће.

Емисије

Емисије чине саставни део програма Хепи телевизије, које су се још од почетка емитовања приказивале у великом броју. Хепи је произвео мноштво емисија различитог карактера, које су примиле позитивне критике гледалаца и допринеле развоју телевизије.

  • Граница
  • Једна жеља једна песма
  • Голи живот
  • Брвнара
  • Женски савети
  • Насловна страна
  • Снага октана
  • Изнајми звезду
  • Краљев шоу
  • Пут ка ватреном рингу
  • Малдиви
  • Летњиковац
  • Авалски торањ
  • Луда кућа
  • Наткувавање
  • Комшиница
  • Задржи дах
  • Искрено са
  • Снајке
  • Позајми ми ауто
  • Скадарлијом
  • Је л' истина
  • Стенд-ап комичар
  • Проводаџија
  • Срце на длану
  • Опозит
  • Мењам жену
  • Поштар
  • Коцка је бачена
  • Викенд шоу
  • Револуција
  • Соба среће
  • Љубавна докторка
  • После ручка
  • Ћирилица
  • Моја Србија
  • Знање на поклон
  • Чађава механа
  • Опаснице
  • Коло среће
  • Србија на длану
  • Љубавни сигнали
  • Моји кувају боље
  • Прело у нашем сокаку
  • Рука помирења
  • Прав угао
  • Нико нико као ја
  • Сасвим лично
  • Гламур
  • Ожиљци рата
  • Хепи звезде
  • Пази папарацо
  • Парови
  • Срећна звезда
  • ВИП 24
  • Лака лова
  • Корени
  • Боља земља
  • Летњи камп

Серијски програм

Хепи телевизија емитовала је разне латиноамеричке теленовеле, индијске сапунице, америчке ситкоме и драме које су се успешно показале код публике поставши велики хитови у Србији.

Хепи телевизија је представила серију сопствене продукције, Тајна нечисте крви, док је касније приказала нову серију под називом Судбине.

Хепи је емитовао и хрватску серију направљену од стране Хрватске радиотелевизије под називом Битанге и принцезе, која представља домаћу верзију серије Пријатељи.

Емитоване су такође серије Јелена и Црни Груја продуциране од стране телевизије БК, које су раније приказиване на истом каналу.

Филмски програм

Хепи телевизија је приказала многе домаће као и стране филмове који су примили позитивне критике публике. Неки од страних филмова који су се емитовали су: Господин и госпођа Смит, Господар прстенова, Ратови звезда, Хари Потер и слично. Домаћи филмови су приказивани у већем броју, док се највише емитују филмски култни хитови у Србији као што су: Луде године, Ко то тамо пева, Варљиво лето ’68, Тесна кожа, Ивкова слава и слично.

Дечји програм

Хепи телевизија је од самог почетка емитовања приказивала цртане серије и филмове, које су емитоване у блоку Хепи кидс од 11 до 13 часова радним данима, док је викендима емитовање трајало и дуже. Од 17. октобра 2017. блок се више не емитује, као ни дечији садржај.

Цртани програм потпуно је био синхронизован на српски језик. Синхронизације је радио студио Идеограм до 2012, а надаље сама телевизија. Током емитовања цртаног садржаја, синхронизације су такође радили Лаудворкс, Блу хаус и Голд диги нет. Током 2016. телевизија је имала лиценцу за емитовање Дизнијевог садржаја. Цртане серије које су емитоване на Хепи телевизији су:

Логотип

Види још

Референце

  1. ^ http://www.11811.rs/PoslovneStrane/HAPPY-TV-/Radio-i-televizija/Beograd/3c759251df8a6c0dbee99ff0beaf7ff3 Седиште телевизије Хепи
  2. ^ https://www.lepaisrecna.rs/slobodno-vreme/vesti/11757-nova-turska-serija-oprosti-mi-na-televiziji-hepi.html Нова турска серија на Хепи телевизији
  3. ^ http://www.rem.rs/sr-lat/registar-pruzalaca-medijskih-usluga/573 Nacionalna Happy TV Регистар телевизије Хепи
  4. ^ https://glossy.espreso.rs/zabava/tv/18105/tv-happy-predstavila-novu-programsku-semu Нова програмска шема Хепи телевизије

Спољашње везе