Шамил Басајев — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
м Полуаутоматско сређивање сортирања код категорија: измена кључа за сортирање са "Басајев" на "Басајев, Шамил"
м Бот Додаје: lt:Šamilis Basajevas
Ред 43: Ред 43:
[[ka:შამილ ბასაევი]]
[[ka:შამილ ბასაევი]]
[[ku:Şamil Basayev]]
[[ku:Şamil Basayev]]
[[lt:Šamilis Basajevas]]
[[ms:Shamil Basayev]]
[[ms:Shamil Basayev]]
[[nl:Sjamil Basajev]]
[[nl:Sjamil Basajev]]

Верзија на датум 27. јануар 2009. у 11:08

Шамил Салманович Басајев (рус. Шамиль Салманович Басаев) (14. јануар 1965. - 10. јул 2006.) био је потпредседник непризнате сепаратистичке владе у избеглиштву Чеченске републике Ичкерије, вођа исламистичке гериле и самодекларисани терориста. Почевши од 2003. године користи псеудоним и титулу Абдулах Схамил Абу-Адрис, емир бригаде шехита 'Ријадус Салихиин'.

Шамил Басајев је одговоран за бројне терористичке нападе на цивиле и герилске нападе на снаге безбедности на територији Русије и ван ње. Најпознатији су опсада Московског позоришта и талачка криза у Беслану[1]. Сматран је неспорним лидером радикалног крила чеченског побуњеничког покрета против присуства руских безбедносних снага и локалне власти коју подржава званична Москва.

Смрт

Шамил Басајев је 10. јула 2006. године убијен у селу Екажево у Ингушетији, републици суседну Чеченији. Према чеченским изворима Басајев је возио једна од кола која су пратила камион пун експлозивом намењен нападу на руске снаге када је камион налетео на рупу и изазвао детонацију од које је погинуо Басајев. Руски званичници наводе да је експлозија резултат планиране операције. Према овој верзији је у камион постављен детонатор са даљинским активирањем и активирао га је један агент федералних снага када је приметио ауто Басајева у колони, пратећи цео ток догађаја видео камерама са извиђачке беспилотне летелице. Руски званичници су послали његове остатке на ДНК анализу и потврдили идентитет.

Новинска агенција Интерфакс је навела изјаву заменика премијера Ингушетије Башира Аушева да је експлозија резултат детонације камиона бомбе који се налазио близу конвоја а извели су га руски агенти.

Чеченски извори поричу убиство и тврде да је експлозија несрећан случај.

Види још

Референце

  1. ^ Осуђено од већине влада укључујући и самозвану сепаратистичку владу у избеглиштву Аслана Масхадова, која је порицала одговорност за злочин

Шаблон:Link FA